InfraCAD Map 7 met nieuwe functies voor PDOK

InfraCAD Map 7 met nieuwe functies voor PDOK

Batchgewijs opvragen en verwerken gebieden mogelijk


CAD Accent | Arkance Systems heeft een nieuwe versie uitgebracht van InfraCAD Map, versie 7. Deze release biedt zowel nieuwe functies als verbeteringen van bestaande functionaliteit. De belangrijkste vernieuwingen zijn gericht op sterk verbeterde methoden die het Kadaster via zijn portaal ‘Publieke Dienstverlening Op de Kaart’ (PDOK) aanbiedt, zoals de BGT en Kadastrale kaart. Daarnaast ondersteunt InfraCAD Map vanaf versie 7 ook 4K-monitoren.

Door de redactie

De nieuwe lay-out van InfraCAD Map 7 met gebiedseigenschappen.

Al geruime tijd zijn de services van PDOK overbelast vanwege de enorme populariteit van de BGT. Dit resulteert in langere wachttijden en de laatste tijd bleken de downloads steeds vaker niet compleet. Het Kadaster heeft dit probleem onderkend en is daarom druk bezig geweest met het inrichten van een nieuwe service. Het resultaat mag er zijn. CAD Accent | Arkance Systems heeft de ontwikkelingen op de voet gevolgd en geïmplementeerd in de nieuwe versie van InfraCAD Map.

BGT en Kadastrale kaart
Het aanvragen van BGT en Kadastrale kaart gaat volgens een andere werkwijze dan voorheen. In het verleden werd het gebied ‘real-time’ samengesteld tijdens het downloaden. Bij de nieuwe methode wordt een gebied aangevraagd door de gebruiker en al direct op de PDOK-servers samengesteld. Hierna wordt dit gebied beschikbaar gesteld als een downloadbestand en blijft het ongeveer een werkdag beschikbaar. Het voordeel van deze methode is dat de gebruiker tussen de aanvraag en het verwerken niet meer hoeft te wachten én meerdere gebieden in één keer kan aanvragen. In InfraCAD Map is het daarom mogelijk gemaakt om meerdere gebieden in batch aan te vragen en op een later moment te verwerken. Het is nu ook mogelijk om de verwerkte gebieden te bewaren. Zo kunnen deze worden gedeeld met collega’s of worden gebruikt in andere applicaties zoals InfraWorks.

De nieuwe lay-out van de wizards

Snelheidswinst
Het testen van de nieuwe BGT-service heeft een enorme winst laten zien in snelheid. In de nieuwe werkwijze wordt in twee stappen naar een tekening gewerkt. De eerste stap, het aanvragen en downloaden van de stad Oss, met een oppervlak van ongeveer vijftien vierkante kilometer, duurde pakweg anderhalve minuut. In de tweede stap werd de download verwerkt naar een volledige NLCS-tekening in AutoCAD. Dit kostte ongeveer drie minuten. Met de oude methode duurde dit meerdere uren.
Voor de Kadastrale kaart geldt dat het Kadaster de ‘oude methode’ nog tot 1 april 2020 blijft ondersteunen. Vanaf dat moment kan met InfraCAD v6 dus geen Kadastrale kaart meer worden verwerkt. Voor BGT geldt dat het Kadaster na de zomer stopt met het ondersteunen van de oude methode. Voor gebruikers van InfraCAD Map is het dus belangrijk om tijdig over te stappen naar v7.

Een pop-up met administratueve data

Interface
Steeds meer gebruikers stappen over op 4K-monitoren. Hiervoor is het noodzakelijk om de interface (dialoogvensters) volledig te vernieuwen. InfraCAD Map v7 is voorzien van een volledig nieuw jasje; elke databron heeft een overzichtelijke drop-down en informatieve tooltips. Ook de Wizards hebben een nieuwe look-and-feel gekregen en zijn meer afgestemd op Windows 10.
InfraCAD Map had in voorgaande versies al de mogelijkheid om data van Klic-meldingen te tonen in een pop-upvenster. In de nieuwe release is deze functionaliteit uitgebreid naar bijna alle databronnen die door PDOK en het Nationaal Geo Register (NGR) beschikbaar worden gesteld. Via de pop-up kunnen de gekoppelde administratieve data worden bekeken en er kan op bepaalde eigenschappen worden gefilterd.

Export naar Google Earth bevat in InfraCAD Map 7 ook administratieve data

Object Data en Property Sets
Een veelgevraagde gebruikerswens was om de administratieve data te kunnen exporteren, bijvoorbeeld naar een GIS-omgeving. InfraCAD Map v7 kan deze data nu converteren naar Object Data en naar Property Sets, die met AutoCAD Map 3D of Civil 3D kunnen worden gebruikt. De tekening kan vervolgens naar wens worden geëxporteerd naar een ander bestandsformaat zoals Esri Shape, met behoud van de oorspronkelijke data. Ook bij een export naar KML kunnen de data nu worden meegenomen zodat deze in Google Earth beschikbaar zijn.

NAP Peilmerk met fotopreview in de tekening

Sommige bronnen bij PDOK en NGR worden met een bepaalde regelmaat bijgewerkt, andere worden slechts één keer samengesteld waarna een nieuwe versie wordt ontwikkeld. Zo is nu AHN3 landsdekkend geworden en is sinds begin dit jaar de Luchtfoto 2019 beschikbaar gekomen. Deze bronnen worden zelf niet meer bijgewerkt omdat nu wordt begonnen aan het inwinnen van AHN4 en Luchtfoto 2020.
De databronnen in InfraCAD Map zijn geoptimaliseerd en voorzien van administratieve data. Een verbetering is dat bij de NAP Peilmerken nu ook een foto wordt opgehaald, indien beschikbaar. Deze wordt in de pop-up getoond.

Website CAD Accent

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top