Ook een snelheidsverbetering doorgevoerd
Frank van der Heijden is application engineer van CAD Accent | Arkance Systems en in die hoedanigheid betrokken bij de ontwikkeling van InfraCAD. Hij vertelt over de nieuwe versie en de functionaliteit die daarin is opgenomen: “InfraCAD 7.0 is sneller geworden en bevat functionaliteit waar de markt echt op zit te wachten.”
Door de redactie
Eén van de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de vorige versie is de toevoeging van de NLCS-object Viewer. Van der Heijden vertelt waarom dit zo’n verschil gaat maken: “De basis van de NLCS-structuur is het gebruiken van onderliggende informatie. Heel nuttig en relevant natuurlijk, maar de lagenstructuur kan soms lastig te doorzien zijn. De NLCS-object Viewer brengt daar verandering in. Hiermee selecteert de gebruiker de objecten die hij wil tonen of waarvan hij de onderliggende informatie nodig heeft. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in één handeling de weergave van de bestaande situatie uit te schakelen en in het ontwerp alleen de nieuwe situatie te tonen. Is er een overzicht nodig van bepaalde types bestrating? Of juist van het bestaande groen? Met de NLCS-object Viewer maakt de gebruiker precies datgene zichtbaar wat hij wil zien. Zo verdrinkt iemand dus niet meer in die enorme hoeveelheid informatie, maar creëert hij een eigen, specifieke weergave op basis van de informatie die op dat moment nodig is.”
Symbolen kantopsluitingen
Een tweede grote winst van InfraCAD 7.0 is een verrijking van de NLCS-bibliotheek. Er zijn nieuwe objecten en meer dan duizend symbolen toegevoegd, specifiek gericht op het ontwerpen van kantopsluitingen. Deze uitbreiding is gebaseerd op de catalogus van Struyk Verwo Infra, de meest uitgebreide bibliotheek in de markt op het gebied van kantopsluitingen. Dit was een grote wens van veel InfraCAD-gebruikers, die op forums en in speciale sessies hun bevindingen delen met Van der Heijden en zijn collega’s.
“Met deze functionaliteit is het mogelijk om extreem specifiek te zijn in een ontwerp”, aldus de Autodesk-specialist. “Natuurlijk, een trottoir bestaat voor negentig procent uit rechte banden. Maar voor de overige tien procent zijn zaagstukken of bochtbanden nodig. Ook díe dienen tot in de details te worden berekend. Met InfraCAD 7.0 kan dit voortaan. En is de tekening klaar? Dan berekent de gebruiker via de NLCS-object Viewer de bijbehorende hoeveelheden met alle gedetailleerde informatie per type. De stuk- en overzichtslijsten die vervolgens worden aangemaakt, zijn als Excelbestanden prima uitgangspunten voor bijvoorbeeld calculators en bestektekenaars.”
Tekensnelheid omhoog
Het logische gevolg van de hierboven genoemde aanpassing is de introductie van een derde nieuwe functionaliteit, in de software aangeduid als ‘Kantopsluiting tekenen’. De tekenaar geeft daarbij eenvoudig de gewenste locatie aan waar elementen moeten worden geplaatst. De software berekent en tekent automatisch het aantal reguliere delen en zaagstukken. Daarbij worden de zaagstukken in het exacte formaat getekend en de bochtelementen afgestemd op de aanwezige straal. Van der Heijden verwacht dat tekenaars en ontwerpers dankzij InfraCAD 7.0 veel efficiënter gaan werken. “Ze voorzien hun tekening nu veel sneller van relevante extra informatie. De tekensnelheid gaat omhoog en ontwerpen zijn sneller door te rekenen. Bovendien kunnen bijvoorbeeld aannemers de output gebruiken voor completere, betrouwbaardere bestellijsten.
Samenwerking
Bij de ontwikkeling van InfraCAD 7.0 werkte CAD Accent | Arkance Systems nauw samen met een team van bètatesters. Eén van hen is Guido Groet: oprichter, mede-eigenaar en meewerkend voorman van BuroScope, een allround civieltechnisch engineeringsbureau in Heerhugowaard. “Ik ben met name blij met de NLCS-object Viewer om hoeveelheden te exporteren”, vertelt hij. “In de weg- en waterbouw plaatsen we idealiter altijd hoeveelheden bij onze ontwerpen. Dat is niet alleen handig; het is noodzakelijk om een goede vertaling naar een bestek te kunnen maken. Met InfraCAD 7.0 kunnen we voortaan zelfs zaagsnedes verwerken in onze tekeningen. En doordat we de juiste aantallen en hoeveelheden aanleveren, kan de aannemer zijn aanneemsom veel beter bepalen en gerichter inkopen. InfraCAD 7.0 zorgt dus niet alleen voor gedetailleerdere ontwerpen, maar maakt tegelijk ons werk eenvoudiger, accurater en minder tijdrovend.”
Naast eindgebruikers heeft CAD Accent | Arkance Systems voor de ontwikkeling van InfraCAD overigens ook nauw contact met het BIM Loket, de beheerder van de NLCS (BIM level 1-standaard). Zo is de Osse onderneming vertegenwoordigd in diverse werkgroepen die de ontwikkeling van software stimuleren.
Gebruikersinput
Dat CAD Accent | Arkance Systems gebruikers actief betrekt bij de (door)ontwikkeling van software, is een belangrijk deel van de bedrijfsstrategie, legt Van der Heijden uit. “Ik heb in het verleden zelf op de stoel van de gebruiker gezeten en zo begrijp ik wat er in de markt gebeurt en op welke oplossingen gebruikers zitten te wachten. Ik vind het dan ook logisch dat gebruikers opzoeken via ons forum, de helpdesk en uiteraard ons klantenbestand. Ook laten we geregeld klanten deelnemen in ons testpanel.”
Dat testpanel bestaat uit gebruikers van uiteenlopende pluimage: van aannemers en ingenieurs tot en met overheidsvertegenwoordigers. Zij nemen al hun input uit de praktijk mee. Van der Heijden: “En zijn we zover dat we een prototype kunnen presenteren? Dan zijn zij de eersten die het mogen testen. Daarmee ontwikkelen we samen producten waar de markt echt iets aan heeft.”
Groet is het ermee eens. “Het is fijn om te merken dat CAD Accent open staat voor opmerkingen: ik zie mijn wensen vaak terug op de wish list van een volgende versie van de software. Het geeft ons het gevoel dat ze echt luisteren. Het gevolg is dat InfraCAD zeer praktijkgericht is, goed wordt onderhouden en altijd in ontwikkeling blijft.”