Alle info over veiligheid dijken nu makkelijk beschikbaar via Waterveiligheidsportaal.nl

Alle info over veiligheid dijken nu makkelijk beschikbaar via Waterveiligheidsportaal.nl

Informatiehuis Water (IHW) en het Hoogwaterbeschermings-programma (HWBP) hebben het ‘Waterveiligheidsportaal’ gelanceerd tijdens de Water Info Dag, 30 maart in ‘s Hertogenbosch.

Door Karin Kerkstra 

Vanaf 1 april is www.waterveiligheidsportaal.nl beschikbaar. Via dit portaal melden waterschappen en andere keringbeheerders vanaf nu dijken aan die versterkt moeten worden. Met één druk op de knop is straks zichtbaar welke primaire dijken veilig zijn en welke (nog) niet.

Het Waterveiligheidsportaal komt op een logisch moment, want per 1 januari 2017 gelden er nieuwe waterveiligheidsnormen voor onze dijken. Deze nieuwe normen zijn gebaseerd op de kans dat een gebied overstroomt en houden rekening met de gevolgen van een overstroming. De oude normen, daterend uit 1960, waren gebaseerd op de kans dat er water over de dijk kwam. Om de dijken aan de nieuwe normen te laten voldoen, is er een nieuwe manier van beoordelen ontwikkeld. Dijken die na beoordeling versterkt moeten worden, worden vervolgens via www.waterveiligheidsportaal.nl aangemeld bij het HWBP. Rijkswaterstaat en de waterschappen werken samen in het HWBP en staat de komende jaren gesteld voor de grootste dijkversterkingsoperatie ooit.

Erik Kraaij van HWBP, de opdrachtgever van het Waterveiligheidsportaal: “Tot nu toe was er geen digitaal eenduidig, uniform landelijk beeld van de veiligheid van onze dijken. Dankzij het Waterveiligheidsportaal hebben we dat vanaf 1 april wel. We zijn vanuit het HWBP blij dat het is gelukt en zeer tevreden met het resultaat.”

Jan Strijker van het IHW, de ontwikkelaar van het digitale Waterveiligheidsportaal: “Dijken beoordelen betekent informatie uitwisselen. Om dit met de nieuwe normen soepel te laten verlopen, is het Waterveiligheidsportaal gebouwd. Het scheelt beheerders straks veel werk.”

Website Hoogwaterbeschermingsprogramma

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top