In Leidschendam-Voorburg volledig berichtenverkeer in gebruik

In Leidschendam-Voorburg volledig berichtenverkeer in gebruik

Leidschendam-Voorburg is ‘op alle onderdelen gekoppeld’: zowel het horizontale berichtenverkeer met Beheer Openbare Ruimte (BOR), de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), als het verticale berichtenverkeer met het Samenwerkingsverband Grootschalige Topografie (SVB-BGT) is compleet.

Leidschendam-Voorburg was in 2017 al de eerste gebruiker van dg DIALOG BGT die het verticale berichtenverkeer had gerealiseerd. Dit geautomatiseerde proces leverde de gemeente al direct voordelen op, zoals tijdsbesparing en gegarandeerde kwaliteit.

Naar Volledige berichtenverkeer
Met de BAG-BGT-koppeling kan de gemeente nu in één pakket de geometrieën samen beheren van zowel de BGT als de BAG. Ook mutaties in de BAG die relevant zijn voor de BGT worden uitgewisseld. Verder biedt de koppeling inzicht in de werkvoorraad en duidelijke communicatiemogelijkheden hierover tussen de BAG- en BGT-beheerder. Zo blijft elke beheerder de volledige controle houden over de eigen registratie. Wat was de reden voor de gemeente om ook het volledige berichtenverkeer in gebruik te nemen? Informatiemanager Ruimte Leana Vlok: “Nu ook de BAG-koppeling en de meervoudige gegevensstromen operationeel zijn, hebben we de basisregistraties op orde voor de komst van de Omgevingswet. Ook kunnen we nu exacte gegevens uit de basisregistratie opvragen, zoals aantallen en locaties. Dat is bijvoorbeeld erg handig bij aanbestedingen voor groenbeheer.”

 

Samenwerkende leveranciers
Doordat de eerste koppeling van de BOR en de BGT in november volledig gerealiseerd was, kon de koppeling van de BGT op de Landelijke Voorziening SVB-BGT en nu ook op de BAG snel verlopen. Leana Vlok: “We hebben geluk met onze leverancierskeuze door de combinatie van Centric en Sweco. Zij hebben als eerste samen een interne pilot gedaan en de hele keten gerealiseerd. Bij de gemeente Leidschendam-Voorburg is het met de gateway van Enable-U (en niet de ESB zoals velen denken) gedaan. Het is daardoor extra beveiligd en we hebben grip op de koppelingen en de afhandeling ervan. De samenwerking verliep prima en we zijn binnen tijd en budget gebleven.”

Website dg DIALOG BGT

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top