Huis in Westerlo geprint

Huis in Westerlo geprint

In Westerlo heeft een wereldprimeur plaatsgevonden. Hier staat namelijk sinds begin juli een huis waarvan het volledige kader – de vloeren, muren, steunpilaren e.d. – gebouwd is met een 3D-printer. Het huis is gebouwd op de site van Kamp C. Dit is een informatief centrum rond de thema’s duurzaamheid en innovatie in de bouwsector.

 

Project C3PO
Het project is van start gegaan aan het eind van 2018 onder de naam C3PO, de bekende robot uit de Star Wars-films. Er werd samengewerkt door acht organisaties om het project tot een succes te maken, zowel door bedrijven uit de bouwsector als door wetenschappelijke instituten. Al deze kennis en ervaring was hard nodig aangezien er nog nooit een project op deze schaal is uitgevoerd met een 3D-printer. Alle stappen van het printproces moesten foutloos uitgevoerd worden. De 3D-printer die voor het project gebruikt werd, is een enorme betonprinter van 10 meter hoog, breed en diep. Dit is direct ook de grootste 3D-printer ter wereld. Aan het totale project hing een prijskaartje van 1,5 miljoen euro, dat mede werd gefinancierd door de Europese Unie. De woning is een demonstratiemodel en er zullen geen bewoners intrekken. In de toekomst moet dit wel mogelijk zijn. Naast kleine maatregelen zoals te kijken naar overstappen energie en/of het plaatsen van zonnepanelen en een warmtepomp is dit dé volgende stap in duurzaam wonen.

Wereldprimeur
De woning vormt een doorbraak in de toepassing van 3D-printertechnologie. De printers hebben al in heel wat sectoren bewezen van sterk toegevoegde waarde te zijn, waaronder het maken van onderdelen en volledige auto’s in de auto-industrie en het maken van protheses in de geneeskunde. De bouwsector is al enkele jaren aan het experimenteren met 3D-printers en in 2018 is er een 3D-geprinte brug ingehuldigd in Amsterdam. Dit volwaardig geprinte gezinshuis in het Belgische Westerlo is echter een wereldprimeur. Nederland grijpt net naast deze primeur. Momenteel loopt in Eindhoven een 3D-project om een woonwijk te bouwen die volledig zal bestaan uit geprinte huizen. Ook in Denemarken, China, Rusland en Italië lopen dergelijke projecten.

Mogelijkheden voor de bouwsector
De toepassing van 3D-printers in de bouwsector biedt verschillende voordelen en mogelijkheden voor de bouwsector. Een van de meest genoemde voordelen van het printen van woningen is dat de 3D-printer snel en efficiënt werkt. Hierdoor is er slechts één operator nodig op de bouwplaats om de printer te bedienen. Dit resulteert in kortere bouwtijden en minder benodigde werknemers. Doordat er minder materiaal verspild wordt, is het werken met een 3D-printer stukken duurzamer en architecten kunnen hun creativiteit de vrije loop laten, wat weer goed is voor het straatbeeld. De kans is groot dat er zich binnenkort een technologische revolutie voor gaat doen in de bouwindustrie.

 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top