Houten verkozen tot Fietsstad 2018

Houten verkozen tot Fietsstad 2018

Houten is de beste Fietsstad van Nederland. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2018 van de Fietsersbond. Maar liefst 45.000 fietsers vulden de enquête in, en gaven zo hun mening over het fietsen in hun gemeente.

De uitslag werd bekendgemaakt op de bijeenkomst “Toekomst van de Fiets”, waar staatssecretaris Van Veldhoven (IenW, fietsbeleid) de titel mocht uitreiken. Naast de uitkomst van de publieksenquête is voor de totstandkoming van de eerste Fiets top 100 ook gebruik gemaakt van objectieve data, zoals de hoeveelheid fietspaden naast 50-kilometerwegen. De top 5, naast Houten ook Etten-Leur, Veenendaal, Winterswijk en Zoetermeer, is daarnaast nog eens beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van Jos van Kleef, directeur van adviesbureau Goudappel Coffeng.

Al eerder Fietsstad
Het is de tweede keer dat Houten de titel binnensleept. In 2008 mocht de Utrechtse gemeente zich al Fietsstad noemen. Sindsdien heeft de gemeente niet stilgezeten. Bij station Houten werd een innovatief Fietstransferium gebouwd waar fietsers naadloos kunnen overstappen op de trein, en bij de bouw van uitbreidingswijk Houten-Zuid heeft de gemeente opnieuw gekozen voor een fietsvriendelijk verkeersmodel.

“Er is continu aandacht voor de fietser. Het is een opvallende gemeente,” zegt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. “De consequente keuze voor de fiets als volwaardig vervoermiddel leidt tot een gemeente waar fietsen nog meer de norm is geworden. Houten is een gemeente die als voorbeeld geldt voor andere gemeenten als het gaat om de opzet van nieuwe woonwijken.”

De andere fietssteden van Nederland
Ook Veenendaal, Zoetermeer, Winterwijk en Etten-Leur zijn goed bezig op fietsgebied. Hoewel zij niet de titel hebben gewonnen, zijn het sterke steden die de fiets centraal stellen.

Veenendaal werd al vier keer genomineerd en won de titel Fietsstad in 2000. Een zeer sterke fietsgemeente. Wat is het geheim van Veenendaal? “Het zit in de cultuur van de gemeente. Het fietsbeleid wordt echt gedragen door de ambtenaren”, aldus Saskia Kluit.

Zoetermeer is ooit ruim opgezet met een vrijliggend autonetwerk. Fietsers hebben ook eigen infrastructuur. Dat is fijn. Maar het eigen fietsnetwerk heeft in Zoetermeer ook een nadeel. De fietspaden kunnen ’s nachts donker en verlaten zijn en daardoor sociaal onveilig. De gemeente heeft daarom het Nachtnet fiets opgezet. Kluit: “Een goed voorbeeld van fietsinnovatie.”

Winterswijk is een gemeente waar iedere fietser, jong en oud, zich zeer veilig voelt en ontspannen kan fietsen.  Winterswijk heeft jarenlang een goed en consequent fietsbeleid gevoerd. “Binnen en buiten de bebouwde kom kun je goed fietsen”, zegt Saskia Kluit.

Etten-Leur is een gemeente waar men zeer goed werkt aan het verder doorvoeren van Duurzaam Veilig en dat wordt door de bevolking gewaardeerd. Etten-Leur heeft heel consequent vrijliggende fietspaden aangelegd langs 50-kilometerwegen. Ook is er de afgelopen jaren ruim 17 kilometer fietspad verbeterd. Dat vinden fietsers heel prettig. Kluit: “Een verborgen parel die dankzij de enquêtes naar boven is gekomen. Fietsers zijn echt heel enthousiast.”

Eerdere fietssteden
·       Veenendaal (2000)
·       Groningen (2002)
·       Houten (2008)

Website Fietsersbond

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top