Hoogbouw in 3D

Hoogbouw in 3D

De hoogste Nederlandse gebouwen staan doorgaans in de centra van de grote steden. Toch kent ook deze regel zo zijn uitzonderingen.

Op onderstaande, interactieve 3D-kaart is de gemiddelde bouwhoogte per buurt voor de dertig grootste steden van Nederland te zien. De kaart is gemaakt door Esri Nederland, specialist in kaarttechnologie.

Voor het eerst

Voor het eerst maakte Esri Nederland een 3D kaart voor BNR, een technologie die goed bij het onderwerp bouwhoogtes past. Voor de kaart is gekeken naar de hoogtes van alle panden in een buurt en daar is het gemiddelde van genomen. De gevisualiseerde hoogtes van de buurten zijn gebaseerd op dit gemiddelde, net zoals de kleuren die van geel naar rood lopen.

Gemiddelde bouwhoogtes

Wat goed zichtbaar wordt op deze kaart is dat vooral in het centrum van een stad de gemiddelde bouwhoogtes fors zijn. Dat is bijvoorbeeld te zien in Rotterdam en Den Haag. Opvallend is dat enkele andere wijken die niet in het centrum van een stad liggen er ook uitspringen, zoals de Zuidas in Amsterdam, de Uithof in Utrecht en het bedrijventerrein Bloemenveiling in het Westland.

Gebruik

Omdat de kaart 3D is, kan het laden even duren en is deze niet te bekijken op mobiele apparaten. Onderin het scherm zijn verschillende dia’s klaargezet, zodat je gemakkelijk de verschillende steden kunt bekijken, maar je kunt ook zelf rondkijken. De kaart is te bewegen met de linkermuisknop, het kantelen en draaien van de kaart gaat met de rechtermuisknop.

Top 10 ‘hoogste’ buurten:

  1. Zuidas Zuid, Amsterdam
  2. De Omval, Amsterdam
  3. Rivium, Rotterdam
  4. Rembrandtpark Zuid, Amsterdam
  5. Kop van Zuid, Rotterdam
  6. Oostelijke Handelskade, Amsterdam
  7. Pettelaarspark, ’s-Hertogenbosch
  8. Kop van Oost, Groningen
  9. Koningin Wilhelminaplein, Amsterdam
  10. Fellenoord, Eindhoven
Hoogbouw
Klik op deze afbeelding om naar de kaart te gaan

 

Website Esri Nederland

 

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top