Honderd procent BIM bij VPT Versteeg

Honderd procent BIM bij VPT Versteeg

Afstemming tekenwerk op basis van IFC

Vanuit een BIM- of IFC-model is het probleemloos mogelijk om producten te engineeren. Honderd procent BIM is dan ook het doel van Peter Moser, directeur bij VPT Versteeg. De innovatieve en creatieve partner in metalen gevelbekleding is helemaal klaar voor de bouw van de toekomst. Het bedrijf maakt naast complete metalen gevelcassettesystemen ook plaatwerkproducten zoals geperforeerde panelen en complexe paneelvormen in aluminium of cortenstaal. 

Door Susan Peek

Het Platform in Utrecht, een van de projecten van VPT Versteeg. ©VPT Versteeg

“De bouw heeft ten aanzien van BIM een behoorlijke verandering doorgemaakt, daar moeten we als bedrijf in mee. 3D maakt bij VPT integraal onderdeel uit van de werkwijze, waarbij BIM onze standaard is”, zo vertelt Moser. VPT tekent de gevelsystemen met behulp van het 3D-pakket HiCAD en het PDM-pakket HELiOS, waarbij de afstemming van het tekenwerk op basis van het IFC-protocol verloopt. “Voor ons is dit het meest praktische pakket voor plaatwerktoepassingen”, vervolgt de directeur. “We gebruiken het 3D-model om met bouwpartners af te stemmen én het is de directe basis voor ons productieproces en CAM-aansturing van onze machines.”

Digitalisering bouwplaats
Alhoewel hij absoluut vertrouwen heeft in de kracht van BIM, constateert Moser wel dat de stap naar de bouwplaats vaak nog een uitdaging vormt. “We zien dat er door de tekenkamer veel intelligentie wordt toegevoegd, wat ten goede komt aan het proces van de werkvoorbereiding en productie. Op de bouw wordt er echter toch nog om 2D-tekeningen gevraagd. Een focus naar die digitalisering van de bouwplaats voor een nog soepelere samenwerking is daarom heel belangrijk en staat hoog op onze agenda van automatisering.” Arjen Klein, productmanager Benelux bij ISD, laat weten dat de stap richting de bouw- en werkplaatsen ook bij ISD de volle aandacht heeft. “Zij moeten weten hoe je een model kunt uitlezen en hoe je er optimaal informatie uit kunt halen.”

Een wolk aan gegevens
Wanneer een gebouw eenmaal staat, levert de bouwer niet alleen een fysiek product op maar ook de digitale versie ervan. Het gebouw is in feite een wolk aan gegevens. Hét model waar de beheerder nu en in de toekomst zijn informatie vandaan haalt. Moser: “Wie in zijn rol verantwoordelijk is voor het vastleggen van data weet dat het gebruikte systeem daarvoor cruciaal is. In ons geval bleek de software van ISD het beste aan te sluiten bij onze wensen en werkzaamheden.”

Professionalisering gevelbranche
“Samen met ISD kijken we met een bepaalde vooruitstrevende visie naar wat bijdraagt in de ontwikkeling van de software, maar ook zorgt voor een professionalisering van de hele gevelbranche. ISD heeft een speciale tak die zich verdiept in de ontwikkelingen van de gevelbouw in Nederland. De gevelbranche is volop in beweging en ISD beweegt daarin mee met het doorontwikkelen van de software. Klein vult aan: “We luisteren naar wat er speelt in de branche. Zo hebben we overleg met VMRG en het BIM Loket. Wij volgen daarin de BuildingSMART, een standaard die wereldwijd gehanteerd wordt bij digitalisering van de bouw. Mooie dingen bedenken is één, maar het is belangrijk dat de klant kan aangeven wat er nodig is, zodat we daarin kunnen adviseren en ondersteunen.”

Susan Peek is copywriter.

Website VPT Versteeg

Website ISD Group

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top