Tips & Tricks SCIA Engineer
SCIA Engineer heeft veel verborgen parels, ook wel de Hidden Gems genoemd. Dit zijn functionaliteiten die voornamelijk tijd- en kostenbesparend zijn. Ze zijn meestal niet bekend bij zowel beginnende gebruikers van de software als engineers die het pakket al enige tijd gebruiken. In dit artikel komen de mogelijkheden op het gebied van rapportage en staalvezelgewapend beton (SFRC) aan bod.
Door de redactie
Rapportage is een onmisbaar, en meestal tijdrovend, onderdeel van elk engineeringproject. De rapporten die een ontwerper maakt, moeten gemakkelijk leesbaar zijn door niet alleen collega’s maar ook door derden, zoals technische controlebureaus en andere belanghebbenden. Het Engineering Report van SCIA Engineer bevat alles wat een ontwerper nodig heeft om het project in detail uit te leggen, variërend van invoergegevens tot analyseresultaten, codecontroles, afbeeldingen en tekeningen. Engineering Report zorgt voor tijdsbesparing dankzij sjablonen en ingebouwde generatoren. De aanpasbare sjablonen volgen bedrijfsnormen en helpen de kwaliteit van het werk te demonstreren. De ingebouwde subchapter generator creëert daarbij een uitgebreid en compleet document met slechts een paar klikken.
Met Engineering Report beschikt de gebruiker altijd over up-to-date documentatie. Nadat het gewenste eindrapport is gemaakt, kunnen er nog steeds belangrijke wijzigingen optreden. In Engineering Report drukt de gebruiker gewoon op de knop ‘Vernieuwen’ om alles te updaten en het geheel is klaar om af te drukken!
Tussenstappen
De uitvoer van alle berekeningen en codecontroles is duidelijk en gedetailleerd in Engineering Report: alle tussenstappen worden in het rapport vermeld en stellen iedereen in staat om de resultaten te bekijken, te inspecteren en te begrijpen. Verder kan het eindrapport worden afgestemd op de specifieke behoefte van de gebruiker. Zo is het aan te passen aan het vereiste detailniveau om aan de eisen van een klant te voldoen en kan de output variëren van een korte samenvatting, tot een kort overzicht of het volledige diepgaande rapport.
Met betrekking tot de overzichtelijkheid is het gebruik van Engineering Report zeker aan te bevelen. Hiermee is het hele project op één plaats te vinden: alle invoergegevens, tussenliggende berekeningsstappen, eindresultaten, verwijzingen naar toegepaste codeartikelen, vereiste opmerkingen en beschrijvingen, afbeeldingen, tekeningen, externe bronnen (zoals Excel-tabellen, foto’s) zijn zonder zoeken in te zien.
SFRC
SCIA Engineer biedt een geavanceerde oplossing voor het ontwerp en de berekening van staalvezelgewapend beton, of SFRC. De bijbehorende module is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Bekaert, de toonaangevende wereldwijde draadproducent. In Europa is per drie vierkante meter industriële vloeren meer dan één vierkante meter ontworpen met staalvezelversterkt beton. De vraag voor het gebruik van dit materiaal zal in de toekomst dan ook blijven toenemen. SFRC is namelijk een uitstekend alternatief voor traditioneel gewapend beton voor specifieke toepassingen, zoals civieltechnische constructies (inclusief bruggen), constructieve plaatfunderingen, betonnen wegen, onderwaterbeton, en nog vele andere type constructies.
Staalvezels zijn discontinu, driedimensionaal georiënteerd, isotropische versterkingen gemengd in het beton. Ze overbruggen scheuren bij zeer kleine scheuropeningen, waardoor spanningen worden overgebracht en de nascheur in het beton wordt versterkt. Enkele van de vele voordelen van het gebruik van SFRC zijn dat het gebruik lagere projectkosten met zich meebrengt, een verhoogd draagvermogen van constructie levert en de betonplaatdikte vermindert.
Het draagvermogen wordt goed intact gehouden door SFRC in het geval van betonnen scheuren en ook biedt het betere eigenschappen op het gebied van buigsterkte. Andere pro’s zijn de verminderde absorptie van water en chemicaliën.
Materiaalbibliotheek
SCIA Engineer ondersteunt drie soorten Bekaert’s Dramix-staalvezels. De materiaalbibliotheek voor deze vezeltypen is ingebouwd in de software, zodat de ontwerper snel het vezeltype kan kiezen dat hij in het ontwerp wil gebruiken. De materiaalbibliotheek is uit te breiden en de waarden zijn te bewerken, zodat het ook mogelijk is om andere SFRC-materialen toe te voegen en te bewerken.
SFRC in SCIA Engineer biedt verschillende mogelijkheden. De engineer kan ermee de benodigde hoeveelheid vezels op basis van capaciteit ontwerpen en optimaliseren en ook uiterste grenstoestand (UGT-) en bruikbaarheidsgrenstoestand (BGT-)controles doen.
Ook is het mogelijk om lineaire en niet-lineaire berekeningen uit te voeren met echte materiaalgedragssimulatie om de scheurfasen te voorspellen. Ten slotte is het mogelijk om in de module verschillende spanning-rek-diagrammen voor het materiaalgedrag te genereren.