Hexagon komt met innovatieve oplossingen voor autonome reality capture

Hexagon komt met innovatieve oplossingen voor autonome reality capture

Robotgebaseerde Leica BLK ARC en vliegende Leica BLK2FLY voor scanoplossingen in lastige omgevingen.

Hexagon heeft de Leica BLK ARC en de Leica BLK2FLY geïntroduceerd. Met de nieuwe apparatuur wordt de BLK-serie uitgebreid met volledig autonoom werkende reality capture oplossingen. Deze meetoplossingen zijn de jongste innovaties in Hexagons uitgebreide portfolio van toegankelijke en gebruiksvriendelijke laserscanners.

De Leica BLK ARC is een laserscanner die specifiek ontwikkeld is om de navigatie van robots en andere platforms te verbeteren om zo volledig autonome, mobiele laserscanning te maken. De BLK ARC is in combinatie met een robot snel, nauwkeurig en flexibel inzetbaar en speelt in op de toenemende behoefte aan autonome oplossingen. Daarmee kunnen met een minimale tussenkomst van de gebruiker bijvoorbeeld op een veilige en eenvoudig herhaalbare manier nauwkeurige 3D puntenwolken en/of beelden van veranderende omgevingen gemaakt worden.

De Leica BLK2FLY is het eerste, volledig geïntegreerde en autonoom vliegende laserscanapparaat. Met een paar eenvoudige tikken op een tablet kunnen gebruikers snel, eenvoudig en nauwkeurig objecten en omgevingen vanuit de lucht scannen. Het scannen vanuit de lucht is een interessante optie voor diverse bedrijfstakken die behoefte hebben aan nauwkeurige data van ontoegankelijke of moeilijk bereikbare zones (zoals bijvoorbeeld gevels of daken). Door opnames vanuit de lucht kan een compleet en nauwkeurig beeld van de kenmerken en afmetingen van de buitenkant van een object gerealiseerd worden.

De BLK ARC en BLK2FLY zijn direct verbonden met HxDR, het cloudgebaseerde visualisatieplatform van Hexagon. Daar kunnen de scandata uit het veld geüpload en opgeslagen worden. Met behulp van AI-toepassingen kunnen ze bovendien zodanig verwerkt worden, dat iedereen direct op maatgemaakte digital reality-beelden te zien krijgt.

“De BLK2FLY en BLK ARC laten zien dat Hexagon hard werkt aan het realiseren van een toekomst met autonome en slimme mogelijkheden voor digital reality capture”, zei Ola Rollén, CEO van Hexagon. “De geïntegreerde softwaresystemen voor de scanapparatuur zijn op maat ontwikkeld. We streven naar autonomere en snellere workflows voor reality capture. Robots, sensoren en software werken samen om reality capture projecten zo dynamisch mogelijk uit te voeren oor een hele reeks toepassingen. Of dat nu de documentatie van bestaande bouwwerken is of monitoring en verkenning van afgelegen en gevaarlijke omgevingen zoals mijnen, fabrieken, off-shore installaties of branden.”

De eerste integratie van de BLK ARC met robots werd ontwikkeld voor de Boston Dynamics Spot, maar die kan nu ook gemakkelijk gerealiseerd worden voor andere autonome robotplatforms. De integratie van de BLK ARC met de Spot bood voor het eerst mogelijkheden voor een volledig autonome, mobiele laserscanning met behulp van een robot. De Spot draagt de BLK ARC door de omgeving terwijl de BLK ARC gelijktijdig de navigatie van de robot verbetert met behulp van de ingewonnen 3D-data. De combinatie geeft de Spot een uitgebreidere autonomie, die resulteert in nauwkeurige laserscanning en navigatie, overal waar de robot zich kan voortbewegen. Hiermee is het veilig maken van 3D-modellen van lastig bereikbare of ontoegankelijke gebieden sterk verbeterd.

De BLK2FLY biedt een geheel nieuw niveau van vliegveiligheid met geavanceerde technologie voor het autonoom ontwijken van obstakels. Een combinatie van LiDAR, radar, camera’s en GNSS garanderen optimale en veilige vliegroutes. Gebruikers kunnen eenvoudig data van de BLK2FLY combineren met interieurscans van gebouwen en objecten, die ingewonnen zijn met de Leica BLK2GO, de handheld 3D-scanner van Hexagon. De gekleurde 3D-puntenwolken en andere documentatie van de bouwlocatie vormen een uitstekende basis voor Building Information Modeling (BIM).

Website Leica Geosystems

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top