Heden, verleden en toekomst softwaremarkt volgens CADkoop

Heden, verleden en toekomst softwaremarkt volgens CADkoop

“Er zullen zowel meer horizontale als niche-oplossingen komen”

 

Frans Klerx: “Aan de ene kant komt er steeds meer standaardisatie dankzij horizontale oplossingen en aan de andere kant een ‘best of breed’-ontwikkeling in de vorm van add-ons en plug-ins.”

Frans Klerx is als marketing manager werkzaam bij CADkoop Nederland, verkoper van onder andere BricsCAD, SketchUp en AutoCAD.

Wat beschouwen jullie zelf tegenwoordig als jullie core-business?

“Het toegankelijk maken van CAD-software. Toegankelijk is daarbij op meerdere manieren op te vatten: op de eerste plaats hebben we een informatiefunctie richting onze klanten. We geven graag aan welke innovaties en ontwikkelingen er zijn op het gebied van CAD-software. Zo is er steeds meer vraag naar AR- en VR-oplossingen zoals Enscape en Kubity. Het visuele aspect wordt ook steeds belangrijker bij aanbestedingen, dus we zien dat steeds meer aannemers aan de slag gaan met het renderen van hun ontwerpen.”
“Naast het geven van informatie bieden we trainingen om ook het maximale uit de software te kunnen halen. Veel CAD-gebruikers leunen op de kennis die ze opgedaan hebben bij hun beroepsopleiding en dat is vaak al even geleden. Zeker in een wereld die snel verandert, is een geregelde kennisupdate cruciaal.”

“Tot slot maken we software toegankelijk door aantrekkelijke prijzen en licentiemodellen. Zo bieden we naast abonnementen en netwerklicenties als één van de weinige softwareleveranciers ook kooplicenties aan.”

Valt er iets voor te zeggen dat de grote pakketten eigenlijk allemaal goed genoeg zijn om mee te werken of is er toch nog een unique selling point bij ontwerpsoftware? Zo ja, wat is dat dan bij de software die jullie leveren?

“Er zitten zeker unique selling points bij de software die wij leveren. Zo bieden BricsCAD en SketchUp nog steeds kooplicenties en die zijn zeer gewild bij onze klanten. Verder biedt bijvoorbeeld BricsCAD Ultimate één CAD-platform waar iemand zowel bouwkundig als werktuigbouwkundig in kan werken.

En dat alles in het bekende .dwg-formaat. SketchUp daarentegen is een heel laagdrempelig pakket dat voor veel ontwerpers, architecten en doe-het-zelvers een soort Zwitsers zakmes is op het gebied van CAD-software. Zelfs zonder training kun je daar heel snel al heel behoorlijke ontwerpen mee maken.”

In hoeverre staat voor eindgebruikers de aanschaf van ontwerpsoftware nog op zichzelf? Kiezen eindgebruikers voor een specifiek pakket, al dan niet op basis van dit hiervoor genoemde unique selling point, of wordt de keuze voor software meer bepaald door externe factoren, zoals legacy, de integratie van een pakket in de eigen bedrijfsvoering of de samenwerking met derden binnen BIM-verband? Welke rol spelen jullie als reseller bij de advisering over deze laatste twee zaken?

“De keuze voor een pakket verschilt zeer sterk per situatie en zeker bij het overstappen van software. Als iemand veel libraries en routines in een specifiek pakket heeft, dan zijn de switching costs in tijd en geld vaak te hoog. Aan de andere kant merken we dat er steeds meer met bepaalde standaarden wordt gewerkt die door meerdere pakketten worden ondersteund, zoals IFC, .dwg en .dxf. Dat vergemakkelijkt het eventueel overstappen weer. Wanneer de software makkelijk is in gebruik, en aantrekkelijk geprijsd, dan staan bedrijven zeker nog open voor nieuwe pakketten.”

Maken jullie zelf ook software ter ondersteuning van de ontwerppakketten die jullie verkopen? Zo ja, op welke manier vult dit de grotere ontwerppakketten aan en hoe sturen jullie de ontwikkeling van eigen producten aan?

“Incidenteel leveren wij ook maatwerkoplossingen. Dat is op dit moment bij ons vraaggestuurd. Dat wil zeggen: een klant vraagt om een oplossing en wij maken die dan. Als dit maatwerk een universeel probleem oplost dan maken we er soms een losse oplossing van. Zo hebben we recent voor een klant een plaatuitslagenroutine voor BricsCAD gemaakt. Deze routine is ook prima door andere bedrijven te gebruiken. Naast het maatwerk bieden we natuurlijk algemene ondersteunende software zoals rendersoftware en software/platformen voor Virtual, Augmented en Mixed Reality.”

BricsCAD biedt − net als SketchUp − nog steeds kooplicenties en deze zijn dan ook nog zeer gewild.

Hoe zal de toekomst van de verkoop en ondersteuning van ontwerpsoftware eruit gaan zien? Van welke diensten en producten verwachten jullie de komende jaren dat ze zullen groeien binnen de organisatie?

“We denken dat het aantal horizontale oplossingen zal gaan groeien en dat er tegelijk steeds meer niche-oplossingen gaan ontstaan. Dus aan de ene kant steeds meer standaardisatie en aan de andere kant een ‘best of breed’-ontwikkeling in de vorm van add-ons en plug-ins. Voor ons als reseller natuurlijk ideaal, want dat biedt mogelijkheden in verschillende richtingen.”
“In trainingen zien we ook een evolutie: voorheen zagen we voornamelijk klassikale trainingen, maar veel bedrijven hebben daar te weinig tijd voor en bovendien zijn veel algemene zaken al online te vinden. Daarom bieden we steeds vaker maatwerktraining. CAD-gebruikers gaan eerst zelf zoveel mogelijk online aan de slag, en willen vervolgens een training voor enkel dat specifieke stuk dat voor hen van belang is. Kortom, genoeg ontwikkelingen. We kijken ernaar uit!”

“SketchUp zien we als een laagdrempelig pakket dat voor veel ontwerpers, architecten en doe-het-zelvers een soort Zwitsers zakmes is.”
Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top