Heden, verleden en toekomst softwaremarkt volgens Cadac

Heden, verleden en toekomst softwaremarkt volgens Cadac

“We gaan van Engineering To Order naar Configure To Order”

Jan Baggen, oprichter en CEO van de Cadac Group: “Visualisatie in de maakindustrie is duidelijk een trend; de processen worden er effectiever door en minder foutgevoelig.”Jan Baggen, oprichter en CEO van de Cadac Group: “Visualisatie in de maakindustrie is duidelijk een trend; de processen worden er effectiever door en minder foutgevoelig.”

Jan Baggen is oprichter en CEO van de Cadac Group. Dit bedrijf is gespecialiseerd in ontwerpsoftware van Autodesk en sinds de oprichting in 1986 uitgegroeid tot een automatiseerder voor de proces- en maakindustrie, bouw, infra en overheden.

Wat beschouwen jullie zelf tegenwoordig als jullie core-business?

“Tot pakweg 2015 verdienden we ons geld met de verkoop van softwarepakketten en de daarbij behorende dienstverlening zoals installatie, training en onderhoud. Het internet heeft de wereld compleet op zijn kop gezet. Software en tekenpakketten worden online besteld en geïnstalleerd. Klanten kopen geen software meer, ze huren of leasen precies de systemen die ze nodig hebben. Tegen de beste condities, want het internet heeft ook de wereld transparant gemaakt. We hebben deze disruptie op tijd onderkend en in korte tijd een grote omslag gemaakt. We hebben alle kaarten gezet op de volledige digitalisering van Cadac om vervolgens onze klanten te ondersteunen bij het realiseren van hun eigen digitale agenda. Enabling digital, dat is nu onze corebusiness.”

Valt er iets voor te zeggen dat de grote pakketten eigenlijk allemaal goed genoeg zijn om mee te werken of is er toch nog een unique selling point bij ontwerpsoftware? Zo ja, wat is dat dan bij de software die jullie leveren?

“In het wereldwijde aanbod van CAD-engines hebben wij heel bewust de keuze gemaakt voor Autodesk. Omdat de software van Autodesk het complete wordingsproces bestrijkt, van schets tot en met productie (sluit direct aan op de additive en subtractive manufacturingmogelijkheden van het Cadac Lab), maar ook omdat het een open programma is. Uitermate geschikt om verder op te bouwen en te innoveren. Autodesk is marktleider en wordt heel breed gebruikt door het midden- en kleinbedrijf, onze belangrijkste doelgroep. Het partnernetwerk is enorm en door het grote aantal gebruikers blijven de opleidingskosten voor onze klanten beperkt. Wij kunnen als Platinum Partner van Autodesk de meest uiteenlopende diensten aanbieden. Daarnaast is de software van Autodesk in staat vrijwel alle bestandsformaten te lezen en te verwerken, van welk softwaremerk dan ook. De open Autodesk-software kan in principe alles aan. Je zou dat een unique selling point kunnen noemen, want niet elke andere CAD-engine is zo breed te gebruiken. Autodesk is zowel een uitstekend fundament alsook een platform dat absoluut toekomstbestendig is.”

In hoeverre staat voor eindgebruikers de aanschaf van ontwerpsoftware nog op zichzelf? Kiezen eindgebruikers voor een specifiek pakket, al dan niet op basis van dit hiervoor genoemde unique selling point, of wordt de keuze voor software meer bepaald door externe factoren, zoals legacy, de integratie van een pakket in de eigen bedrijfsvoering of de samenwerking met derden binnen BIM-verband? Welke rol spelen jullie als reseller bij de advisering over deze laatste twee zaken?

“Als Autodesk-partner beschikken wij enerzijds over de beste online winkel voor Autodesk-producten en -diensten, anderzijds leveren wij als innovatiepartner onze toegevoegde waarde. Ter illustratie: een van de specialismen van Cadac is het toepassen van Autodesk Forge. Dit is een ontwikkelplatform bestaande uit een set API’s en services waarmee softwareontwikkelaars innovatieve, cloudgebaseerde applicaties kunnen bouwen. Voor onze consultants en softwareontwikkelaars is een ‘complexe’ vraag van een klant altijd een aanleiding om een nieuw ontwikkeltraject te starten.

Zo hebben we voor een fabrikant afgelopen jaar een 3D-visualisatie van het complete productieproces gebouwd. Waar eerst alle data in het systeem zichtbaar waren in de vorm van talloze codes, zien de operators nu elk product op de band virtueel voorbijschuiven. Storingen worden direct gemeld, uit te voeren aanpassingen direct centraal geregistreerd. Met het Autodesk Forge-platform hadden we dat prototype binnen enkele weken voor elkaar. Visualisatie in de maakindustrie is duidelijk een trend; de processen worden er effectiever door en minder foutgevoelig.”

Maken jullie zelf ook software ter ondersteuning van de ontwerppakketten die jullie verkopen? Zo ja, op welke manier vult dit de grotere ontwerppakketten aan en hoe sturen jullie de ontwikkeling van eigen producten aan?

“We ontwikkelen eigen producten en diensten voor elk marktsegment waarin we actief zijn. We hebben ruim 150 consultants en circa 35 ontwikkelaars in vaste dienst die dagelijks met de klanten zoeken naar verdere optimalisatiemogelijkheden. Zoals reeds eerder aangegeven, samenwerken is cruciaal. Het hele traject wordt samen met de klant doorlopen, inclusief testen en implementatie. Dat is de beste garantie voor succes. Wij ontwikkelen geen software die we zomaar op de markt brengen, de vraag is leidend. Geslaagde innovaties verwerken we vervolgens in onze Cadac-applicaties zodat andere (potentiële) klanten daar weer profijt van hebben. Vorig jaar zijn we ook gestart met een Expert-platform. Daarin werken we in heel Europa samen met 150 ontwerp- en softwareprofessionals die elk eigen specialismes hebben, hierdoor kunnen wij ook makkelijker relaties buiten de landsgrenzen van dienst zijn.”

Cadac zet onder andere in op Autodesk Forge, een ontwikkelplatform waarmee softwareontwikkelaars cloudgebaseerde applicaties kunnen bouwen.

Hoe zal de toekomst van de verkoop en ondersteuning van ontwerpsoftware eruit gaan zien? Van welke diensten en producten verwachten jullie de komende jaren dat ze zullen groeien binnen de organisatie?

“Met Cadac verwacht ik eigenlijk in elk marktsegment groei. De digitalisering zet verder door met voor Cadac als meest belangrijke thema’s: de transitie van Engineering To Order (ETO) naar Configure To Order (CTO). Product Data Management en Product Lifecycle Management worden ook ongetwijfeld nog belangrijker, evenals Configure Price Quote (CPQ)-oplossingen. Ik verwacht niet dat de huidige coronacrisis daar veel aan verandert. We zien dat bijvoorbeeld heel sterk in de bouw waar momenteel de slag wordt gemaakt naar digitaal ontwerpen en fabrieksmatig produceren (industrialisatie in de bouw). Grote bouwondernemingen richten zich op prefabricage van complete gevels en elementen waarin leidingen en kabels al zijn verwerkt. Toeleveranciers en uitvoerders moeten daarin volgen.

Uiteraard hebben we met Cadac op het gebied van BIM de laatste jaren fors geïnvesteerd in softwareontwikkeling. Data-integratie, -beheer en -visualisatie zijn van eminent belang. Een van de uitdagingen is het bouwen van software waarin producten, apparatuur en materiaal dusdanig opgeslagen zijn dat ze door de engineers en tekenaars makkelijk verwerkt kunnen worden. Waar de producten ook vandaan komen en hoe ze ook zijn gecodeerd. Goed voorbeeld hiervan is de installatiebranche en de lancering van de Uniforme Objecten Bibliotheek. De gekozen pomp moet gewoon passen in het digitale ontwerp en niet in de fabriek of op de bouwplaats voor problemen zorgen omdat de verkeerde CAD-modellen zijn gebruikt. Dit onderstreept nog maar eens het belang van ketenintegratie, een van de unique selling points van Autodesk en Cadac Group.”

Website Cadac

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top