Ontwerpwerk makkelijker dankzij inzet juiste hardware
Stel: je hebt een revolutionair idee voor een product dat de markt gegarandeerd gaat veranderen. Maar bij het engineeren loop je faliekant tegen de grenzen van je hardware aan. Wat doe je dan? In het geval van Jules Luijpen en Pim Gijsbers is het antwoord even simpel als doeltreffend: je mobiliseert hulptroepen.
Door de redactie
Luijpen en Gijsbers zijn samen eigenaar van het in Oss gevestigde bedrijf HAAKS Campers. Opvallend daaraan is dat het bedrijf niet alleen actief is op de campermarkt, maar ook zogenaamde Nano Houses levert: een duurzame verblijfsruimte die zelfvoorzienend kan worden geleverd. Luijpen vertelt hoe het idee voor het Nano House ontstond als een afgeleide van de eerste werkzaamheden van HAAKS Campers.
“In eerste instantie wilden we met ons bedrijf de kampeer- en caravanmarkt eens stevig wakker schudden. In onze optiek is het een markt met weinig innovatie: campers en caravans zijn vooral plastic witte cocons met kleine raampjes. Bovendien vinden we het krom om de natuur in te gaan in een voertuig waarvan de productie juist zo’n impact op het milieu heeft… Dat moest anders kunnen.”
Op basis van de gedachten over de kampeermarkt ontwikkelden Luijpen en Gijsbers in eerste instantie een kampeerauto, die volledig duurzaam is ontwikkeld en gebouwd. Luijpen: “Bij alle keuzes die we maakten stond duurzaamheid voorop. Denk aan lokaal ondernemen, maar ook aan de gebruikte materialen. Hout van verantwoorde afkomst, dubbel glas, zonnepanelen op het dak… Ook qua functionele uitrusting is onze kampeerauto innovatief: hij heeft bijvoorbeeld een comfortabel bed, een ruime keuken, en als je de achterklep openklapt, zit je meteen met je voeten in het gras.”
Compacte comfort
Het idee van een duurzame kampeerwagen sloeg aan en na de lancering kreeg HAAKS Campers dan ook vanuit verschillende hoeken de vraag om een ruimere variant. Gijsbers: “Bijvoorbeeld voor toepassing als recreatiewoning in de tuin en als tiny house. Daarop hebben we ons Nano House ontwikkeld, vanuit dezelfde filosofie als de kampeerwagen.”
Het Nano House is, zoals de naam al doet vermoeden, een bijzonder compact vakantiehuis, maar kan wel worden voorzien van alle comfort. Dankzij de hoogwaardige isolatie en verwarmingsvoorzieningen is het mogelijk om er het hele jaar gebruik van te maken. Zo is het Nano House uitgerust met dubbel glas, vier centimeter isolatie in de wanden, vloerverwarming en is er de mogelijkheid om een achterpui te plaatsen. Bij goed weer kan de achterkant van het Nano House volledig worden geopend voor een vergroting van de leefruimte. Dankzij de grote ramen valt er veel licht binnen.
Luijpen legt uit dat het Nano House goed aansluit op de uitgangspunten die hij en collega Gijsbers bij de start van HAAKS Campers hebben opgesteld. “Het is een heel flexibel te gebruiken constructie, want er is geen fundering nodig, waardoor het overal kan worden geplaatst. Daarnaast is het gelukt om het duurzaam te maken. In de eerste plaats bestaat het huis uit hoogwaardige materialen die weinig onderhoud vragen en daarnaast kan het volledig zelfvoorzienend geleverd worden. Zonnepanelen in combinatie met een accupakket voorzien daarbij in elektriciteit en het koken op inductie en verwarmen/koelen met een warmtepomp zorgen het hele jaar door voor een groene exploitatie.”
Laptop liep vast
Voor het engineeren van de campers en het Nano House gebruikten Luijpen en (met name) Gijsbers Fusion 360, 3D-ontwerpsoftware van Autodesk. Gijsbers: “Door volledig computergestuurd te ontwerpen en produceren, komt het eindproduct superstrak van de frees- en CNC-machines. Oftewel: organische vormen, geen foutmarges en nauwelijks eindbewerkingen. Maar onze laptop had het zwaar. De sterkteberekeningen van de sandwichpanelen, het renderen van tekeningen en fotorealistische afbeeldingen… hij trok het nauwelijks. Vaak zaten we lang te wachten of liep de laptop helemaal vast. Dat was het moment waarop we contact zochten met CAD Accent | Arkance Systems.”
Testlab
CAD Accent | Arkance Systems beschikt over een eigen testlab, waar relaties hun projecten en 3D-modellen kunnen testen op verschillende hardware-configuraties. “Naar mijn idee belde ik met een raar verzoek”, blikt Gijsbers terug op het eerste contact. “Ik vroeg of ik een laptop mocht lenen om te bekijken of onze software daar beter op zou draaien. Natuurlijk hadden we ook zelf een dikke nieuwe computer kunnen kopen, maar we zagen op tegen de uitgave en wisten bovendien niet zeker of die computer zou voldoen aan onze eisen.”
Van een laptop lenen kwam het niet, maar Gijsbers kon wel gebruikmaken van het testlab waar meerdere werkstations en laptops staan opgesteld. Dit was de hulp die HAAKS Campers nodig had. “Ik heb twee dagen op locatie gewerkt om mijn tekeningen af te maken en kon zo ook direct de meest geschikte hardware-configuratie bepalen. Wat een verschil… Ik kon veel sneller werken, hoefde veel minder lang te wachten en het eindresultaat werd ook nog eens beter. Enerzijds werd de kans op fouten kleiner doordat de wachttijd zo veel korter was, anderzijds was ook de resolutie van de ontwerpen en gerenderde tekeningen een stuk hoger.”
Rekenwerk in cloud
Met deze ervaring op zak, plus een gericht advies voor een nieuwe laptop, keerde Gijsbers terug naar zijn eigen werkomgeving. Inmiddels staat daar een nieuwe laptop die past bij zijn werkzaamheden. “Omdat veel rekenwerk in de cloud gebeurt, hadden we voldoende aan een relatief lichte laptop: een HP ZBook met een 17 inch scherm, een Intel Core i7 processor met 16 gigabyte werkgeheugen, en een Nvidia Quadro T1000 grafische kaart met 4 gigabyte videogeheugen. Hier waren we zelf nooit opgekomen.”
Met de nieuwe laptop was het oppakken van alle ontwerpuitdagingen voor het Nano House een stuk aantrekkelijker. Gijsbers: “Als je aan het engineeren bent, ben je gefocust en wil je processen direct afmaken. Het wachten en mopperen zijn dus verleden tijd. Ik kan nu lekker doorwerken, zelfs als de bewerkingen complex zijn. Kortom: we hebben eindelijk de juiste gereedschappen om een nieuw stuk van de markt te veroveren. Met de aanschaf van de hardware hebben we extra kosten voorkomen én werken we een stuk comfortabeler.”