GWW-Bedrijven kunnen zelf 3D-modellen maken!

GWW-Bedrijven kunnen zelf 3D-modellen maken!

Sneller werken en helderder communiceren

 

Pas wanneer alle tekeningen juist zijn, start een bouwer met graven, grond verzetten en bouwen. Zo voorkomt deze meerwerk en reduceert hij faalkosten in een later stadium; dat snapt iedereen in dit vak. Maar te weinig GWW-bedrijven zijn zich bewust van de meerwaarde die het oplevert als machinisten zelf hun 2D-tekeningen omzetten naar een bruikbaar 3D-model. 

Door Susan Peek

Verschillende representaties van dezelfde situatie: de 2D-tekening, de 3D-tekening en het 3D-model.

“Er valt veel te winnen als GWW-bedrijven zélf de 2D-tekeningen omzetten naar bruikbare 3D-tekeningen voor in de machine of landmeet-roverset.” Dat zegt Jaydee Verhoeven, inmiddels accountmanager Machine Control bij Topcon Positioning Netherlands. Verhoeven is begonnen op de Support Afdeling van Topcon waar hij zijn jarenlange ervaringen in het veld, uitgebreide technische kennis en vergaande affiniteit met de GWW-sector heeft ingezet. Onlangs schreef hij een whitepaper waarin hij stapsgewijs en heel praktijkgericht uitlegt hoe iemand zelf aan de slag kan met het maken van 3D-modellen.

De basis: maatvoering
“Het begint allemaal bij de basis en dan met name bij de maatvoering”, weet Verhoeven. “Een 2D-tekening (platte tekening, zonder hoogtegegevens) en 3D-tekeningen (met lengte-, breedte- en hoogtegegevens) kunnen op de millimeter nauwkeurig uitgewerkt zijn, maar er moet wel een positiebepaling aan toegevoegd kunnen worden. Verzamel daarom alle tekeningen, plannen en informatie over het project. Het is noodzakelijk de maatvoering te checken op juistheid en na te gaan of alle waardes in meters zijn weergegeven”, vervolgt Verhoeven. “Daarnaast moeten tekeningen altijd RD-coördinaten bevatten en de lijntechnische voorbereiding.”

Zélf aan de slag
“Vervolgens is het voor mensen werkzaam in de GWW met behulp van Topcon-software − zoals MAGNET Office − helemaal niet moeilijk om zelf van een 2D-tekening een 3D-model te maken”, meent Verhoeven. “Wie zelf machines bestuurt, doet dit namelijk deels al, maar dan in zijn of haar hoofd. De basis is echter al wel aanwezig: deze persoon kan al 2D-tekeningen lezen, het geheel al in gedachten visualiseren en op locatie, instrumenten klaarzetten en is al aan het uitrekenen. Met een beetje interesse voor nieuwe technologie en mijn stappenplan uit de whitepaper, hoeft niemand een drempel te ervaren en kan iedereen daadwerkelijk aan de slag. Het denkwerk vanuit het veld, is met MAGNET Office gemakkelijk naar de computer in een 3D-model te vertalen.”

Een tip voor GWW’ers die nog niets weten van het omzetten van 2D- naar 3D-tekeningen: begin met een eenvoudig project, bijvoorbeeld het verbreden van een sloot.

Steeds verder opbouwen
Verhoeven beseft echt wel dat het voor iemand even tijd kost om zich dit eigen te maken en adviseert om met iets eenvoudigs te beginnen, zoals het verbreden van een sloot. “Wie eenmaal een 2D-tekening heeft omgezet naar een 3D-model, begrijpt hoe een tekening in elkaar steekt en welke gegevens nodig zijn om die derde dimensie toe te voegen. De software doet het verdere denkwerk. Naarmate iemand meer ervaring krijgt, gaat het sneller en is hij of zij in staat om grotere projecten op te pakken. Snel genoeg heeft iemand door hoe een 3D-model moet worden opgebouwd en welke referenties en lijnen belangrijk zijn voor de machinist om in de praktijk goed te kunnen werken.”

Een tip voor GWW’ers die nog niets weten van het omzetten van 2D- naar 3D-tekeningen: begin met een eenvoudig project, bijvoorbeeld het verbreden van een sloot.


Kosten en tijd besparen

Op basis van een 3D-model kan een machinist zonder piketten, landmeters en grondwerkers zelf een klus klaren. En dat is maar een van de vele voordelen ten opzichte van de traditionele manier, volgens Verhoeven. “Het is nauwkeuriger en efficiënter, zeker wanneer machines GPS bevatten is het mogelijk om de faalkosten te reduceren. Ook voorkomt het dubbelwerk terwijl het overleg met anderen aan de hand van een 3D-model eenvoudig en helder is. Al met al bespaart het tijd en kosten.” Volgens Verhoeven is het belangrijk dit soort kennis zelf in huis te hebben. “Op die manier is het mogelijk om sneller te schakelen, nauwkeuriger te controleren, vroegtijdig issues af te vangen, helderder te communiceren en veiliger te werken.”

Te weinig GWW-bedrijven zijn zich bewust van de meerwaarde die het oplevert als machinisten zelf hun 2D-tekeningen omzetten naar een bruikbaar 3D-model.

 

Slimme oplossingen
“Met de juiste software en apparatuur, kan iemand tot slimme oplossingen komen en hierop de winstpunten pakken. Zo is een 3D-model ook te gebruiken voor volumeberekeningen. Handig voor het calculeren van de volumes en het opzetten van de grondbalans. Ook hiermee wordt weer dubbelwerk voorkomen en bovendien is het zo ook mogelijk om accuraat te factureren.” Verhoeven besluit: “Wees niet bang, het is echt een kwestie van doen. De wereld ontwikkelt door en dus is het voor iedereen van belang om ook zichzelf te ontwikkelen.”

Website Topcon

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top