Gronings natuurijs in OpenStreetMap met FME

Gronings natuurijs in OpenStreetMap met FME

In 2014 kreeg de provincie Groningen het verzoek om gegevens over natuurijsbanen als open data beschikbaar te stellen. Helaas was dat niet mogelijk. De provincie heeft deze gegevens niet.

Toch wilde de geo-afdeling de aanvrager niet in de kou laten staan. Er zijn zo veel mooie natuurijsbanen in Groningen, die moeten toch op een kaartje te plotten zijn? Collega’s komen uit de hele provincie, dus er was voldoende lokale kennis aanwezig. Er is een kleine crowdsourcing-actie gestart, waarna binnen een paar weken alle Groninger natuurijsbanen zijn ingetekend in OpenStreetMap. De gegevens in OpenStreetMap zijn vrij beschikbaar. Ze zijn voor iedereen te gebruiken voor eigen kaartmateriaal en analyses, maar dan moet je niet vergeten om de juiste naamsvermelding op te nemen.

FME
Afbeelding 1: OpenStreetMap mini-mapathon bij de provincie, januari 2014 (foto: @HetKanWelJurist)

FME-workspace

De FME-workspace in deze repository haalt alle natuurijsbanen in Groningen op uit OpenStreetMap en schrijft deze weg als gezipt shape-bestand. De informatie in het GIS-Travelingo-blog van Pim Verver was erg nuttig bij het bouwen van de workspace. Het resultaat is te bekijken in een interactieve viewer. Het duurt even voordat alle informatie is geladen. De workspace wordt beschikbaar gesteld onder een EUPL-licentie.

FME
Afbeelding 2: Natuurijsbanen in Nederland, oktober 2017 (© OpenStreetMap-auteurs)

Website Gis.Travelingo
Website GitHub

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top