Gemeenschappelijke basis voor promotie geo-business
Het Geospatial World Forum 2019 (GWF2019), gehouden in april in Amsterdam, heeft een speciale plaats en rol in de wereldwijde geo-gemeenschap. Dat komt vooral door wat het niet is.
Door Gavin Schrock
Het GWF is geen eindgebruikersconferentie, zoals merkgerichte gebruikersconferenties van HxGN, Trimble Dimensions, Esri UC tot Bentley’s Year in Infrastructure. Toch waren er genoeg presentaties van uitstekende praktijktoepassingen en projecten die pasten bij het thema en focus van het forum. Het GWF is ook geen product- of handelsbeurs zoals Intergeo, Bauma, of Conexpe. Toch was er een heel behoorlijke expo met zowel opkomende als gevestigde technologieën, oplossingen, publieke en private partijen en belangenbehartigingsgroepen; opnieuw passend bij het thema en de focus van het forum.
Wat het GWF de wereld te bieden heeft, is een dialoog op hoog niveau, met in het verlengde daarvan netwerken en samenwerken. Dit is niet alleen essentieel voor het gezamenlijk oplossen van landsoverschrijdende problemen, maar ook voor het laten groeien van de geo-sector. Tijdens het Geospatial World Forum vinden de geo-industrie, vakgenoten en aanhakende specialisten een gemeenschappelijke basis om geo-business te promoten, om innovaties te laten zien en om samen aan oplossingen te werken. De nadruk ligt hier dan ook op het woord ‘Forum’.
Geo-professionals
Het GWF is een evenement dat zich richt op executive-niveau. Bestuurders dus. Dat wil niet zeggen dat geo-professionals het forum niet mogen bijwonen; integendeel. Als er een evenement is dat je kan inspireren door te laten zien hoe belangrijk het werk dat we doen is, en om de problemen die we oplossen te markeren, is het wel het GWF.
Voor landmeters moet die lijst ook een jaarlijks evenement van FIG (International Federation of Surveyors) bevatten. Lezers die betrokken zijn bij landmeten, geomatica, civiele techniek en constructie (AEC) zien het woord ‘geospatial’ en denken wellicht: ‘GIS’. Nee. Het GWF heeft de verwante takken van sport altijd al meegewogen. In onze groeiende wereld van ‘reality capture’ is het immers niet meer mogelijk om zonder te kunnen. En we kunnen de volledige implementatie van digitalisering in de bouw en BIM niet los zien van degenen die ruimtelijke ontwerpgegevens toepassen in het veld. De problemen rondom onze infrastructuur en de bouwsector kwamen dan ook duidelijk naar voren, van de keynote speeches tot in speciale sessies. Schrijver dezes was overigens vereerd om gevraagd te worden om een sessie over digitale constructie te modereren.
Gegevensbehartiging
De geo-sector produceert veel gegevens − enorme hoeveelheden. Deze snel groeiende hoeveelheid geo-data is niet alleen waardevol, maar ook essentieel voor het bevorderen van duurzame groei van infrastructuur. Esri’s CEO en voorzitter van de vorig jaar opgerichte World Geospatial Industry Council (WGIC), Jack Dangermond, zei in zijn keynote, maar ook in enkele daaropvolgende sessies, dat we ‘voorbij’ de data-fase zijn. We moeten meer aandacht hebben voor ‘belangenbehartiging’: pleitbezorging omtrent de manier waarop de geo-gemeenschap het bewustzijn van de groeiende en dynamische schat aan geo-data vergroot. Ook moeten we best practices bevorderen om het gebruik van geo-informatie bij het oplossen van urgente mondiale problemen te optimaliseren.
De bouw en constructiesector stond centraal in de tweede keynote, door president en CEO van Trimble, Steve Berglund. Hij sprak over ‘collaborative workflows’ en ‘enabling technologies’ die een nieuw tijdperk van BIM hebben geïntroduceerd. Ook had hij het over ontwerpen voor constructability, bouwautomatisering en hoe dergelijke modelgebaseerde workflows grotere efficiëntie bewerkstelligen in operations en asset management.
Dit alles werd onderstreept door dezelfde kritische behoeften die ook werden benadrukt in andere sessies (inclusief het digitale constructiepaneel gemodereerd door xyHt): dat legacy-tools en -methoden niet zullen voldoen aan de groeiende vraag naar infrastructuur. Het moet slimmer, groener, kosteneffectiever en duurzamer. De wereldbevolking is tijdens ons leven al verdubbeld, maar we worden nog steeds gehinderd door legacy-inefficiënties in belangrijke sectoren. Een punt dat naar voren kwam in veel van de sessies en keynotes: bouw, architectuur en het ingenieurswezen zijn uitgenodigd om aan de tafel te komen zitten voor het ontwikkelen en implementeren van oplossingen.
De Council
De World Geospatial Industry Council (WGIC) werd ongeveer een jaar geleden opgericht tijdens een VN-Comité met geo-deskundigen, het UN-GGIM. Deze WGIC hield een bestuursvergadering de dag voorafgaand aan het GWF2019 en had daarnaast nog enkele gerichte samenwerkingsbijeenkomsten tijdens het evenement.
De WGIC heeft sterke banden met het GWF; veel van de deelnemende bedrijven en organisaties vormen ook het eerste bestuur van de Council. Sanjay Kumar, CEO van Geo-spatial Media and Communications, organisator en gastheer van het GWF, is ook de secretaris-generaal van WGIC. Kumar had een inaugurele bijeenkomst van mediavertegenwoordigers bijeengeroepen bij het GWF om gesprekken over samenwerking op het gebied van berichten voor de geo-sector en de Council te beginnen. Bekende kopstukken uit de geo-wereld zitten in het bestuur van de Council: Trimble’s Ron Bisio is WGIC-president, Valrie Grant trekt de onderwerpen partnerschap en industriebetrokkenheid, Theo Agelopolous van Autodesk leidt marketing en communicatie voor de Council.
De Council is duidelijk niet enkel idealistisch: wie de geo-industrie in een goed daglicht wil stellen, zal ook kijken of dit van nut is voor de bedrijven. Toch leken de sessies en vergaderingen vooral gericht te zijn op duurzame groeidoelstellingen (SDG’s).
SDG’s
Een term als ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’ klinkt volgens sommigen op de een of andere manier anti-business of anti-groei. Dat is natuurlijk helemaal niet het geval. In de meeste gevallen komt de term, en de gestelde doelen, neer op een eenvoudige stelling. De groei die nodig is om wereldwijde vraag te ondersteunen, moet worden bereikt op een manier die op de lange termijn effectief kan worden onderhouden en uitgevoerd, zonder ernstige gevolgen voor beperkte middelen of onomkeerbare schade aan de natuur. Veel mensen, één kleine wereld, verantwoorde groei − daar zou niets controversieel aan moeten zijn. Het GWF was ook gastheer van enkele vergaderingen voor een doorlopend initiatief, Geo4SDG’s genaamd.
Samenwerking
De WGIC nodigde vertegenwoordigers van verschillende grote wereldwijde organisaties en raden uit om samen te werken en de samenwerking te bespreken. Een voorbeeld is de International Telecommunications Union (ITU), een organisatie die op 1 april 2019 een partnerschap met de WGIC is aangegaan. De World Energy Council besprak het gebruik van geo-data in hun onderzoek en andere activiteiten, waaronder een briefing over hun rapport Global Energy Scenarios Comparison 2019. Er waren verder sessies en tracks over Geo4Environment, big data, regionale fora (India, Afrika, Azië, het Midden-Oosten), locatieanalyse en bedrijfsinformatie en meer. Van groot belang is echter de prominente focus op infrastructuur en constructie.
Digitalisering
In de panelsessie, gemodereerd door xyHt, een gezamenlijke presentatie door twee bedrijven die betrokken waren bij de bouwSMART openBIM Award 2018-winnaar voor de bouw: het iconische Pontsteiger-woningbouwproject in Amsterdam, dat aantoont dat BIM niet zomaar een hol modewoord is. Trimble’s Ron Bisio presenteerde zijn reflecties op de digitale samenwerkingsinnovatie die werd toegepast bij de bouw van een van hun nieuwe bedrijfskantoorgebouwen, en de voorzitter van Hexagon’s divisie voor gereedschapswerktuigen, Katherine Broder, hield zich bezig met de vaak over het hoofd geziene uitdagingen van het in kaart brengen van ondergrondse voorzieningen en functies.
Het was hartverwarmend om te zien dat een volledig vervolgpanel was gewijd aan ondergrondse zaken (door Geonovum). We horen veel over het vastleggen van de realiteit, digitale tweelingen et cetera − het bovengrondse is relatief gemakkelijk te vangen − maar in veel opzichten is wat onder de grond ligt de laatste grens.
Prijzen en onderscheidingen
Een van de vele jaarlijkse prijzen die op het GWF werden uitgereikt, was voor geo-informatieambassadeurschap; dit jaar ging hij naar een onvermoeibare pleitbezorger voor geo-outreach, met name in de veldgeoriënteerde intelligentie: Keith Masback, voormalig president USGIF, eigenaar en principal consultant PLUM RUN LLC.
We maakten ook kennis met de dynamische geo-ondernemer Alexis Hannah Smith, oprichter en CEO van IMGeospatial, een bedrijf dat geautomatiseerde bedrijfsproducten maakt op basis van machine learning, kunstmatige intelligentie, automatische functie-extractie, teledetectie en multi-scopische gegevens. IMGeospatial werd erkend als de start-up van het jaar en is uitgenodigd om lid te worden van de WGIC. De geo-vrouwenkampioen van het jaar was Ingrid Vanden Berghe, directeur van het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) in België. De Bill and Melinda Gates Foundation werd erkend met de prijs ‘Making a difference’.
Vooruit kijken
Geospatial Media’s Sanjay Kumar en co-host Dorine Burmanje, voorzitter van de raad van bestuur van het Kadaster, hebben gezamenlijk aangekondigd dat het GWF2020 op dezelfde locatie in Zaandam in april 2020 opnieuw zal samenkomen. De WGIC zal daar ook bestuursvergaderingen, outreach- en samenwerkingssessies houden. Nederland is een logische en geschikte locatie voor een evenement als belangrijk mondiaal knooppunt van luchtroutes en als epicentrum van activiteit en innovatie in geo-innovaties. Als er een land is dat de mantel van geospatiale innovatie en de combinatie van geo en BIM heeft overgenomen, met behoud van het groene en aantrekkende bedrijfsleven en duurzame ontwikkeling, is Nederland een van de leiders, zo niet de duidelijke leider. Het GWF heeft ruimte aan tafel voor belangstellenden om aan te schuiven.
Gavin Schrock gavin.schrock@xyht.com is landmeter, technologiejournalist en redacteur bij www.xyHt.com. Dit artikel is eerder verschenen in xyHt en met
vriendelijke toestemming van de auteur vertaald.