GeoFort beste van de wereld

GeoFort beste van de wereld

Tijdens het jaarlijkse Ecsite Congres in het Oostenrijks Graz is GeoFort benoemd tot ‘beste kindermuseum van de wereld’.

Het museum over cartografie en navigatie in de polder van het Gelderse Herwijnen is de winnaar van de internationale Children in Museums Award. De prijs wordt toegekend door de European Museum Academy, een Europees netwerk van science centra en musea, en de organisatie Hands On! International Association of Children in Museums.  De afgelopen drie jaar wonnen musea in de VS, Denemarken en Oostenrijk. In 2012 won het Tropenmuseum Junior in Amsterdam de onderscheiding. Dit jaar dongen zeventien musea mee, negen daarvan kwamen door een nominatieronde heen. Er waren twee andere Nederlandse genomineerden: het Verzetsmuseum Junior en het Nemo Science Museum.

De prijs

Het museum krijgt 5.000 euro en een wisseltrofee van Nijntje. Het bronzen beeld is gemaakt door beeldhouwer Marc Bruna, zoon van Nijntje-tekenaar Dick Bruna. De jury roemt de manier waarop het museum ‘potentieel droge onderwerpen’ inspirerend overbrengt aan kinderen. “Kinderen leren er al doende, terwijl ze lol hebben. Het is een inspirerende plek en waardige winnaar van de Children in Museums Award.” Kinderen kunnen er onder meer met spionagecomputers zoeken naar verborgen illegale zaakjes in digitale luchtfoto’s, bezig zijn met Minecraft of een spel doen om een dijkdoorbraak tegen te gaan. Of een 3D-scan van hun eigen hoofd maken en die ‘platslaan’ tot 2D. Op die manier leren ze over de Mercator-projectie, die gebieden groter afbeeldt op de kaart naarmate ze verder van de evenaar liggen. Buiten het fort liggen onder meer doolhoven en kunnen bezoekers zich met een pontje naar een drijvende kaart van Nederland trekken. GeoFort is gevestigd in Herwijnen, in een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Website GeoFort

 

 

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top