Geodomein komt met kennisbank

Geodomein komt met kennisbank

De Geodomeinkennisbank is een sectorbreed initiatief dat zich helemaal richt op het geodomein.

De missie is de kennis en ervaring die het Nederlandse geodomein rijk is goed en snel vindbaar of beschikbaar te maken en te houden. Veel kennis ligt bijvoorbeeld bij een oud-collega die inmiddels met pensioen is; er bestaan waardevolle ervaringen van een expert binnen een andere organisatie; ook zijn er relaties te leggen tussen jonge talenten en senior experts (het zogenaamde buddysysteem).

Kortom: de Geodomeinkennisbank wil laagdrempelige toegang bieden tot hoogwaardige kennis. De kennisbank is een initiatief van Roosmarijn Haring van Geodomein.

Hoe?

De Geodomeinkennisbank organiseert een aantal  activiteiten, waarvan de meest in het oog springende de uitwisseling is. Een typische uitwisseling is een half jaar, één dag in de week. Tijdens die dag draait de deelnemer mee in een andere organisatie in het geodomein (overheid, onderwijs of bedrijfsleven). De uitlenende organisatie haalt hiermee kennis in huis van andere organisaties, de inlenende specifieke kennis bij de medewerker.

Waarom?

Veel organisaties in onze sector vergrijzen. Ook wordt bij diverse (overheids) instanties een efficiencyslag gemaakt met personeelsinkrimping als gevolg. Hierdoor verdwijnt er nu en de komende jaren veel kennis en ervaring uit het geodomein. Dit, terwijl er nog onvoldoende jonge talenten kiezen voor een carrière in het geodomein en de huidige uitdagingen vragen om een organisatie overstijgende aanpak. Een van de consequenties is dat we niet meer met alle vragen bij directe collega’s terecht kunnen. Ook zal het in de (nabije) toekomst lastiger worden om binnen de eigen organisatie een projectteam samen te stellen waarin alle benodigde expertises aanwezig zijn. De geodomeinkennisbank wil helpen bij het vinden van collega’s die antwoord geven op vakinhoudelijke vragen. Daarnaast brengte de organisatie ook oud-collega’s of collega’s van andere organisaties in kaart. Ook zij kunnen mogelijk een belangrijke bijdrage leveren aan een project elders.

Kosten en baten

De deelnemende organisaties zijn te vinden op de homepage. Alle partners betalen hetzelfde bedrag (€2.500,- ex BTW per jaar). Er zijn geen extra kosten verbonden aan uitwisselingen of andere activiteiten. De organisaties zorgen er samen voor dat de Geodomeinkennisbank open toegankelijk is en blijft. Voor de individuele deelnemers is de Geodomeinkennisbank gratis. Naast het gebruik van de Geodomeinkennisbank zijn de volgende drie zaken voorzien voor deelnemende organisaties: Vermelding als deelnemer op de website; Ondersteuning bij het buddysysteem (het matchen van jong talent uit de deelnemende organisatie aan experts bij andere organisaties); Garantie van succes bij hun zoekopdracht (als er in de geodomein kennisbank geen expertise aanwezig is op een bepaald onderwerp zal de organisatie achter de geodomein kennisbank op zoek gaan naar deze expertise).

Website Geodomeinkennisbank

 

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top