Geodan en Bartiméus ontwikkelen virtuele geleidelijn

Geodan en Bartiméus ontwikkelen virtuele geleidelijn

Bartiméus en Geodan hebben samen een ‘virtuele geleidelijn applicatie’ ontwikkeld met behulp van 3D-techniek. Met deze applicatie kunnen mensen met een visuele beperking zich veiliger, onafhankelijker en makkelijker verplaatsen in openbare ruimte.

De technologie die gebruikt wordt in de smartphone heeft verschillende voordelen. Zo is er geen speciale hardware nodig. Bij andere hulpmiddelen voor visueel beperkten is dit meestal wel het geval. De virtuele geleidelijn-applicatie werkt op een standaard verkrijgbare smartphone: de Lenovo, wat de kosten enorm drukt. De techniek is ook nog eens zeer nauwkeurig, de positie en oriëntatie van het device kan tot op de centimeter worden bepaald.

In bovenstaand filmpje een korte uitleg van de virtuele geleidelijn app.

Een nieuw type smartphone

“In de pilot zijn op het terrein van Bartimeús in Zeist zowel outdoor als indoor looproutes getest”, zegt Erik van der Zee die vanuit Geodan het project leidt. “Kern van de virtuele geleidelijn is Google Tango-technologie, die is gebaseerd op het SLAM-principe, dat staat voor ‘Simultaneous Localization And Mapping. De Google Tango-technologie is onderdeel van de Lenovo Phab 2 Pro. Deze smartphone is in staat om razendsnel een 3D-model (point cloud) van de omgeving te maken. “Door deze waarnemingen realtime te vergelijken met eerder gemaakte 3D-referentiemodellen kan het device zijn positie en oriëntatie in de ruimte bepalen. Door vervolgens virtuele bakens in het 3D-model te plaatsen wordt er voor de gebruiker een route uitgestippeld.” Van der Zee vervolgt: “Bij eventuele afwijkingen wordt gelijk een koerscorrectie berekend. Een wearable die gekoppeld is aan de smartphone zorgt ervoor dat de gebruiker door middel van trillingen of geluiden in de juiste looprichting wordt geleid.”

Bekijk hierboven een video-verslag van de gebruikerstestdag bij Bartiméus.

Hoe verder

Op 24 en 25 maart 2017 presenteerden Bartiméus en Geodan de virtuele geleidelijn-applicatie aan bezoekers van de Ziezo beurs in Utrecht. Dit is een tweejaarlijks evenement voor visueel beperkten met ruim 3000 bezoekers. In de stand van Bartiméus kon de applicatie live worden getest. Zo konden bezoekers zelf ervaren hoe het is om met deze nieuwe technologie te werken. Verder zijn er plannen om de applicatie gezamenlijk door te ontwikkelen met als uiteindelijk doel deze breed beschikbaar te stellen via app-stores.

Website Geodan
Website Bartiméus

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top