GeoBIMexperts is er klaar voor

GeoBIMexperts is er klaar voor

Kennis delen en samenwerken is het echte bouwen


Het gemak groeit waarmee de bouwsector spreekt over de integratie van ontwerpgegevens en locatie-informatie. Intussen blijven grote groepen belanghebbenden achter met veel vragen. Sinds kort bedient GeoBIMexperts deze brede doelgroep.


Door Remco Takken

De persoonlijke achtergrond van de bestuurders van GeoBIMexperts ligt op het gebied van GIS. De laatste jaren kwamen hier gaandeweg Digital Twin, Asset Management en Asset Performance bij. Foto © Trimble

Bij GIS-, CAD- en Digital Twin-leveranciers is het bewustzijn ontstaan dat integratie tussen die werelden nodig is. Tegelijkertijd zien hun klanten in dat zowel de technologie als de bedrijfsprocessen veranderen. Daar zien de oprichters van GeoBIMexperts de ruimte voor hun nieuwe bedrijf. “Kennis delen en samenwerken is het échte bouwen”, zegt John Joosten, mede-oprichter en managing consultant. Freek Boersma, business developer en eveneens mede-oprichter, voegt daaraan toe: “Bij bestaande bedrijven zie je dat de Geo-BIM-initiatieven nog in de kinderschoenen staan. In Nederland zijn wij opgestaan om ons specifiek toe te leggen op het verschaffen van context aan bouwinformatie.”

Boegbeeldensessie
Tijdens een ‘Boegbeeldensessie’ werden het afgelopen voorjaar enkele bekende personen bevraagd die worden geassocieerd met Geo-BIM. Onder hen waren onder meer Alexander Worp, Corné Helmons, Hans Hendriks en Cristian Otter. Samen formuleerden zij de hete hangijzers van het moment. Enkele parafrases van wat er toen werd besproken: “Een goede data transmission van Geo naar BIM en omgekeerd is belangrijk voor de hele Asset Lifecycle.” “De BIM Basis Infra is gelanceerd; dit is een kans om meteen aan te haken.” “Er is een grote behoefte om BIM en GIS bij elkaar te brengen in (grote) gemeenten. Hiervoor zou een quickscan gecreëerd moeten worden.” “Er is behoefte aan scholing.” “Samen zouden we een blauwdruk moeten maken voor een projectaanpak.” “Men is op zoek naar adviseurs die op strategisch en tactisch niveau kunnen meedenken.” Deze quotes van de ‘Boegbeelden’ zijn herkenbaar in de opzet van GeoBIMexperts: de ondersteuning op het gebied van visie en beleid, datamanagement, aanbestedingen en implementatie. De sectoren waar men zich op richt: overheden, bedrijventerreinen, woningcorporaties, bouwbedrijven, energie en water, spoor en wegen. Ook is het de bedoeling om kennissessies en trainingen te verzorgen.

Een Bentley Siemens-project voor onderstations. De object-identificatie door Bentley Context Capture wordt binnen de bestaande informatiesystemen van Siemens gebracht. Dit levert winst op bij het onderhoud.

Partners
GeoBIMExperts is via de aandeelhouders gelinkt aan Ruimteschepper, NieuwlandGeo en Net4S. Zo heeft GeoBIMexperts zowel een uitgebreid netwerk van een grote pool van zzp’ers die kunnen worden ingezet uit deze ‘familie’ met specialistische kennis. Die kennis wordt via Ruimteschepper al jarenlang door kennissessies gedeeld voor zelfstandige geo-experts door heel Nederland. NieuwlandGeo voegt productontwikkeling en opleidingen toe. De persoonlijke achtergrond van de bestuurders ligt op het gebied van GIS. De laatste jaren kwamen hier gaandeweg Digital Twin, Asset Management en Asset Performance bij. Vanuit de geo-informatie ontstond de gang richting 3D en BIM. Het bedrijf is opgezet als een projectteam met ‘vele schouders er onder’. Zichtbaar profiteert GeoBIMExperts van de expertise en ervaring uit GeoExperts en daarnaast werkt de club nauw samen met een groep senior professionals die hun sporen in BIM en Geo hebben verdiend. Zo verbonden De BIM Specialist, HCI infra, Lutrea, BlokX en SpotInfo zich met hun naam en projecten aan GeoBIMexperts.

Met de blik op tools die integratie van verschillende disciplines bevordert, noemt Freek Boersma SAFE Software als lichtend voorbeeld.

Hét kennisbedrijf
John Joosten denkt dat de tijd rijp is voor GeoBIMexperts. “Er is een groeiende noodzaak voor het reduceren van faalkosten. Niet alleen zullen goede modellen ons hierbij helpen, het gaat ook om het stroomlijnen van communicatie. Nederland kent daarbij erg veel kritische infrastructuur. De context en de plaatsbepaling moeten erbij komen. Voeg daar een dimensie aan toe zoals tijd – maar denk ook aan sensoren – en de weg naar Digital Twins ligt open.” Ook noemt Joosten recente wijzigingen in wet- en regelgeving. “Onder meer dankzij de komst van de Omgevingswet is er meer aandacht voor onze leefomgeving. Daar heeft de bouw ook geo-informatie – lees: omgevingsinformatie – bij nodig.” Freek Boersma vult aan: “Natuurlijk willen wij hét kennisbedrijf voor Geo-BIM worden. Dat gaan wij doen door de levering van goed gekwalificeerd personeel aan klanten. Zij hebben de juiste houding, inzet en enthousiasme. Zo ontwikkelen we klantrelaties op basis van waardering en vertrouwen.”

Sporen verdiend
Joosten: “Een belangrijk deel van het bedrijfskapitaal van de BV Nederland ligt onder de grond. Er is nog veel werk te verzetten om onze ondergrondse infra naadloos te kunnen koppelen aan 3D Digital Twins.” Joosten heeft zijn sporen verdiend bij Geodan en Merkator en ervaring in consultancy, projectmanagement, productontwikkeling, informatiemanagement, operationeel management en sales. Hij is een verbinder en gelooft in samenwerking als basis voor duurzame groei. Freek Boersma werkte een groot deel van zijn loopbaan bij Bentley Systems. Eerst bij dienstverlener en Bentley-partner ISIS, later bij Bentley EMEA. Tijdens een recente bijeenkomst bij Ruimteschepper was dat goed te zien. Hij besteedde ruime aandacht aan een recent voorbeeld van de samenwerking van Siemens met Bentley Systems. Geroutineerd toonde hij een project voor onderstations. De object-identificatie door Bentley Context Capture wordt binnen de bestaande informatiesystemen van Siemens gebracht. Dit levert winst op bij het onderhoud.

John Joosten: “Een belangrijk deel van het bedrijfskapitaal van de BV Nederland ligt onder de grond. Er is nog veel werk te verzetten om onze ondergrondse infra naadloos te kunnen koppelen aan 3D Digital Twins.”

Het ecosysteem van GIS en BIM
Met de blik op tools die integratie van verschillende disciplines bevordert, noemt Freek Boersma SAFE Software als lichtend voorbeeld. “Natuurlijk moeten er soms vertaalslagen worden gemaakt, voordat een organisatie de stap kan zetten naar een Digital Twin of de verbetering van de Asset Performance. Indien mogelijk raden wij het gebruik van open standaarden aan, maar er zijn natuurlijk ook andere oplossingen, afhankelijk van wat al in huis is. Voor velen is de recente samenwerking tussen Autodesk en Esri van belang. Die verzorgt de vertaalslag tussen die twee productlijnen.”

Website GeoBIMexperts

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top