E-learning en blended learning zullen blijven
Nieuwland is van oudsher dé opleider voor starters in het GIS-werkveld en GIS’ers die zich verder willen ontwikkelen. Bekend zijn de opleiding Basis Geo-Informatie voor beginnende GIS-medewerkers en de opleiding Post-hbo Geo-Informatievoorziening voor ervaren medewerkers die een beleidsrol willen invullen. Daarnaast biedt de organisatie veel cursussen voor gebruik van ArcGISPro, QGIS en PostGIS, vaak ook in de vorm van e-learning. Met de Covid-19-epidemie ziet Nieuwland dat de vraag naar opleidingen sterke veranderingen doormaakt.
Door de redactie
Voor een deel zijn de veranderingen in de Nieuwland-opleidingen van praktische aard: cursisten wensen steeds meer hun opleidingen online te volgen. Met het aanbod aan e-learning is dat ook mogelijk, waarbij de docenten de cursisten remote ondersteunen via videobellen of middels het interactieve Nieuwland-forum. Emil Roes, accountmanager en marketingmedewerker bij Nieuwland, vertelt hierover: “Uiteraard zijn we onze e-learning modules continu aan het updaten en we breiden ons aanbod steeds verder uit. Zo is onlangs ook onze e-learning cursus voor QGIS-gevorderden beschikbaar gekomen. Deelnemers kunnen in de webshop van NieuwlandGeo zelf het e-learning aanbod inzien, zich online inschrijven en direct starten. De e-learning vindt plaats in een Learning Management System waarbij de cursist wordt ondersteund door een vakdocent en waar de kennis getoetst en de voortgang bijgehouden wordt. Bij succesvolle afronding ontvangen de cursisten een certificaat.”
Blended learning
De opleidingen Basis Geo-Informatie en Post-hbo Geo-Informatievoorziening bij Nieuwland omvatten ook belangrijke lessen en praktijkonderdelen die niet met alleen e-learning zijn te ondervangen. Roes vertelt hoe dit wordt opgelost: “Voor deze opleidingen hebben we een gemengde aanpak ontwikkeld, het zogenaamde blended learning, waarin naast e-learning ook les wordt gegeven in online klaslokalen via video-vergaderen, en daarnaast ook ruimte wordt geboden om – uiteraard met inachtneming van alle maatregelen rond Covid-19 – in kleine groepen met een docent te werken in onze ruim opgezette leslokalen op locatie. Op deze manier hebben al onze opleidingen doorgang kunnen vinden totdat de algehele lockdown een feit werd. Overigens is NieuwlandGeo ervan overtuigd dat e-learning en blended learning blijvende ontwikkelingen zijn en dat dit de komende jaren de kern zal vormen van onze geo-opleidingen.”
Opleiding op maat
Vanuit verschillende organisaties zien Roes en zijn collega’s een groeiende vraag naar opleidingsprogramma’s op maat voor groepen medewerkers. Geen slechte ontwikkeling voor Nieuwland, aangezien deze organisatie hier al de nodige ervaring mee heeft. Roes denkt bovendien goed te begrijpen waarom de vraag naar maatwerk op opleidingsgebied zo sterk is: “De voordelen voor opdrachtgevers zijn duidelijk: de inhoud van een cursus wordt goed op de werkzaamheden van de deelnemers afgestemd en bij grote groepen is er natuurlijk sprake van een schaalvoordeel. Daar komt nu nog bij dat organisaties zelf de regie houden over de manier waarop cursussen worden georganiseerd en bij cursussen-in-huis zelf hun verantwoordelijkheid kunnen nemen om volgens de richtlijnen te werken en besmettingen te voorkomen.”
Er komt steeds meer interesse in geo-opleidingen van buiten het traditionele GIS-werkveld. Een voorbeeld daarvan zijn verschillende vakgebieden die met BIM en 3D-ontwerp gaan werken, waarbij ze steeds meer te maken krijgen met het gebruik van geodata en uitwisseling met geo-partners. Roes ziet daarnaast ook nog een andere trend: “Een ontwikkeling is dat de ruimtelijke component bij steeds meer processen een belangrijke rol gaat spelen, ook buiten het gebruikelijke geodomein.
En dat leidt ertoe dat NieuwlandGeo ook voor deze nieuwe toepassingen cursussen ontwikkelt, vaak in de vorm van e-learning. Een mooi voorbeeld hiervan is de e-learning die we hebben neergezet voor de VICTOR-applicatie van de gemeente Amsterdam. Uiteraard worden onze opleidingen ook intern volop ingezet bij het inwerken van nieuwe collega’s en bij het uitbreiden van kennis op diverse vlakken. Dit om bij de uitvoering van werkzaamheden voor onze klanten en bij detacheringen, goed beslagen ten ijs te komen.”