Gemeente op de digitale kaart met BGT-aansluiting

Gemeente op de digitale kaart met BGT-aansluiting

In een succesvolle pilot realiseerde gemeente Harderwijk als eerste het automatisch berichtenverkeer met het Samenwerkingsverband BGT (SVB-BGT).

De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is per 1 januari 2016 wettelijk geregeld en moet leiden tot een gedetailleerde digitale kaart van Nederland. Dit betekent dat alle Nederlandse gemeenten verantwoordelijk zijn voor het vastleggen, inwinnen en bijhouden van specifieke objecten in het eigen beheergebied, zoals spoorwegen, gebouwen, wegen, groen en water. Om gemeenten te helpen wijzigingen in de openbare ruimte volledig geautomatiseerd door te geven aan de Landelijke Voorziening BGT, heeft Enable-U een veilige koppeling tussen het BGT-systeem en de software van NedGraphics opgeleverd. Zo’n tweehonderd gemeenten in Nederland maken gebruik van de technologie van NedGraphics om digitale tekeningen en kaarten te ontwerpen, beheren en publiceren. Door de koppeling worden wijzigingen in een gebied volledig geautomatiseerd gedeeld met de BGT, zonder handeling van een medewerker. De koppeling is generiek en herbruikbaar voor iedere gemeente.

Harderwijk als eerste

De gemeente Harderwijk is de eerste Nederlandse gemeente die is aangesloten na een succesvolle pilot voor automatisch berichtenverkeer. Mutaties in de BGT binnen de gemeente Harderwijk worden verwerkt in de geo-software van NedGraphics. Met behulp van de security gateway van Enable-U worden mutaties automatisch en veilig uitgewisseld met het SVB-BGT, dat vervolgens zorgt voor de landelijke verspreiding van de data. De software van NedGraphics is gecertificeerd voor het automatisch berichtenverkeer en de implementatie van de benodigde componenten in de ICT-infrastructuur van Harderwijk is succesvol verlopen. Daarbij is de toegangs- en beveiligingslaag (firewall) aangepast. Lessons learned zijn door het SVB-BGT verzameld en gepubliceerd om andere bronhouders en leveranciers van dienst te zijn. Frank Arts, oprichter en directeur van Enable-U: “Dit is weer een mooi voorbeeld waar verbindingen waarde toevoegen. Door deze veilige verbinding tussen het SVB-BGT en de oplossing van NedGraphics, hoeven gemeenten zelf geen extra administratieve taken op zich te nemen. De koppeling is generiek en herbruikbaar, dus wij kunnen de belofte maken dat iedere gemeente voor 2017 moeiteloos kan aansluiten en de voordelen van de BGT kan realiseren.”

Website Enable-U
Website NedGraphics

 

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top