Gemeente Leidschendam-Voorburg: koppeling BGT compleet

Gemeente Leidschendam-Voorburg: koppeling BGT compleet

De gemeente Leidschendam-Voorburg is op alle onderdelen gekoppeld op de landelijke voorziening BGT. Informatiemanager Ruimte Leana Vlok: “Eind 2017 hadden we de koppeling van de BOR en de BGT al voor elkaar maar nu is ook de BAG-koppeling inclusief de meervoudige gegevensstromen operationeel. Een mijlpaal waar we trots op zijn! Hiermee hebben we de basisregistraties op orde voor de komst van de Omgevingswet.”

 

Leana Vlok: “De grootste uitdaging zat hem in de BAG-BGT. Er waren nieuwe versies nodig van alle applicaties om de meervoudige gegevensstromen tussen de BAG en de BGT voor elkaar te krijgen. Maar het is gelukt en sinds vandaag is de koppeling live! De gemeente kan nu in één pakket mutaties en samengestelde berichten doorzetten naar de BGT. Met de koppelingen is nu alles geautomatiseerd en wordt real-time doorgegeven aan de andere systemen en landelijke voorziening. Het spaart de beheerders van het systeem veel werk uit, de bijgewerkte gegevens zijn direct beschikbaar en de basisregistratie is nog beter up-to-date. Inwoners, bedrijven en ketenpartners beschikken nu over kwalitatief betere informatie en zijn sneller op de hoogte van veranderingen in de buitenruimte.”

Winst
“Waar we eerst meer risico op fouten hadden doordat we handmatig de aantallen en locaties vaststelden, kunnen we nu de exacte gegevens uit de basisregistratie opvragen. Dit is erg handig bij bijvoorbeeld aanbestedingen voor groenbeheer. Maar denk ook aan de tijd- en kwaliteitswinst doordat we de gegevens van bijvoorbeeld een nieuw project niet meer handmatig hoeven te verwerken maar in één keer als pakket samengestelde berichten kunnen aanbieden. ”

Snel proces
De BOR en de BGT werden het afgelopen jaar geüpdatet waarna de gemeente Leidschendam-Voorburg in een halfjaar het proces van de koppelingen doorliep. In november 2017 realiseerde zij de eerste koppeling: de BOR en de BGT. Hiermee was deze basisregistratie geactualiseerd, gesynchroniseerd en geautomatiseerd zodat het handmatig uploaden van actualisatiebestanden verleden tijd was. De volgende stap was de geautomatiseerde koppeling van de BGT op de landelijke voorziening SVB-BGT. Deze werd in december voltooid waardoor iedere wijziging real-time zichtbaar is in de landelijke voorziening. De basisregistraties kunnen alleen maar up-to-date worden gehouden als iedere schakel in het proces zijn/haar bijdrage goed heeft geleverd. De processen zijn daarom geLEANed en knelpunten zijn opgelost.

Leveranciers
Leana Vlok: “We hebben geluk met onze leverancierskeuze door de combinatie van Centric en Sweco. Zij hebben als eerste samen een interne pilot gedaan en de hele keten gerealiseerd. Bij de gemeente Leidschendam-Voorburg is het met de gateway van Enable-U (en niet de ESB zoals velen denken) gedaan. Het is daardoor extra beveiligd en we hebben grip op de koppelingen en de afhandeling ervan. De samenwerking verliep prima en we zijn binnen tijd en budget gebleven.” 

Website dg DIALOG BGT

Website Centric | Key2BAG

Website Gemeente Leidschendam-Voorburg

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top