Bunnik Groep zet in op tekenstandaard
Soms ontdek je pas dat je ergens behoefte aan hebt, als het er ineens is. Piet van der Ster had die ervaring met de NLCS toen hij de Nederlandse CAD Standaard zo’n vijf jaar geleden ontdekte. “Ik heb geen seconde getwijfeld. De NLCS maakt het werken zóveel aangenamer.”
Door de redactie
Van der Ster is tekenaar/maatvoerder bij de Bunnik Groep die gespecialiseerd is in bodemwerkzaamheden (zie kader). “Samen met een collega verzorg ik het tekenwerk voor al onze disciplines”, vertelt Van der Ster. “Dagelijks maken we ontwerpaanpassingen, 3D-modellen en ondersteunen we de werkvoorbereiding. Ook werken we vaak aan revisiedocumenten, waarin we wijzigingen verwerken die zijn ontstaan tijdens de uitvoering van het werk. Voorheen deden we dat zonder eigen standaard, maar het revisieproces is in de laatste tien jaar veel professioneler geworden. Een uniforme, gebruiksvriendelijke tekenstandaard is daarin eigenlijk onmisbaar.”
NLCS denkt mee
Toen de NLCS werd gelanceerd, was Van der Ster aangenaam verrast. “Een werk wordt zelden exact volgens de oorspronkelijke tekeningen uitgevoerd. Wij verwerken alle wijzigingen in de revisietekening, zodat de opdrachtgever altijd over de juiste gegevens beschikt. Lange tijd waren er geen strikte richtlijnen voor zo’n
tekening, laat staan hoge verwachtingen. Maar ik wil opdrachtgevers gewoon een goede, professionele tekening kunnen aanbieden. Met de NLCS is dat werk veel gemakkelijker geworden. Een PVC 315-lijn, een kolk, een huisaansluiting… de tekenaar hoeft niet meer zelf na te denken over zaken als lijntype, laagnaam en kleur. De NLCS heeft dat namelijk al gedaan.”
“De NLCS is een goede tool om een herkenbare, systematische en goed opgebouwde tekening te maken”, stelt Van der Ster. “Natuurlijk, de goede tekenbureaus kunnen uitstekend een eigen standaard ontwikkelen en beheren. Maar dan nog moet de ontvanger een vertaalslag maken, ook al is de tekening goed en professioneel opgebouwd. Soms kost dat uren werk. In veel gevallen éxtra werk, want wij zaten in het verleden bijvoorbeeld vaak complete tekeningen opnieuw te maken om ze te kunnen doorgronden. Nu zitten alle benodigde elementen erin, sterker nog: we kunnen meteen de diepte in zonder tijd te verliezen aan de vorm. Dat maakt het werken niet alleen efficiënter, maar ook een stuk aangenamer en leuker.”
Tijdwinst
De grote voordelen van de NLCS zijn voor Van der Ster dan ook vooral het gemak, de overdraagbaarheid en − direct daaraan verbonden − de tijdwinst (en dus lagere kosten). “Je hoeft niet meer zelf het wiel uit te vinden, simpel. Dat scheelt iedereen een hoop tijd. Ik durf zelfs te stellen dat de kwaliteit van de tekeningen beter is geworden, puur dankzij de NLCS.”
Om optimaal met de NLCS te kunnen werken, is goede software nodig. Bij Bunnik Groep is gekozen voor InfraCAD. “Hiermee wordt het tekenen in NLCS-formaat veel toegankelijker en dus gemakkelijker. Er zit zóveel in. Neem bijvoorbeeld hoeveelheden berekenen, pijlmaten in een doorsnede plaatsen, een legenda opbouwen: de software voorziet in alles. InfraCAD maakt daarmee een prachtige vertaalslag van de NLCS naar een heldere tekening. Natuurlijk, soms is het even zoeken voordat je je weg kent in het programma, zeker in het begin. Maar zelfs het zoeken is hartstikke gemakkelijk gemaakt.”
Extra tekenaar
Tot een paar jaar geleden was Van der Ster de enige tekenaar bij Bunnik Groep. “Intussen is Zabih Sultani ons team komen versterken. Juist vanwege de stijgende kwaliteit van de tekeningen hadden we behoefte aan een extra tekenaar.” Ook hij is positief over de NLCS en de software die de Bunnik Groep gebruikt. Zijn oordeel: “Ik kan direct aan de slag met de inhoud van de tekening, want de NLCS en de software van CAD Accent maken al een stuk van de ontwerpoplossing. Bovendien zijn de tekeningen door het uniforme karakter uitstekend overdraagbaar.”
Van der Ster verwacht dat de NLCS een solide standaard wordt. “Ik zie dat de NLCS meer en meer geaccepteerd wordt. Het is een grove schatting, maar ik denk dat op dit moment ongeveer de helft van onze partners ermee werkt. Als de NLCS blijft doorgroeien − en daar ziet het wel naar uit − denk ik dat nog veel meer gemeenten, ingenieursbureaus en aannemers met de NLCS gaan werken. Zelf ben ik al jaren een zeer gemotiveerde gebruiker. De NLCS is een schitterend instrument dat ons werk een stuk leuker maakt.”