Functionaliteiten HiCAD ontwikkeld met eindgebruikers

Functionaliteiten HiCAD ontwikkeld met eindgebruikers

Modules ontwikkeld voor specifieke doelgroepen

Digitalisering is in de hedendaagse bouw een belangrijk thema. ISD Benelux, al meer dan veertig jaar actief in 2D en 3D CAD-systemen, richt zich met haar softwareoplossingen op het optimaliseren en stroomlijnen van bedrijfsprocessen van producerende bedrijven. Het bekendste pakket in het assortiment van de onderneming is daarbij HiCAD. Een gesprek met Willem van Kreij, sales consultant bij ISD Benelux, en drie eindgebruikers van de software.

Door Susan Peek

“HiCAD is ons CAD-systeem voor het ontwerpen, detailleren en productie gereedmaken van een gebouw, met een sterke focus op de gevel”, zegt Willem van Kreij, sales consultant bij ISD Benelux. ”Binnen de gevelbouw zijn we actief in drie soorten branches. Als eerste de ramen-, deuren-, en kozijnensector, waar ook vliesgevels en elementgevels worden toegepast. Als tweede de dak- en wandbeplating. Tot slot de cassettes die met een onderconstructie aan gevels gemonteerd worden. In alle drie de segmenten zijn we specialist op het gebied van engineering en aansturing van de productie met behulp van onze software.”

Specifieke modules
Voor elke branche heeft ISD specifieke modules ontwikkeld. Van Kreij: “De klanten in de ramen-, deuren-, en kozijnenbranche zijn bijzonder te spreken over de koppeling tussen HiCAD en Logikal (Orgadata), omdat de volledige bibliotheek aan profielen van verschillende profielleveranciers wordt overgeheveld naar HiCAD, inclusief de bewerkingen. Voor de dak- en wandbeplating bevat HiCAD functies voor het verdelen van gevel-dakbeplating en het modelleren van bijvoorbeeld windveren, muuraansluitingen en buitenhoeken bij deuren of hoeken van de gevel. HiCAD bevat uiteenlopende mogelijkheden voor beplating en kan in allerlei situaties oplossingen bieden. Ook biedt ISD een module die technieken en oplossingen biedt, specifiek voor verwerking van alle soorten en materialen gevelelementen, zoals Alucobond. Klanten kiezen voor onze software vanwege deze specifieke functionaliteiten én het feit dat ze inspraak hebben in de ontwikkeling van onze toekomstige oplossingen. Onze interactie tussen gebruikers en ontwikkelaars wordt dan ook weerspiegeld in het constant doorontwikkelen van onze producten”, besluit Van Kreij.

BIM
ISD levert niet alleen verschillende modules maar focust ook op de informatie-uitwisseling tussen architect en (gevel)bouwer. Zo levert HiCAD functionaliteiten om snel modellen te realiseren. Van het CAD-model tot de output van productiedocumenten. “Op het aangeleverde BIM- of IFC-model kan de klant zijn eigen producten gaan engineeren, kunnen bouwkundige details gegenereerd worden en aanzichten en werkplaatstekeningen worden gemaakt. Allemaal in één model”, legt Van Kreij uit. Een andere eigenschap van HiCAD is dat het pakket gelijktijdig 3D-modelleren en in 2D-werken mogelijk maakt. “Met één druk op de knop is er een 2D-aanzicht of een doorsnede van het 3D-model beschikbaar. In beide kan de gebruiker verder modelleren. Omdat alles aan elkaar gekoppeld zit, wijzigt alles overal automatisch mee en zijn de aanpassingen meteen overal doorgevoerd. Verder zijn er verschillende tools om bouwkundige detailleringen uit te voeren”, zo besluit Van Kreij.

Helix Wageningen, een project van Jonkers Bouwmetaal. Foto: Arjen Klein

Ramen, deuren en kozijnen
Een van de bedrijven die gebruikmaakt van HiCAD is Jonkers Bouwmetaal, specialist in ramen, deuren en kozijnen. “De software sluit aan op onze werkzaamheden”, zegt Jan Hendrik Jonkers, hoofd tekenkamer bij dit bedrijf. “Wij gebruiken de software over de gehele breedte, wat ook nodig is om de wensen van de opdrachtgevers te kunnen realiseren.” Jonkers is met name te spreken over de koppeling tussen HiCAD en Logikal. ”Daarnaast is het brede scala aan mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het plaatwerk, de ronde delen en het tekenen van glas van belang voor ons”, aldus Jonkers.

Blok 1 Veste Zutphen, een project van Compal Composites. 
Foto: Compal Composites

Dak- en wandbeplating
De firma Rakon, specialist in dak- en wandbeplating, werkt nog niet zo lang met de software van ISD. Zij focussen zich op het voornamelijk creatievere onderdeel van de markt qua wandbeplating. Dennis van Riet, eigenaar en consultant bij Rakon: “Belangrijk voor ons in de ISD-software is de mogelijkheid om een onderdeel te modelleren, zoals de aansluitstukken bij een deur of aan de zijkant bij de gevel. Het programma heeft, net als andere programma’s, veel standaard onderdelen die automatisch in te delen of te verplaatsen zijn of waar een gebruiker ‘stukjes uit kan happen’. Wanneer het standaardwerk is gedaan en we aanvullende onderdelen willen maken, zoals de aansluitonderdelen voor de afwerking van een gevel, dan kan dat goed in de software.” Van Riet vervolgt: “HiCAD biedt meer mogelijkheden om te tekenen en te bewerken. Na het ontwerpen gaat de uitdraai met één druk op de knop naar onze metaalzetterij die de uitslagen vervolgens uitdraait. Dankzij de software van ISD is er een goede communicatie mogelijk tussen het bouwdeel van Rakon en de metaalzetterij. Bovendien is ISD bereid samen met ons als gebruiker te kijken hoe de software verder ontwikkeld kan worden om de uitdagingen bij specifieke toepassingen te tackelen. Het is nuttig dat we door het delen van kennis samen een programma technisch beter kunnen maken.”

Cassettes
Specifiek voor cassettes, ontwikkelde ISD een Alucobond-module. Dit sluit goed aan bij de werkzaamheden van de firma Compal Composites, die al sinds een jaar of twee met de software van ISD werkt. Dennis Meijer, directeur van deze onderneming, vertelt hierover: “De grootste toegevoegde waarde van de ISD-software voor ons is de manier waarop het 3D-uitwerken en uitwisselen van projecten mogelijk is. Dit wordt immers steeds meer gevraagd in de bouwsector. Het goed uitwisselen van informatie is efficiënt en vermindert faalkosten. Als jong innovatief bedrijf willen we graag mee met de huidige technieken en ontwikkelingen voor de bouwbranche.”
Meijer is een van de eindgebruikers die de voordelen ziet van het door Van Kreij al genoemde gelijktijdig 3D-modelleren en in 2D-werken.

“Met één druk op de knop heb ik een 2D-aanzicht of een doorsnede van het 3D-model. In beide kan ik verder modelleren omdat de wijzigingen overal worden doorgevoerd.”
ISD biedt als enige de Alucobond-module die technieken en oplossingen specifiek voor verwerking van aluminium gevelcomposiet-elementen biedt. “Een goede zaak”, vindt Meijer. “Daar is namelijk een totaal andere techniek voor nodig dan bij de andere branches. Voor ons als specialist in cassettes is het heel nuttig wanneer we door 3D-visualisatie een duidelijk beeld krijgen van datgene wat we aan het bouwen zijn en of dit correct is. Er zijn tenslotte tal van onderdelen die niet mogen ontbreken bij het uitwerken van een gevel. Met de ISD-software worden alle onderdelen automatisch gegenereerd. Dat bespaart ons tijd tijdens de voorbereiding van een project.”

Website ISD Benelux

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top