Fugro brengt nieuwste generatie onbemand survey schip naar Nederland

Fugro brengt nieuwste generatie onbemand survey schip naar Nederland

Fugro’s Blue Essence, het eerste offshore gecertificeerde onbemande schip (USV) dat een elektrisch aangedreven op afstand bestuurbare onderwater robot (eROV) kan lanceren, zal haar eerste project beginnen in Nederland.

Tijdens de werkzaamheden worden het schip en de onderwater robot via een satellietverbinding bediend vanuit een controlekamer aan wal. Ze zullen worden ingezet voor de inspectie van offshore constructies, bij ondersteuning van bouwwerkzaamheden en voor het uitvoeren van hydrografisch en geofysisch onderzoek.

USV’s spelen een belangrijke rol in de toekomst van de maritieme sector omdat ze leiden tot hogere veiligheid, lagere CO2 emissies en efficiëntere aanlevering van data. Door de inzet van USV’s wordt de inzet van personeel verplaatst van de hoogrisico offshore omgeving naar een controlekamer aan wal en wordt de CO2 footprint, vergeleken met de traditionele onderzoeksmethodes, gereduceerd met 95%. De efficiëntere oplevering van onderzoeksresultaten wordt bereikt door middel van cloud-based processing technieken en maakt snellere en beter geïnformeerde besluitvorming mogelijk.

René de Vries, havenmeester bij Havenbedrijf zegt: “We verwelkomen dit bijzondere schip in onze haven. Het is de eerste keer dat vanuit de haven van Rotterdam een op afstand bestuurbaar onbemand schip naar de Noordzee gaat en er werkzaamheden worden uitgevoerd door een onbemand vaartuig en we zijn er trots op dat dit project veilig kan worden uitgevoerd dankzij de zorgvuldige voorbereiding van alle betrokken partijen. Wij verwachten dat de ontwikkeling van digitalisering in de scheepsvaart de veiligheid en bereikbaarheid van de Rotterdamse haven verder zal bevorderen. Dit project past in onze ambitie nieuwe technologieën te testen die onze haven nog slimmer, efficiënter en beter kunnen maken. De komst van dit schip is daar een mooi voorbeeld van.”

Erik-Jan Bijvank, groepsdirecteur Europa en Afrika bij Fugro zegt: “Fugro is marktleider bij de inzet van USV’s. Sinds 2020 zet Fugro zijn Blue Shadow USV vloot in voor middelgrote tot grootschalige hydrografische onderzoeken. Recent heeft Fugro’s eerste Blue Essence haar eerste onbemande inspectie uitgevoerd in de Indische Oceaan. Ik ben blij dat we nu ook voor onze Europese klanten deze nieuwste generatie van USV’s beschikbaar hebben. In de nabije toekomst zal Fugro zijn USV vloot verder uitbreiden voor veiligere en duurzame dienstverlening op zee.”

Website Fugro

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top