FME World Tour -Wereldtournee doet Sweco aan

FME World Tour -Wereldtournee doet Sweco aan

Eén keer per jaar organiseert Safe Software, het bedrijf achter FME, een heuse FME World Tour. Dit jaar is Sweco Nederland opgenomen in het programma. Henri Veldhuis, business developer, en Jurgen van Tiggelen, FME-specialist, leggen uit waarom FME zoveel meerwaarde biedt. En wat mensen mogen verwachten van een bezoek aan de FME World Tour bij Sweco.

Door de redactie

FME is ‘hot’. Wereldwijd, maar zeker ook in Nederland ontdekken steeds meer bedrijven de kracht van Feature Manipulation Engine (FME), de software die het voor iedereen mogelijk maakt om data te koppelen en werkprocessen te automatiseren. Toen Grontmij in 2015 werd overgenomen door het Zweedse Sweco, was al duidelijk dat het gebruik van FME in een stroomversnelling zou komen.

In Zweden en Denemarken was Sweco al jaren een Platinum Partner van Safe Software, een status die Safe exclusief toekent aan partners die hebben bewezen FME optimaal te kunnen vertalen in concrete resultaten. “In Nederland maakten wij ook al jaren gebruik van FME”, legt Veldhuis uit.

Innovatieve oplossingen
“Het is mede dankzij de internationale synergie binnen Sweco dat wij nu als Sweco Nederland ook Platinum Partner zijn. Dat betekent onder andere dat wij licenties, onderhoudscontracten en trainingen mogen aanbieden. Van alle andere aanbieders hebben wij nu ook de meeste gecertificeerde FME-specialisten in huis. En ook dat is iets om trots op te zijn.” De vraag naar FME neemt sterk toe, merkt Veldhuis. “En eigenlijk is dat makkelijk te verklaren. Want FME is een softwarepakket waarmee je zonder enige kennis van programmeren data-gerelateerde werkprocessen kunt automatiseren. Dat maakt je werk niet alleen efficiënter, het leidt ook tot nieuwe ideeën. Bij onze klanten zien we iedere keer opnieuw hoe FME flinke tijdbesparingen oplevert. Maar daarnaast, en zeker in combinatie met onze bestaande GIS-ICT-oplossingen (Obsurv, dg DIALOG BGT en GeoWeb), komen we tot hele nieuwe, innovatieve oplossingen.”

“Een interessant en concreet voorbeeld is de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)”, vertelt Henri Veldhuis van Sweco. “Om te bepalen of vergunningen mogen worden afgegeven, moet een enorme hoeveelheid data aan elkaar worden gekoppeld en beschikbaar worden gesteld aan een breed publiek. En dat doen ze dus met FME.”

FME en geo-data
“De combinatie van FME met geo-data is zeker interessant”, beaamt ook Van Tiggelen, een van de gecertificeerde FME-specialisten bij Sweco Nederland. “Vorig jaar nog, werd Sander Meijer, een van onze FME-specialisten, bekroond met een Special Recognition Award van Safe voor een grootschalig project dat hij uitvoerde bij de politie. Daarbij was het noodzakelijk gebruik te maken van geo-data uit een groot aantal informatiebronnen, waaronder PDOK, BAG, AHN en TOP10NL.” Met FME was het mogelijk de juiste selectie uit het enorme data-aanbod in één omgeving naar binnen te halen en weg te schrijven in het gewenste formaat. Zelf is Van Tiggelen momenteel druk bezig FME in te zetten om gebruikers van Obsurv, het beheersysteem openbare ruimte, te laten voldoen aan de eisen van de nieuwe Wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netten (WIBON). “Bij kabels en leidingen gaat het altijd om heel veel data”, legt Van Tiggelen uit. “Het mooie aan FME is dat wij data uit welk bronbestand dan ook makkelijk kunnen omzetten naar de standaarden die voldoen aan de nieuwe wetgeving die binnenkort in zal gaan.”

 

Jurgen van Tiggelen is momenteel druk bezig FME in te zetten om gebruikers van Obsurv, het beheersysteem openbare ruimte, te laten voldoen aan de eisen van de nieuwe Wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netten (WIBON). “Bij kabels en leidingen gaat het altijd om heel veel data.”

Gebruikers aan het woord
Geïnteresseerde bezoekers hebben tijdens de FME World Tour 2018 de keuze uit drie dagen bij drie verschillende aanbieders in Nederland. Toch moedigt Veldhuis iedereen aan om vooral bij Sweco langs te komen. “Daar zijn goede redenen voor”, vindt hij. “De belangrijkste is misschien wel dat wij door onze jarenlange ervaring met FME inhoudelijk zeer boeiende praktijkcases kunnen laten zien. Wij laten daarbij onze klanten zelf aan het woord. Natuurlijk vind ik het leuk om onze dienstverlening ook in het zonnetje te zetten, maar wij zijn ervan overtuigd dat we dat het beste doen door eerlijke praktijkverhalen te laten zien.”

Praktijkvoorbeelden
“Een interessant en concreet voorbeeld is de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)”, vertelt Veldhuis. “Om te bepalen of vergunningen mogen worden afgegeven, moet een enorme hoeveelheid data aan elkaar worden gekoppeld en beschikbaar worden gesteld aan een breed publiek. En dat doen ze dus met FME.”

“Boskalis is een andere grote speler die veel gebruikmaakt van FME”, voegt Van Tiggelen eraan toe. “Bij het aanleggen van windparken op zee hebben zij bijvoorbeeld te maken met locaties waar nog bommen liggen uit de laatste wereldoorlog. Door inzet van FME Server in combinatie met GeoWeb hebben collega’s en opdrachtgever inzicht in de actuele situatie op zee.”

Inspiratie en concrete oplossingen
Naast de inhoudelijke cases is er tijdens de FME World Tour natuurlijk ook tijd gereserveerd voor een tweetal presentaties die door Safe Software zelf worden gegeven. “De FME World Tour wordt slechts één keer per jaar georganiseerd en is daarom een unieke gelegenheid om kennis te maken met de specialisten en ontwikkelaars van Safe Software zelf”, zegt Van Tiggelen. “Stewart Harper (technical director of Cloud Services) is ook aanwezig en zal in zijn sessies tips en tricks delen en ingaan op actuele ontwikkelingen. Een sneakpreview van de toekomstige versie van FME staat ook gepland.”

FME-projecten van Sweco
Sweco zelf zal het programma aanvullen door in vogelvlucht een aantal van zijn meest aansprekende FME-projecten te laten zien. Veldhuis: “Daarbij willen we enerzijds inspiratie bieden door iets te laten zien van de laatste state-of-the-art-oplossingen waarbij wij FME bijvoorbeeld combineren met 3D-modellen of virtual reality. Maar anderzijds willen we ook heel concreet oplossingen laten zien voor de praktische uitdagingen waar veel organisaties op dit moment mee te maken hebben en waarbij grote hoeveelheden data verwerkt moeten worden.”

“Dataconversie en workflow-automatisering staan daarbij centraal”, vult Van Tiggelen aan. “En dat klinkt misschien technisch of ingewikkeld, maar met FME wordt het echt een heel stuk eenvoudiger! FME is gewoon een intelligent programma dat voor gebruikers heel makkelijk te begrijpen en te gebruiken is.”

De FME World Tour 2018 bij Sweco Nederland vindt plaats in De Bilt op 17 april 2018. Inschrijven is gratis.

Website Obsurv | FME World Tour 2018 | Sweco

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top