FME-Opleidingen

FME-Opleidingen

Trainingen en diensten

De snelheid van ontwikkelingen in de geo-ICT gaan zó snel dat je je afvraagt of het nog bij te houden is. Neem de toolkit FME. Ga je zelf op cursus, of besteed je je project uit? Dat ligt er maar helemaal aan wat je doel is.

Door Remco Takken

FME staat voor Feature Manipulation Engine. Het faciliteert de ETL-processen tussen databestanden uit diverse bronnen en bestanden. ETL is weer de afkorting voor extract (lezen en uitpakken van data vanuit een willekeurige bron), transform (omzetten van data) en load (wegschrijven van data naar een gewenst doel). Kort gezegd: FME maakt het mogelijk om gegevens te importeren, te bewerken en te exporteren. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger om data te koppelen en werkprocessen te automatiseren. Voor FME maakt het niet uit om wat voor soort data het gaat, waar de data zich bevinden (in een file, een database of in de cloud) of in welk formaat de data beschikbaar zijn. FME ondersteunt rond de 350 verschillende bestandsformaten, waaronder alle GIS- en CAD-formaten, maar ook webservices, databases en ruimtelijke 3D-formaten.

10-11-gis-tensing-fme173-1-fme-training.cfc31e7b95c2

Werkprocessen vormgeven en automatiseren

Voor organisaties die data in verschillende systemen bewerken en beheren, is FME een uitkomst. FME biedt immers de mogelijkheid om alles in één omgeving naar binnen te halen, te bewerken en vervolgens weg te schrijven in het gewenste formaat. Oftewel: data uit alle bronnen onbegrensd gebruiken en uiteenlopende werkprocessen flexibel vormgeven en automatiseren zonder zorgen over de vraag of bestandsformaten of systemen wel met elkaar kunnen ‘praten’. Er zijn zelfs geo-ICT’ers die stellen dat de interoperabiliteit waar GIS-leveranciers en standaardiseringsorganen zo hoog over opgeven slechts door één tool echt wordt waargemaakt: FME. Tegelijkertijd staat bij veel GIS’ers niet helemaal helder voor ogen wat je er precies mee kunt. Itay Bar-On, senior FME-consultant en trainer bij Tensing zegt: “Met de naamsbekendheid van FME zit het wel goed en inmiddels zien FME-gebruikers hoeveel FME te bieden heeft. Zij werken er met veel plezier mee, maar zoeken begeleiding op het moment dat de complexiteit ze boven het hoofd groeit.” FME-gebruikers die zelf datatransformaties uitvoeren voor hun eigen processen of projecten voelen soms dat ze tegen een grens aanlopen. “Dat komt omdat je al vrij snel mooie dingen kunt doen met laagdrempelige functies binnen FME, terwijl er ook enorm complexe zaken kunnen worden getackeld.” Marcel Hanswijk, senior accountmanager bij Tensing, signaleert nog iets anders: “De training is succesvol gevolgd, de vervolgvraag komt dan al snel: hoe FME te positioneren in de organisatie? Dat is heel begrijpelijk, het is ook een lastige. Wat is het verdienmodel van data?” Hanswijk voegt daaraan toe dat Tensing op meerdere niveaus opereert: “Aan ons bijvoorbeeld ook de uitdaging om aan bestuurders uit te leggen wat de meerwaarde is van goed functionerende datastromen.”

 

Basis, Desktop Advanced en Server

De FME-trainingen bij Tensing zijn onderverdeeld in drie verschillende categorieën: Basis, Desktop Advanced en Server. Itay Bar-On voegt daaraan toe: “Daarbij stopt het echter niet. Na drie maanden is er een terugkomdag. De cursisten gaan, deels klassikaal, met een aantal specialisten om de tafel zitten. Samen proberen ze vragen, problemen en andere zaken op te lossen waar ze tegenaan lopen in hun eigen organisatie. Van elkaar leren is daarbij heel belangrijk. Samen bespreek je de problemen, samen denk je na over mogelijke oplossingen. Natuurlijk komen ook de laatste actualiteiten rondom FME aan bod tijdens zo’n dag.” Safe Software, de maker van de FME-software, hanteert een certificeringssysteem dat loopt van Professional naar Trainer, en vervolgens Server. Sinds kort heeft Tensing met Patrick Oostveen ook een Certified Server Professional in huis. Dat is een nieuw fenomeen. Oostveen is de tiende in de wereld die deze titel mag voeren.

Drie maanden na de FME-opleiding is er een terugkomdag. Rechts op de foto: Itay Bar-On, senior FME-consultant en trainer bij Tensing.

 

Bedreiging

Met FME ben je klaar voor de volgende stap: dynamisch werken met grote hoeveelheden data uit verschillende databases. Een tool die zorgt voor meer efficiëntie voelt voor sommige mensen een beetje als een bedreiging voor hun huidige positie. Automatiseer je je eigen werk niet weg? Hanswijk: “Die angsten bestaan, maar vervolgens leg je uit dat zoiets juist ondersteunend werkt. Wanneer je met efficiëntieslagen een mooi effect bewerkstelligt, kom je op een hoger plan. Kwaliteit krijgt dan ineens een belangrijker podium, nieuwe uitdagingen dienen zich aan. Want wat gaat zo’n afdeling vervolgens doen? Ze gaan streven naar operational excellence.” De eerste stap is niet zo spannend, die is zo gemaakt. FME is vaak al in huis. De werkzaamheden die nodig zijn ten behoeve van het vaststellen en verbeteren van de datakwaliteit vergen vaak enige assistentie van buitenaf. Bar-On voegt daaraan toe: “Heel veel mensen zijn zich bewust van het feit dat in een PDF je data ‘doodgaat’. Ook voelen ze wel aan dat er winst te behalen valt wanneer je niet meer zomaar met pen en papier het veld in gaat, maar met FME en ArcGIS intern zoekt naar informatie die al aanwezig is. Maar hoe pak je dat aan in de praktijk?”

 

Diensten

Tensing biedt niet alleen educatieve trainingen aan, de eigen FME-kennis wordt ook ‘uitgeleend’. Tensing-specialisten zetten bijvoorbeeld handmatige dataverwerkende taken om in geautomatiseerde workflows met FME. Zo worden er continu data geleverd met een constante kwaliteit en snelheid. Ook ondersteunen FME-experts opdrachtgevers bij het ontwerpen, ontwikkelen en automatiseren van de workspaces die benodigd zijn voor de integratie van databronnen en systemen. Hanswijk zegt: “Overal waar mensen werken met processen en systemen zijn enorm veel data beschikbaar. Daar hoef je niet eens iets van te merken; totdat er nieuwe datastromen verschijnen. Dan is er een clash. Onze collega Bart Kusse kijkt altijd eerst naar de interne dataprocessen. Zijn de inrichting en de architectuur toekomstproof? Zijn de data veilig? Vanuit die positie is het vervolgens redelijk eenvoudig om bij te schakelen.” In de praktijk gebruikt Tensing FME bijvoorbeeld voor migraties van Smallworld-data naar ArcGIS, procesinrichting, zoals aanrijroutes voor hulpdiensten of het toevoegen van nieuwe dataformaten in een bestaande infrastructuur. Hanswijk vervolgt: “Bij Tensing zit veel FME-expertise. We zijn uiteindelijk een kennisinstituut, geen reseller van software-licenties. Natuurlijk, we faciliteren licenties. Wanneer de klant het vraagt, komen wij met een goede aanbieding. Maar in principe leveren wij vooral kennis, op alle niveaus. Van strategisch tot operationeel, van extra ‘handjes’ tot business consultancy, van procesbegeleiding of het overnemen van het gehele onderhoud & beheer tot datamigratie.” Hanswijk onderstreept daarbij dat Tensing altijd opereert vanuit partnership. Concreet betekent dit dat er gegarandeerd een heldere afstemming is tussen behoefte, vraag en aanbod.

Website Tensing

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top