Eind september organiseerde Dalux de jaarlijkse internationale gebruikersconferentie. Dit keer begrijpelijk als een virtueel event, verdeeld over vijf dagen.
Behalve de gebruikelijke roadmaps was er veel aandacht voor het toenemend gebruik van een BIM als basis voor Facility Management. Vanuit Nederland heeft Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen de praktijkervaringen gepresenteerd.
Digitale transformatie bouw en infra
Dalux is een softwareleverancier uit Denemarken, in 2005 gestart door de broers Torben (CEO) en Bent Dalgaard (CTO). Zij hebben als missie de bouw- en infrasector digitaal te transformeren, met momenteel al 145 medewerkers en 15 kantoren in Europa. Sinds de vorige Summit is het aantal softwaregebruikers verdubbeld naar 200.000, terwijl Dalux als bedrijf zo’n 70 procent is gegroeid. In 2019 werd de Dalux Summit in Kopenhagen bezocht door ongeveer 550 mensen, dit jaar door zo’n 1.100 geïnteresseerden uit 70 landen, via Zoom. Veel klanten gebruiken de Dalux BIM Viewer voor het delen en raadplegen van BIM-modellen en de applicaties Dalux Box en Field voor het mobiel werken met alle beschikbare digitale informatie op de bouwplaats. Dalux onderscheidt zich in de bouw- en inframarkt door nog steeds zonder externe financiering, naar eigen zeggen, het ‘coolest product in the world’ te willen ontwikkelen voor klanten. Circa 50 procent van het personeel maakt onderdeel uit van één van de vijf ontwikkelteams.
Roadmap 2021
Een belangrijk onderdeel van de jaarlijkse Dalux Summit is de roadmap voor alle software. Vanaf eind 2019 tot nu is het merendeel van de aangekondigde nieuwe functies en verbeteringen gerealiseerd. Verder zijn er nog ISO 19650 workflows, een verbeterde userinterface en andere functies toegevoegd, zoals het rechtstreeks opmerkingen kunnen toevoegen en verwerken via de vernieuwde Revit-plugin. Voor Dalux Box wordt het samenwerken op basis van alle beschikbare projectinformatie geoptimaliseerd conform de Common Data Environment (CDE) richtlijnen in ISO 19650. Inclusief het synchroniseren van aangeleverde informatie volgens deze nieuwe internationale BIM-standaard. Dalux werkt tevens aan het combineren van bouw- en infrastructuurprojecten, waaronder centerline support via LandXML. Andere in de roadmaps gepresenteerde verbeteringen zijn een import vanuit Microsoft SharePoint, eenvoudiger gebruikers uit vorige projecten toevoegen en een uitbreiding van het werken met QR-codes.
BIM komt naar FM
Dalux FM voor technisch beheer en onderhoud is internationaal al jarenlang gebruikte software, die sinds kort ook voor de Nederlandse en Belgische markt beschikbaar is. Deze oplossing voor facility management bestaat uit de modules BIM & documentatie, Operationeel beheer & onderhoud en Helpdesk. Twee belangrijke FM-trends die aan bod kwamen zijn het toenemend gebruik van een BIM als informatiebasis en AR als visueel hulpmiddel tijdens de exploitatiefase. Momenteel werkt 69 procent van de Dalux FM klanten al met een BIM, terwijl men verwacht dat dit de komende vijf jaar naar 96 procent groeit. Begrijpelijk omdat een BIM veel voordeel oplevert tijdens de tientallen jaren durende exploitatiefase van een gebouw of infrastructuur. De geplande verbeteringen voor FM zijn samen te vatten als meer mobiel, meer BIM en nog meer gebruiksgemak. Praktisch gezien werken ze onder andere aan verbeteringen in de Revit-plugin, het eenvoudiger importeren en werken met PDF’s, eenvoudiger gebruikersgroepen beheren, layout-verbeteringen en AR-functionaliteit.
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Tijdens de Dalux Summit presenteert een groot aantal klanten hun praktijkervaringen, waaronder uit Nederland Maaik de Nijs, BIM-regisseur van Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen. Dit familiebedrijf uit Warmenhuizen is in 1920 gestart en wordt nu geleid door de vierde generatie. Na een aantal jaren als werkvoorbereider te hebben gewerkt is Maaik de Nijs sinds 2016 verantwoordelijk voor de implementatie van het BIM-beleid en digitaal werken in projecten. Hij vertelde hoe Dalux Box in combinatie met Dalux Field is gebruikt voor het beheren en gebruiken van alle benodigde documenten bij het heien van de palen voor woon-/zorgcomplex Robijnhof in Leiden. In plaats van alle kalenderstaten eerst op papier te registreren en daarna op kantoor pas in Excel en Word in te voeren en als PDF te mailen, heeft Heitechniek Nederland ze direct en digitaal gerapporteerd via een Dalux formulier. Deze verbeterde workflow voorkomt fouten en bespaart de onderaannemer, de constructeur en hoofdaannemer kostbare tijd.
Spin in het web rol
Hoewel er meerdere BIM-viewers en oplossingen voor document-/informatiemanagement voor bouwprojecten op de markt zijn, verovert Dalux bij steeds meer bedrijven een ‘spin in het web’ rol. Uit de presentaties van referenties, ook uit landen als Noorwegen, Zweden en Engeland, blijkt dat het gebruiksgemak en snel kunnen werken met grote bestanden belangrijke redenen zijn om software van Dalux in te zetten. Dankzij plugins voor Autodesk Revit, Navisworks en ArchiCAD, met op de roadmap ook plugins voor Solibri en Tekla, zijn de Dalux-applicaties laagdrempelig inzetbaar voor het verbeteren van de coördinatie en communicatie in nieuwe projecten. Ze ondersteunen tevens Microsoft’s Active Directory en Sharepoint, voor eenvoudige toegang tot alle beschikbare informatie voor meerdere projecten. Tenslotte ondersteunt Dalux ook de buildingSMART ontwikkelingen, zoals het BIM Collaboration Format (BCF) en ISO 19650 voor het delen, goedkeuren, publiceren en archiveren van BIM-bestanden.