FARO Construction Day: technologie belangrijke bouwsteen voor bouw

FARO Construction Day: technologie belangrijke bouwsteen voor bouw

Op dinsdag 26 juni 2018 vond de eerste FARO Construction Day plaats, waarbij de aanwezigen werden ingewijd in hoe FARO-technologie kan worden gebruikt in de bouwwereld. In tegenstelling tot veel andere sectoren wordt de bouw nog gedomineerd door manueel werk en is automatisering nog niet breed doorgevoerd. Zeker met de verwachte schaarste van gekwalificeerde bouwvakkers in de nabije toekomst, is de timing voor dit seminar over de toenemende automatisering in de bouwsector goed gekozen.

Chris Palmer, senior sales engineer BIM/CIM, gaf enkele concrete voordelen hoe technologie de bouwwereld kan helpen met het reduceren van de hoeveelheid afval en tegelijkertijd het verhogen van de effectiviteit. Meten is weten en het correct opmeten voorkomt dat verkeerde prefab onderdelen worden geleverd of dat raamkozijnen niet passen. Door op voorhand een virtual reality van een bouwproject te maken, kan ook de eindklant door het gebouw lopen. Zo ontstaat een duidelijk beeld van het eindresultaat nog voordat het gebouwd is. “Dit biedt enerzijds de mogelijkheid om het project in een vroeg stadium aan te passen aan de wensen van de klant en anderzijds sluit het kostbare aanpassingen uit die na oplevering moeten worden uitgevoerd”, aldus Palmer.

Technologie voor de bouw

FARO demonstreerde hoe de FocusS-laserscanners ingezet kunnen worden om snel ruimtes op te meten. De puntenwolken kunnen ingeladen worden in Scene om zo een duidelijk beeld van de ruimte te krijgen, daarna kunnen ze ook worden gebruikt in AutoCAD of Revit. Het grote voordeel hiervan is dat de afmetingen automatisch worden bepaald en ingelezen waardoor de kans op fouten sterk afneemt. Met Visual Inspect kunnen bouwvakkers op de werkplek de ‘onzichtbare’ leidingen zien waardoor ze sneller en secuurder kunnen werken. De TracerM projecteert het werk op de exacte locatie waardoor direct overgegaan kan worden tot de actie.

Live demo’s

In de namiddag was er volop gelegenheid om zelf de apparatuur te testen. Met een eenvoudige tablet en een aantal ingestelde ijkpunten op de muur werd op de tablet zichtbaar waar waterleidingen liepen. De kans dat hiermee op de verkeerde plaats wordt geboord is minimaal.

Met de TracerM was een projectie gemaakt voor het ophangen van een whiteboard in een ruimte. Het systeem moet één keer in een ruimte uitgelijnd worden, maar daarna projecteert het precies bijvoorbeeld waar gaten moeten worden geboord voor het ophangen van kaders, het vrezen van een sleuf voor leidingen, etc. Ook het gedeelte van een weg dat moet worden gerepareerd, kan gemakkelijk worden weergegeven. Bouwvakkers kunnen dus gelijk aan de slag en hoeven geen tijd te besteden aan het opmeten en markeren van werkzones.

FARO heeft de aanwezige aannemers, architecten, wegenbouwers, stedenbouwkundigen en planologen concreet inzicht gegeven in de mogelijkheden om hun eigen processen te optimaliseren en de hoeveelheid afval te reduceren.

Website FARO

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top