Esri neemt nFrames over om haar overweldigende 3D-mogelijkheden

Esri neemt nFrames over om haar overweldigende 3D-mogelijkheden

Esri heeft de overname van nFrames aangekondigd. nFrames is een Duits technologiebedrijf dat SURETM ontwikkelt, een toonaangevende technologie voor imagery en LiDAR 3D-oppervlakreconstructie.

 

 

Dit maakt de combinatie van imagery met 3D-GIS mogelijk, waardoor gebruikers naadloos 3D-gegevens van lucht-, drone- en grondsensoren kunnen vastleggen en analyseren in een geautomatiseerd end-to-end-proces.

Een multidimensionale ervaring creëren
“nFrames is een toonaangevende leverancier van 3D-beeldreconstructie software en diensten, en ik ben verheugd om de organisatie te verwelkomen in de Esri-familie,” vertelt Jack Dangermond, Esri-oprichter en president. “Terwijl Esri innoveert om een multidimensionale ervaring te creëren, verbetert deze aanwinst onze mogelijkheid om extreem hoge kwaliteit 3D-data te creëren van beelden. Essentieel voor onze klanten in de gemeentelijke markt, ruimtelijke planning en AEC”.

Integrated mesh layer, product (in ontwikkeling) van Cyclomedia verkregen met nFrames-technologie

SURE stelt ArcGIS-gebruikers in staat om eigenhandig een hoogwaardige en realistische 3D-weergave van de omgeving te maken. Door luchtfotomateriaal te combineren met informatie uit puntenwolken wordt een getextureerde mesh gegenereerd. De mesh kan dienen als een driedimensionale luchtfoto in een scene en is ideaal om omgevingsdata in 3D mee te visualiseren.

Hoogwaardige 3D-omgevingsdata is veelgevraagd bij 3D-GIS-toepassingen. Waar de schematische 3D-weergave van de BAG-panden in Nederland voor een realistische beleving vaak niet toereikend is, zal een mesh wel aan deze verwachtingen voldoen. Dit komt door het detailniveau en de realistische hoogte, kleuren en texturen van de omgevingsobjecten.

SURE software wordt onderdeel van Esri’s ArcGIS-platform. In de toekomst zullen de mogelijkheden van SURE beschikbaar komen in ArcGIS Drone2Map en Site Scan for ArcGIS, zodat gebruikers betere meshes, puntenwolken en echte ortho’s kunnen maken van hun dronebeelden. Dit zal ook de ArcGIS-orthomapping en droneverwerkingscapaciteiten voor het gehele platform verder verbeteren.

Een mesh leent zich er uitstekend voor om met 3D-data te combineren en als contextinformatie te dienen. Naar verwachting zal het datatype dan ook geliefd zijn bij organisaties die met 3D-ontwerpen en BIM-modellen werken, zoals: overheden, planningbureaus en de AEC-sector. De visualisatie van nieuwe bouwprojecten of omgevingsplannen kunnen straks letterlijk in de huidige omgeving worden geplaatst. Een gedetailleerd BIM-model ontworpen door een architect, zal er ook volledig mee tot zijn recht komen.

Integrated mesh layer (van Cyclomedia) gecombineerd met een BIM-model (van Allinq)

De waarde van 3D-oppervlaktegegevens benutten
“We zijn verheugd om de volgende stap te zetten in onze missie om organisaties te voorzien van toonaangevende technologie voor Multisensor reality-capture voor het gehele spectrum vanuit de lucht en vanaf de grond, aldus Konrad Wenzel, CEO en medeoprichter van nFrames. “Samen met Esri zullen we in staat zijn om de volledige waarde van 3D-oppervlaktedata te ontsluiten via GIS door geometrie te verbinden met metainformatie dat zorgt voor een ruimtelijke context. Deze volledig automatische keten van data-inwinning tot analyse zal een slimmere besluitvorming mogelijk maken”.

Bekijk ook deze indrukwekkende 3D-mesh van Rotterdam op basis van Cyclomedia-data.

Website Esri

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top