Technologie in actie tijdens online event
De Esri GIS Tech, het technische evenement voor GIS-professionals in Nederland, vond recent plaats. Vorig jaar werd de Esri GIS Tech nog (noodgedwongen) gecombineerd met de Esri GIS Conferentie in september. Maar nu konden alle GIS-professionals gewoon weer in april deelnemen. Ruim duizend deelnemers logden in op het online platform om een hele dag ondergedompeld te worden in alle nieuwe GIS-ontwikkelingen.
Door de redactie
Dit jaar waren er tijdens het ochtendprogramma van de Esri GIS Tech meer demonstraties te volgen dan ooit tevoren. De kijker zag een plenair programma waarin manager product consultancy en content Joris Bak de deelnemers meenam in een twee uur durend programma, waarin de technologie in actie werd getoond. Verschillende Esri-medewerkers lieten in korte tijd een wervelwind aan demo’s voorbijkomen. Een paar hoogtepunten uitgelicht.
GeoAI
Willem Vlot, analytics consultant, ging dieper in op ArtificiaI Intelligence (AI). De laatste jaren neemt AI een steeds grotere rol in binnen de wereld van geografische analyses; daarom wordt er ook wel gesproken over GeoAI. Grote hoeveelheden data kunnen snel en nauwkeurig verwerkt worden. In de demo werd de nieuwe Change Detection Wizard in ArcGIS Pro 2.7 getoond, waarmee het eenvoudig is om veranderingen in de status van bijvoorbeeld sloten te detecteren. Ook liet hij zien hoe met een voorgetraind Deep Learning-model gewerkt kan worden in ArcGIS – en kondigde hij aan dat dit voorgetrainde model om zonnepanelen te detecteren op luchtfoto’s, gedeeld wordt met de GIS-community via ArcGIS Online.
ArcGIS Velocity
Ook Ernst Eijkelenboom, al jaren op het podium bij alle grote evenementen van Esri Nederland, gaf natuurlijk weer een demo. Dit keer liet hij ArcGIS Velocity zien, een recent uitgebrachte SaaS-oplossing waarmee realtime streams direct verwerkt kunnen worden en gebruikt in verschillende toepassingen, zoals dashboards. De locaties van schepen werden binnengehaald via een feed en weggeschreven naar een cloud storage, om daarna met deze big-dataset verder te werken in ArcGIS Pro met de GeoAnalytics-tools.
Veel verschillende datatypes
Tijdens het ochtendprogramma was er ook veel aandacht voor verschillende datatypes zoals imagery, multidimensionale data en reality capture. Zo werd getoond hoe stereoluchtfoto’s gebruikt kunnen worden om fotorealistische 3D-meshes volledig automatisch te genereren. Daarmee is een realistische digitale kopie van de echte wereld binnen handbereik. In de demo rond oriented imagery is getoond dat foto’s en/of video’s die gemaakt zijn onder een hoek, ook in ArcGIS gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan onder andere foto’s en video’s genomen vanuit drones, helikopters en foto’s van inspecties van assets door medewerkers. Nuttig voor inspectieprocessen – zo hoeven medewerkers niet meer altijd het veld in, maar kunnen ze een deel van het werk vanaf kantoor doen op basis van de beelden. Ook het werken met multidimensionale data op zowel de desktop als op het web werd getoond in een demo met een overstromingsscenario – wat is de impact van een dijkdoorbaak op kritieke infrastructuur in een gebied? Door de data direct te combineren met bestaande lagen uit de Levende Atlas werd direct inzicht gegeven in mogelijkerisico’s. Deze multidimensionale data werden later in een andere demo ook gebruikt, om de mogelijkheden te laten zien van ArcGIS Image for ArcGIS Online, dat na de Esri GIS Tech zal uitkomen. Met dit nieuwe product kan imagery direct gepubliceerd worden via ArcGIS Online. Dit was tot nu toe alleen maar mogelijk met de Image Server van ArcGIS Enterprise.
Cadeautje voor thuiswerkers
De hiervoor genoemde demo´s waren nog maar een klein deel van alles wat er getoond werd. Zo was er ook aandacht voor ArcGIS Field Maps – een app waarin verschillende losse veldwerkapps gecombineerd zijn. Daarnaast kondigde Joris Bak een samenwerking met SPOTinfo aan; SPOTinfo PandenPlus komt als premium dataset in ArcGIS beschikbaar. En aan het einde van de ochtend werd ook nog een klein cadeautje weggegeven toen de mogelijkheden voor developers getoond werden. Alle aanwezigen kunnen nu direct achtergrondkaarten met eigen gewenste locatie aanvragen voor hun online vergaderingen via esri.nl/kaart-aanvragen.
In gesprek gaan
Na het indrukwekkende ochtendprogramma was het even tijd voor pauze. De kans om even de benen te strekken en een broodje te eten. Normaal gesproken wordt dit allemaal gecombineerd op de beursvloer en is er gelijk de kans om mede-GIS-professionals te spreken. Een van de elementen waar je normaal gesproken voor naar een evenement gaat, is tenslotte het ideeën uitwisselen, ervaringen delen en inspiratie opdoen in gesprekken met andere aanwezigen. Online gaat dit een stuk lastiger, maar er waren wel verschillende mogelijkheden. Chatten, een-op-eenafspraken en gesprekken met de experts via de themapagina’s.
En wie echt avontuur zocht, kon meedoen aan de netwerkcarrousel – willekeurig gekoppeld worden met andere aanwezigen – een soort ‘speeddaten’ dus.
Middagprogramma
Naast het plenaire programma was er ook een goed gevuld middagprogramma met sessies uiteenlopend van de nieuwste ontwikkelingen in ArcGIS Pro, ArcGIS Online, ArcGIS Enterprise tot sessies over Privacy & Security. En ook hier werden de developers niet vergeten met drie sessies voor en door developers. Voor iedere kijker was er dus wat wils. En het grote voordeel van een online evenement; voor iedereen die niet kon kiezen, is er de mogelijkheid om de sessies nog eens terug te kijken.
Geo Lounge
Om deze online editie de sfeer mee te geven van een evenement was er ook een Geo Lounge – een plek waar kon worden doorgepraat over de getoonde onderwerpen, maar waar ook tijd en ruimte was voor gezelligheid en muziek. Hosts Bas Bijtelaar en Jorien Posthouwer reageerden op de reacties in de chats, gingen in gesprek met CTO Jeroen van Winden en sloten de dag zelfs muzikaal af. Ondanks dat ze de Geo Lounge leuk vonden om te doen, spraken zij toch ook de hoop uit om iedereen zo snel mogelijk weer persoonlijk te kunnen ontvangen op een volgend evenement. En dat is precies waar velen van ons ook weer naar uitkijken.
Wie het evenement heeft gemist, kan alle video’s terugzien op de website van Esri Nederland: