Eindhoven de eerste stad met commercieel zelfrijdende auto’s

Eindhoven de eerste stad met commercieel zelfrijdende auto’s

Op 25 april 2017 heeft Steven Nelemans, CEO van Amber, op de Hannover Messe aangekondigd dat Eindhoven de eerste stad ter wereld wordt waar zelfrijdende auto’s op grote schaal voor commercieel gebruik worden toegepast.

Samen met meerdere ontwikkelingspartners, waaronder TomTom, KPN, TNO, NVIDIA, Microsoft, en de gemeenten Eindhoven en Helmond, heeft Amber de plannen om elektrische auto’s uit te rusten met technologie die autonoom rijden mogelijk maakt. Deze auto’s worden op dit moment gebruikt in het zakelijke autodeelplatform Amber Mobility. Amber wil de zelfrijdende auto’s medio 2018 in Eindhoven op de weg hebben, om de dienst vervolgens snel uit te breiden naar de rest van Nederland en Europa. De bedrijven die in de regio Eindhoven al gebruik maken van de diensten van Amber zullen de eersten zijn die van deze nieuwe technologie kunnen profiteren.

Operation Self-Driving Eindhoven

Elke ontwikkelingspartner dient als een belangrijk puzzelstuk in de plannen van Amber om zelfrijdende auto’s in de regio te gaan implementeren. Zo zal TomTom fungeren als leverancier van digitale kaarten, en zal KPN het netwerk leveren dat wordt gebruikt voor locatiebepaling en communicatie. TNO zal zorg dragen voor het implementeren en testen van de sensoren en camera’s, en zij zullen ook de ontwikkeling van de software ondersteunen. Daan de Cloe, Program Director Mobility and Logistics van TNO: “We kijken ernaar uit om onze software geïmplementeerd te zien worden in de zelfrijdende auto’s van Amber Mobility en om de realisatie van hun use case te versnellen.” NVIDIA zal de hardware leveren die gebruikt wordt voor het verwerken van de visuele data van de camera’s en sensoren. Ten slotte levert Microsoft het betrouwbare Azure cloud platform, kunstmatige intelligentie en de overige middelen die nodig zijn om de enorme hoeveelheden data te verwerken. De gemeenten Eindhoven en Helmond spelen ook een belangrijke rol. Zonder de steun van de lokale overheden van de Brainport regio zou de implementatie namelijk onmogelijk zijn. Burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, zegt hierover: “Het is voor ons vanzelfsprekend dat we Amber steunen om de eerste te zijn die zelfrijdende auto’s daadwerkelijk toepast. Bovendien versterken we hiermee de positie van Eindhoven Brainport als vooraanstaand centrum van hightech innovatie.”

 

Amber en autonoom rijden

Amber is een startup uit Eindhoven, die recentelijk internationale aandacht heeft getrokken met de ontwikkeling van hun eigen modulaire, autonome en aanpasbare elektrische auto’s, die specifiek ontworpen is om te worden gedeeld. Met hun autodeel-service, genaamd Amber Mobility, wil Amber zowel zakelijke als particuliere gebruikers door heel Europa on- demand toegang geven tot een auto, op elk moment en binnen loopafstand, voor 33 euro per week. “Autonoom rijden is cruciaal voor de toekomst van mobiliteit,” legt Steven Nelemans, CEO van Amber, uit. “Als we een mobiliteitsdienst willen bieden die efficiënter, gebruiksvriendelijker en betaalbaarder is dan autobezit zelf, zullen we zelfrijdende auto’s nodig hebben om ervoor te kunnen zorgen dat mensen altijd toegang hebben tot mobiliteit. Autonoom rijden ligt niet zo ver in de toekomst als velen denken,” vertelt hij verder. “We zijn een klein bedrijf, wat betekent dat we dit sneller kunnen bereiken dan vele anderen. Ik ben erg enthousiast over het feit dat we zo veel ervaren en invloedrijke partners hebben die hier samen met ons aan werken.”

Website Amber

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top