Eerste gemeenten hebben koppeling ArcGIS en data.overheid.nl actief

Eerste gemeenten hebben koppeling ArcGIS en data.overheid.nl actief

De gemeenten Arnhem en Zwartewaterland zijn de eerste gemeenten die hun open data op ArcGIS via een directe koppeling vindbaar maken op data.overheid.nl: de website voor open data van de overheid.

De Overijsselse gemeente Zwartewaterland stelt momenteel 18 datasets beschikbaar. Dit wordt de komende tijd verder uitgebreid. 

Erwin van Veen, GIS-specialist bij de gemeente Zwartewaterland licht toe hoe de koppeling tot stand kwam: “Dankzij succesvolle samenwerking met Esri Nederland hebben we in nauwelijks 3 dagen onze ArcGIS Hub volledig automatisch gekoppeld aan data.overheid.nl.

Nu kunnen mensen die onze data nodig hebben dit vinden op de centrale plek van de overheid, zonder dat ons dit extra moeite kost.” Zwartewaterland houdt in ArcGIS Online metadata bij, die automatisch de juiste metadata vult in data.overheid.nl.

“We vinden open data belangrijk. Voor gebruikers van data zijn gemeentegrenzen niet interessant. Gemeentespecifieke gegevens, zoals over lichtmasten, moeten op één plek centraal te vinden zijn. Daarom maken we onze data breder vindbaar. Zwartewaterland heeft al positieve reacties ontvangen op het breed vindbaar maken van open data. Voor de gemeente is data delen ook een manier om te laten zien op basis waarvan beslissingen worden genomen. “Met open data beschikt u over dezelfde informatie als de gemeente”, zo staat er op de website.

Optimale vindbaarheid
Arnhem en Zwartewaterland hebben hun data in ArcGIS de status ‘Autoritatief’ meegegeven. Hiermee activeerden zij automatisch de kosteloze basisfunctie van de ArcGIS Hub; een product dat bedoeld is om samenwerken eenvoudiger te maken. Esri Nederland heeft de koppeling tussen het ArcGIS-platform en data.overheid.nl ontwikkeld en stelt deze vrij ter beschikking. De koppeling houdt in dat dagelijks metadata vanuit het ArcGIS-platform via een service wordt verstuurd naar het dataplatform.

Jelle Verburg, product owner van data.overheid.nl, zegt dat hij het een goede ontwikkeling vindt dat Esri Nederland deze koppeling biedt. “Wij willen zoveel mogelijk overheidsdata vindbaar en toegankelijk maken, inclusief duidelijke informatie over de kwaliteit. Ons portaal is een soort telefoonboek waar je doorheen kan bladeren, zoekend naar de dataset die je nodig hebt.” Data.overheid.nl heeft nu bijna 13.000 datasets in het portaal staan van 160 overheidsorganisaties. Meer gemeenten willen de koppeling tussen ArcGIS en het dataplatform implementeren.

Website Esri

Website Dataregister van de Nederlandse Overheid

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top