Investeringen in infrastructuur en technologie hoognodig
De 2020 Smart City Index plaatst drie Nederlandse steden in de top 30 van slimme steden ter wereld, met Amsterdam comfortabel in de top 10. Het is bewijs dat de overheidsstrategie om te investeren in intelligente oplossingen en technologie haar vruchten afwerpt. Volgens Ruby Hansen, business development manager bij Atvance Intellect Nederland, worden op het moment de bouwstenen van de ultieme slimme stadsvisie gelegd die de basis vormen voor een intelligente toekomst die de stad, de burger en de economie ten goede zal komen. Zij pleit dan ook voor een doorgaande investering in techniek die de smart city mogelijk maakt.
Door de redactie
Volgens Hansen naderen we een keerpunt in het datatijdperk, door de toevoeging van infrastructuur en technologie die zullen herdefiniëren wat mogelijk is. “De technologie die de afgelopen tien jaar is gebruikt om langzaam de fundamenten van de slimme stad te leggen, heeft nu een revolutie ondergaan”, stelt Hansen. “Binnenkort kunnen we de buitengewone mogelijkheden gebruiken van 5G, realtime dataverwerking, dataopslag, data-analyse en automatisering. Die kunnen het potentieel van artificial intelligence (AI), machine learning en deep learning benutten om alles te transformeren, van nutsvoorzieningen tot verkeer tot het creëren van de zelfherstellende stad. Een data-gedreven stad die niet alleen veilig en efficiënt is, maar ook zichzelf kan herstellen en misschien zelfs proactief kan aanpassen om de menselijke ervaring in deze SMART-steden te optimaliseren.”
Smart City Strategie
De stad die zichzelf verdedigt en herstelt is geen luchtkasteel. Het is een visie die door de overheid wordt geïmplementeerd met gerichte investeringen en technologieplanning. De Nederlandse Smart City Strategie, uitgebracht in 2017, was gericht op de intelligente ontwikkeling van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven en de resultaten worden langzaam zichtbaar. Drie van de steden staan in de Top 30 van de index, met Amsterdam voorop. De stad heeft jarenlang slimme oplossingen centraal gesteld in haar ontwikkeling, niet in de laatste plaats omdat het een van de dichtstbevolkte steden ter wereld is met een bevolking van meer dan 820 duizend mensen en meer dan 4439 mensen per vierkante kilometer. Met slimme innovatie is de stad steeds beter in staat om diensten te leveren aan een groeiende bevolking en een indrukwekkend aantal toeristen − meer dan 14 miljoen per jaar.
Bestuursstructuren
Recent publiceerden Ward Ooms, Marjolein C.J. Caniëls, Nadine Roijakkers en Dieudonnee Cobben een onderzoeksartikel met de titel ‘Ecosystems for smart cities: tracing the evolution of governance structures in a Dutch smart city initiative’. Dit onderzoek benadrukt het belang van de smart city voor het verbeteren van de bewonerstevredenheid, het stimuleren van organisatieontwikkeling en het transformeren van service-innovatie. De Nederlandse overheid loopt voorop in de aanpak van slimme stadsontwikkeling. Daarbij richt de overheid zich op bestuursstructuren en het betrekken van stakeholders om ervoor te zorgen dat slimme diensten en oplossingen niet alleen werken, maar ook floreren.
“Voor het succes van een smart city is het van doorslaggevend belang dat de investeringen worden gedaan in de juiste infrastructuur en technologie”, zegt Hansen. “Er moet precies worden aangegeven welke gebieden ontwikkeld moeten worden, welke onderdelen zorgen voor vertraging, en het moet ervoor zorgen dat data en beveiliging in elk proces ingebakken zitten. Het huidige cyberthreat landschap is meer dan een bedreiging, het vereist dat een slimme stad zichzelf kan verdedigen en herstellen om de veiligheid van zijn inwoners en services te garanderen.”
Evolutie van platformen
Inmiddels zijn de resultaten al te zien van de ontwikkeling van technologie en innovatie in de frontlinies van de slimme stad. Er is een geleidelijke evolutie van platformen en voorzieningen die op verschillende manieren hun weg vinden in de vele manieren waarop een stad samenhangt. Zo zal 5G veel meer data en mogelijkheden bieden en zullen de miljoenen apparaten worden aangesloten die binnenkort of nu al klaar zijn voor het Internet of Things (IoT). Dit geeft de stad de kans om realtime verbanden te leggen, met snapshots waar inzichten uit kunnen komen die verwerkt worden met machine learning en automatisering. Een naadloos ecosysteem van technologie, bruikbare informatie en lerend vermogen waarmee bestuurders en beslissers – binnen de overheid en het bedrijfsleven – realtime beslissingen kunnen nemen.
“We hebben toegang tot nog grotere datavolumes, terabytes en zetabytes, dankzij 5G, de groeiende opslagplatformen en de cloud”, zegt Hansen. “Deze data kunnen worden gekoppeld aan specifieke oplossingen om verbeteringen door te voeren in voorzieningen en de stad. Mensen zijn klaar voor wat de slimme stad te bieden heeft, ze willen dit niveau van verandering. En met al deze technologieën onder handbereik staan we aan de rand van een periode van grote veranderingen.”
Kostenbesparingen
Er zijn meer tastbare voordelen aan het investeren in een smart city, buiten betere dienstverlening en een mooi smartcity-imago. Zoals significante kostenbesparingen op meerdere niveaus, van verbeterd nutsvoorzieningenbeheer tot verminderd risico van systeemfalen tot het voorkomen van potentiële lekken voordat ze een grote kostenpost worden. Er kan bespaard worden op energie, water, verspilling en tijd. En de domino-effecten van de verbetering van het milieu zijn enorm. Ze zijn direct duidelijk door minder waterverspilling door lekkage en het teruggebrachte energieverbruik, maar slimme steden leiden ook tot verminderde vervuiling, betere vuilverwerking en zo veel meer.
“Mensen zullen merken dat hun kwaliteit van leven significant verbetert doordat ze minder tijd kwijt zijn aan administratie, reizen en wachtrijen, en ze meer tijd hebben voor wat ze interesseert”, concludeert Hansen. “Daarom is investeren in slimme steden uiteindelijk een van de meest holistische investeringen die elk bedrijf of overheid kan doen – de waarde komt terug in elke besparing en investering.”