Het gebruik van een digitale tweeling was een gamechanger voor het ziekenhuisbouwproject Glasblokkene Trinn 2 in Bergen, Noorwegen. Het nieuwe ziekenhuis van 50.000 m² voor kinderen en tieners moet tegen 2023 klaar zijn en zal poliklinieken, operatiekamers, röntgenafdelingen, intensive care-afdelingen en nog veel meer omvatten. Door gebruik te maken van een open cloudgebaseerde oplossing voor planning en gegevensbeheer van de Nemetschek Group, konden de teams een volledig digitale werkmethode implementeren om de samenwerking en efficiëntie te maximaliseren. Dit zorgde voor aanzienlijke kostenbesparingen, betere projectbeheersing en aanzienlijk betere resultaten voor alle belanghebbenden bij het project.
Als het grootste bouwproject in de regio sinds bijna 40 jaar, had het Glasblokkene Trinn 2-project een oplossing nodig die de enorme hoeveelheid gegevens voor het gebouw op één plek zou centraliseren. De klant, Healthcare Bergen, wilde ook een open systeem, zodat andere software toegang kon krijgen tot de gegevens in deze database en deze zou kunnen aanvullen. Ze kozen ervoor om dRofus te gebruiken, een oplossing van de Nemetschek Group, die alle functionaliteit zou bieden die nodig is om verschillende systemen met elkaar te verbinden en een data-first digital twin-oplossing zou bieden.
Een gouden draad van gegevens
Het hele ziekenhuisproject is gemaakt op basis van een master-assetdatabase voor alle disciplines en modellen – altijd up-to-date met alle documentatie die nodig is voor elk element dat snel toegankelijk is door gewoon op het item in het model te klikken. Om deze reden werd dRofus ingebed in andere applicaties, waardoor on-site updates van gegevens rechtstreeks in de master asset-database mogelijk werden, en vervolgens gesynchroniseerd met de ontwerp- en engineeringmodellen en IFC-bestanden voor een consistente en actuele set van informatie.
Het gecentraliseerde informatiebeheer dat de database bood, vormde een gouden draad van gegevens door het hele project. “Het vanaf het begin gebruiken van een cloudgebaseerde federatieve repository, de gouden draad van gegevens, en deze in de toekomst combineren met realtime gegevens, zal extra enorme voordelen opleveren voor de fase van bedienen en beheren: dit is het opbouwen van levenscyclusintelligentie op zijn best, ” zegt César Flores Rodríguez, Chief Division Officer Operate & Manage en Digital Twin.
De waarde van informatie behouden
Door gebruik te maken van een digitale tweeling werd de documentatie geleverd en gecontroleerd voordat het werk ter plaatse begon, in tegenstelling tot een traditionele benadering waarbij de documentatie wordt afgeleverd nadat het gebouw is voltooid. Niet alleen is de kwaliteit van de informatie verbeterd, ook was gedurende het hele project volledige en juiste informatie beschikbaar. De database is niet alleen gebruikt voor het ontwerp en de bouw, maar is ook gepland voor gebruik gedurende de gehele levenscyclus van het gebouw, inclusief de exploitatie, gekoppeld aan gebouwbeheersystemen via API’s.
“Informatie uit elke fase van de levenscyclus van een gebouw zal implicaties of waarde hebben in andere fasen, dus het is volkomen logisch om deze gegevens gedurende de hele levensduur van het gebouw te behouden en te benutten”, zegt Rolf Jerving, CEO van dRofus. “We noemen dit Building Lifecycle Intelligence. Oplossingen zoals dRofus overbruggen de kloof tussen BIM en Building Lifecycle Intelligence, creëren een Digital Twin en bieden een enkele bron van waarheid die datasilo’s voorkomt en zorgt voor een datagestuurde aanpak die waarde biedt gedurende de volledige levenscyclus van een gebouwd asset.”
Een nieuwe manier van werken
Het project was uitsluitend digitaal, er werden in geen enkel stadium gedrukte tekeningen gebruikt. Voor een deel van de projectpartners was dit een totaal nieuwe manier van werken. “Door een digitale tweeling te gebruiken, konden alle partijen in dezelfde omgeving werken, werd de samenwerking en de coördinatie tussen disciplines verbeterd. Verantwoordelijkheden voor verschillende elementgegevens konden worden toegewezen in de modellen van de consultants, en deze updates werden gedeeld met het hele projectteam”, zegt hoofdprojectleider Kristian Brandseth van Healthcare Bergen.
Het feit dat de aannemers gegevens konden creëren binnen de modellen van de consultants was een ander uniek kenmerk van deze aanpak, die de samenwerking tussen teams verder ondersteunde. Aannemers kunnen productgegevens bijwerken, automatisch unieke apparatuur-ID’s genereren en de status van objecten bijwerken. Een andere waardevolle toevoeging was dat iedereen de huidige voortgang ter plaatse kon zien dankzij de live cross-disciplinedashboards die bovenop dRofus zijn gebouwd. Hierdoor konden onderaannemers hun werk efficiënter plannen, omdat ze wisten wanneer een ander vak klaar was.
Een waardevol hulpmiddel
Voor het team van het Glasblokkene Trinn 2-project was de centrale database die alle projectinformatie in verschillende systemen met elkaar verbond, cruciaal – velen zouden zo’n groot project niet willen opleveren zonder deze tool. “De data-first digital twin-oplossing heeft geholpen datasilo’s te vermijden en heeft geleid tot betere projectresultaten. De waarde die de gecreëerde gegevens gedurende het hele project hebben opgeleverd, heeft zowel aanzienlijke besparingen als een betere projectbeheersing opgeleverd – en zal dat blijven doen gedurende de hele exploitatie van het gebouw”, legt hoofdprojectleider Kristian Brandseth uit.