DWA werkt dagelijks aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Onder andere door commissioning, het verbeteren en borgen van de kwaliteit van klimaatinstallaties, zoals bij de bekende projecten Floating office in Rotterdam en Valley in Amsterdam.
De adviseurs en inspecteurs van DWA helpen organisaties om duurzaamheid werkend te maken. Hier vertelt commissioningsmanager Jaap Neeleman hoe visuele kwaliteitsinspecties en functionele prestatieaudits daaraan bijdragen.
Commissioning
DWA in Gouda, Amstelveen, Veenendaal en Rijssen is een adviesbureau voor gebouwinstallaties en energienetten (CV&GKW), gespecialiseerd in duurzaamheid. De circa 140 adviseurs en medewerkers van dit bedrijf leveren diensten voor een integraal gebouwontwerp, digitaal gebouwmodel, beheer & onderhoud, monitoring & analytics, commissioning en de energietransitie, voor opdrachtgevers, architecten, aannemers en installateurs van bouwprojecten. Jaap Neeleman is verantwoordelijk voor commissioning, oftewel de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging in projecten. “Bij bouw- en installatieprojecten komt de afgesproken kwaliteit niet altijd overeen met de gerealiseerde kwaliteit. Daarom helpen wij zowel opdrachtgevers van projecten als de uitvoerende aannemers en installateurs om de kwaliteit en prestaties vanaf het ontwerpstadium tot en met de oplevering te borgen. Dat doen wij onder andere door installateurs te ondersteunen in het beter verifiëren en de meet- en testrapporten van installateurs te valideren. Oftewel toetsen of deze meet- en testrapporten inhoudelijk ook kloppen en reproduceerbaar zijn.”
Efficiënt kwaliteitsinspecties uitvoeren
Een belangrijk aspect van commissioning is het uitvoeren en registreren van kwaliteitsinspecties op de bouwplaats. Deze werkzaamheden heeft DWA al jaren geleden vergaand gedigitaliseerd. “Goede medewerkers zijn tegenwoordig steeds moeilijker te vinden in de schaarse arbeidsmarkt, vervolgt Neeleman. “Daarom willen wij onze adviseurs en inspecteurs zo efficiënt mogelijk laten werken met ondersteuning van automatiseringsoplossingen. De applicatie die wij daarvoor al een aantal jaren gebruikten werd echter onvoldoende snel doorontwikkeld en ondersteunde ook geen 3D-modellen. Ter vervanging daarvan zijn wij zo’n twee jaar geleden op zoek gegaan naar de beste software voor het uitvoeren van kwaliteitsinspecties en procesborging op de bouwplaats. Na onze marktverkenning hebben wij voor Dalux Field en Box gekozen. De belangrijkste redenen daarvoor waren het gemak waarmee wij zelf checklisten voor inspecties kunnen samenstellen, alle functies voor keuringsplannen, procesborging en 3D BIM en de toekomstgerichte database.”
Processen en projecten faciliteren
Dalux Field is software voor het digitaal samenwerken en informatie delen op de bouwlocatie, ondersteund door workflows, taken en formulieren. Waaronder uitgebreide functionaliteit voor kwaliteitsborging volgens de Wkb en VCA-controles. “Wij hebben in Dalux Field eenvoudig onze eigen processen en checklisten voor kwaliteitsinspecties kunnen configureren, waardoor alle medewerkers nu op een eenduidige wijze efficiënter aan meerdere projecten kunnen werken en overzicht houden”, zegt Neeleman. “DWA biedt de mogelijkheid checklist- en meetregistraties ook ter beschikking te stellen aan installateurs om bijvoorbeeld zelf persproeven, lichtmetingen, regelkringtesten en SAT-testen te registreren. Met de workflows in Dalux Field kun je namelijk eenvoudig taken delegeren en de daarbij behorende projectinformatie met partners delen. Verder gebruiken wij nog Dalux Box light als oplossing voor het toegankelijk maken van de contracteisen.”
Kwaliteitsissues eerder signaleren
“Een ander voordeel van Dalux Field en Box is dat deze software de transparantie van het samenwerken helpt te verbeteren”, vervolgt Neeleman. “Onze checklists en dashboards zijn duidelijk inzichtelijk en doorklikbaar, als je meer informatie over een meetwaarde of opmerking nodig hebt. Alle beschikbare projectinformatie is namelijk makkelijk en snel op je mobiele telefoon of een tablet te bekijken en te verduidelijken met situatiefoto’s. Wij gebruiken de Dalux-software inmiddels in zo’n 46 projecten en hebben er al ruim 3.700 taken in aangemaakt. Kijkend naar de toekomst willen wij als adviesbureau onze opdrachtgevers helpen om mogelijke kwaliteit issues eerder te signaleren. Door al tijdens de ontwerpfase mee te kijken in ontwerpstukken en een BIM-model naar de integratie tussen de verschillende disciplines en mogelijke duurzaamheidsverbeteringen. Dat is met de intuïtief te gebruiken BIM-viewer van Dalux eenvoudig te realiseren.”