In het Amstelkwartier in Amsterdam is op 11 april het QO geopend: een lifestylehotel waarbij luxe gecombineerd wordt met circulariteit en duurzaamheid.
Het concept en ontwerp van het hotel zijn een gezamenlijk project van de bureaus Mulderblauw architecten, Paul de Ruiter Architects en advies- en ingenieursbureau Arup. TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros zijn verantwoordelijk voor de realisatie van het hotel en 4Building is als projectmanager betrokken bij het project. De 288 hotelkamers, waaronder 12 suites, zijn ontworpen door Conran and Partners uit Londen. Het Amsterdamse ontwerpbureau TANK is verantwoordelijk voor het interieur van het restaurant, de bars en de publieke ruimtes.
Natuurlijke energiebronnen
Een van de meest zichtbare circulaire elementen van het 21 verdiepingen tellende ‘living building’, is de innovatieve bewegende gevel. Deze ‘intelligente façade’ bestaat uit bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die, als de gast niet in de kamer is, reageren op het buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat de kamer altijd op een aangename temperatuur blijft. Deze klimaatbeheersing zorgt voor aanzienlijk minder energieverbruik voor verwarming en koeling. Zeventig meter onder de grond bevindt zich het energieopslagsysteem van het hotel, dat verwarmd water uit de zomermaanden opslaat en gebruikt om het hotel weer op te warmen als de temperatuur weer daalt. Daarnaast zorgt een raampartij van vloer tot plafond, en het feit dat alle installaties in het midden van het gebouw geplaatst zijn, ervoor dat ruim 80 procent van de lichtvoorziening in het gebouw van natuurlijk daglicht komt en er met name overdag minimale elektrische verlichting nodig is.
Voor de buurt
Het QO is er niet alleen voor de hotelgasten, maar ook voor de buurt. Op de begane grond van het gebouw komt ‘Dutch Eatery’ Persijn. Op de 21e verdieping heeft men vanuit de bar Juniper & Kin een panoramisch uitzicht over Amsterdam. Hier kan men straks terecht voor bijvoorbeeld cocktails in combinatie met kleinere gerechten. Een deel van de kruiden, groenten, fruit en zelfs vis, komen uit de eigen kas op het dak. Een ruimte die inspeelt op de trend van ‘urban farming’. De hightech kas maakt gebruik van de nieuwste technologieën. In het vrijwel circulaire aquaponics systeem, scheiden de vissen voedingsstoffen uit die een biologische voedselbron voor de planten vormen en de planten zuiveren het water voor de vissen.