Dunea treedt toe tot Wetsus

Dunea treedt toe tot Wetsus

Met de toetreding van waterbedrijf Dunea tot Wetsus, participeren nu alle Nederlandse waterbedrijven in dit kennis- en onderzoekscentrum het internationale kennis- en onderzoekscentrum voor waterinnovaties.

Dunea ziet het participeren in Wetsus als een stap om zich beter voor te bereiden op de toekomst. Ewout Hekhuizen, projectmanager innovatie bij Dunea: “Binnen Dunea zijn we bezig met strategische verkenningen voor de toekomst, bijvoorbeeld rond het mogelijk aanboren van nieuwe waterbronnen of als het gaat om de verwijdering van medicijnresten uit het water. Participeren in Wetsus past bij het vinden van antwoorden op zulke, op de lange termijn gerichte vraagstukken.”

Fundamenteel onderzoek
Met enkele collega’s ging Hekhuizen op bezoek bij Wetsus in Leeuwarden om te zien hoe het kennis- en onderzoekscentrum werkt en wat het Dunea kan bieden. “Door deze samenwerking krijgen we toegang tot de kennis en het netwerk van de onderzoekers van Wetsus en de resultaten van het fundamentele onderzoek – bijvoorbeeld over ontzoutingstechnieken – dat daar wordt gedaan.” In het verleden voerde Dunea een eigen onderzoeksprogramma uit, met name gericht op het verwijderen van microverontreinigingen. “Nu dat onderzoek in de uitvoeringsfase is beland, is er meer ruimte gekomen om andere manieren van onderzoek te bekijken,” zegt Hekhuizen. Deelname aan Wetsus biedt Dunea daarnaast de kans het onderzoeksbudget efficiënter in te zetten. “Voorheen hebben we zelf veel geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek en werkten we op dit vlak ook al samen met veel instituten en universiteiten. Toetreding tot Wetsus is in die zin een aanvulling van het portfolio van partijen waar we onderzoek uit kunnen zetten.”

Actieve rol
Dunea wil een actieve rol gaan spelen binnen Wetsus en participeren in een of meerdere thema’s die aansluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen en toekomstige uitdagingen. “We nemen eerst de tijd om de werkwijze van Wetsus te leren kennen en te ontdekken welke onderzoeken daar nu lopen. Vervolgens gaan we bekijken bij welke thema’s we ons aan willen sluiten of welke nieuwe onderwerpen voor ons relevant zijn.”

Website Dunea

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top