dJGA wint internationale European Healthcare Award

dJGA wint internationale European Healthcare Award

De Jong Gortemaker Algra architecten heeft tijdens de European Healthcare Design Awards 2017 in Londen de eerste prijs in ontvangst mogen nemen voor het onderzoek naar het reactiverende ziekenhuis.

De award voor het onderzoek was in de categorie design innovation for quality improvement. De jury prees dJGA om het vooruitstrevende karakter van het onderzoek die echt opvalt op het internationale podium. Roelof Gortemaker heeft de prijs vol trots in ontvangst mogen nemen in Londen, waar hij ook was uitgenodigd om een presentatie te houden.

 

Het concept

Helemaal zonder bedden, dat zal niet lukken. Maar het bed niet centraal, dat kan wel. Een andere benadering van ziekenhuisverblijf is nodig. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat gedwongen bedrust al op korte termijn leidt tot forse gezondheidsschade. Zo staan 10 dagen in bed gelijk aan 10 jaar veroudering. Al na een week in bed is de spierkracht met 12% afgenomen. Bij oudere, kwetsbare patiënten is die achteruitgang vaak onomkeerbaar. Mensen komen slechter het ziekenhuis uit dan ze erin gegaan zijn, en komen ook niet meer terug op hun oude niveau van gezondheid. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van gezondheidszorg.

Het concept van het Reactiverend Ziekenhuis is gebaseerd op onderzoek, maar ontwikkeld vanuit de praktijk. Het pakt niet alleen de ruimtelijke structuur van een verpleegafdeling aan, maar ook de organisatiestructuur van het ziekenhuis verandert. Patiënten worden gestimuleerd om een actieve houding aan te nemen om zo te werken aan een sneller herstel. Met het ontwerp voor het reactiverende ziekenhuis is binnen hetzelfde vloeroppervlak en hetzelfde aantal bedden, meer ruimte gecreëerd voor andere activiteiten.

Het Reactiverend Ziekenhuis is ontwikkeld voor het Diakonessenhuis te Utrecht en uitgewerkt in samenwerking met Arpa Light, Bremen Bouwadviseurs, Erkamp projectservice en Gispen. Vier innovatieve bedrijven die, net als De Jong Gortemaker Algra, dagelijks bezig zijn met de praktijk van ontwerp, bouw en inrichting in de gezondheidszorg. TNO heeft het project gecoördineerd en kennis over wetenschappelijk gefundeerd ontwerp en prestatie-indicatoren ingebracht en helpen toepassen.

Website dJGA

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top