dJGA wint Design and Health Award

dJGA wint Design and Health Award

De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs heeft de Design and Health International Academy Award 2017 voor het nieuwe radiotherapiecentrum voor Haaglanden Medisch Centrum in ontvangst mogen nemen. Het radiotherapiecentrum is de winnaar in de categorie onder 40.000 vierkante meter. De uitreiking vond plaats in het stadhuis van Wenen.

Het nieuwe radiotherapiecentrum van Haaglanden MC locatie Antoniushove concentreert verschillende oncologische zorg op één plek. Hiervoor zijn binnen een gebouw van ongeveer 4.500 vierkante meter, zeven bestralingsruimtes geplaatst waarvan twee casco zijn opgeleverd voor toekomstig gebruik. Verder zijn er binnen het gebouw patiëntenfuncties en kantoren gevestigd.
Design and Health

Positief voor patiënt en personeel

De award focust zich op ontwerpen die ‘salutogenic designed’ zijn. Hierbij staat het welzijn van zowel patiënten als staf centraal. Het radiotherapiecentrum heeft hieraan een positieve invulling gegeven. Vaak wordt voor een ondergrondse oplossing gekozen bij oncologische functies, voor met name de bestralingsruimten. Dit vanwege de zwaarte van het benodigde beton en de gevoeligheid van de apparatuur. Hierdoor kwam het voor dat personeel alleen tijdens pauzes daglicht kon ervaren.

HMC heeft echter gekozen voor een gezonde omgeving voor patiënt en staf. Dit is binnen het gebouw bereikt door de bestralingsruimten bovengronds te plaatsen en veel daglicht naar binnen te laten. Ook is er gezorgd voor voldoende zicht op groen. Niet alleen voor de gebruikers van het gebouw zelf, maar ook voor de gebruikers van de naast gelegen gebouwen. Deze kijken nu uit op een gegolft dakvlak bedekt met mos-sedum.
Design and Health

Bevestiging

Voor programmamanager Oncologie Naomi Nathan is de prijs een bevestiging van wat zij dagelijks ervaart in het Radiotherapiecentrum. “Het is een heel prettig, vriendelijk gebouw. Dat horen wij regelmatig van onze patiënten en we ervaren het als medewerkers ook zo. We zijn dan ook heel direct betrokken geweest bij de inrichting, dat was echt een gezamenlijke inspanning.”

Website De Jong Gortemaker Algra

 

Eerdere berichten over het radiotherapiecentrum van Haaglanden MC locatie Antoniushove:
J.P. van Eesteren trekt veelzijdig publiek tijdens Dag van de Bouw
Bouwprojecten opengesteld voor publiek tijdens Dag van de Bouw

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top