Er wordt hard gewerkt aan het hoofdstation in Groningen. Om de toekomstige verkeersstromen richting het station en de nieuwe wijk Spoorkwartier soepel te laten lopen wordt het Emmaviaduct aangepakt. De gemeente Groningen heeft behoefte aan een nauwkeurig 3D-model, dit zodat ze op basis van deze informatie de nieuwe situatie kunnen ontwerpen en visualiseren.
De werkzaamheden aan het hoofdstation in Groningen zijn in volle gang. Het busstation is nu aan de voorkant van het station, maar dit wordt aangepast zodat dit straks aan de achterkant van het station is. Dit is vlakbij het Emmaviaduct. Daarom is het belangrijk dat er door de gemeente gekeken wordt naar wat er allemaal mogelijk is met de beschikbare ruimte in verband met de verkeersstromen.
Niels Woltman, Coördinator Geo bij Geomaat vertelt.
Vooraf slim nadenken…
In opdracht van de gemeente Groningen hebben wij het Emmaviaduct in kaart gebracht. We zijn in het voortraject met een ambtenaar langs het Emmaviaduct gelopen. Er is aan de voorkant van het project goed nagedacht over wat er precies in kaart gebracht moet worden. Tijdens de tweede sessie haakte ook iemand van stadsingenieurs aan, dit zodat we een Digital Twin creëren waar je echt wat mee kan.
De efficiëntste meetmethode
Wij kiezen altijd de efficiëntste inwinmethode, zo ook bij dit project. De bovenkant van het Emmaviaduct heeft ons zusterbedrijf Eyefly ingewonnen met een drone. De onderkant van het viaduct hebben we met de statische scanner ingewonnen. Door deze inwinmethode krijg je twee puntenwolken die exact aan elkaar gerekend moeten worden. Hoe we dat doen? Door middel van slimme software en een nauwkeurig grondslagnetwerk.
We hebben direct ingezet op een hoge landmeetkundige nauwkeurigheid en een hoog detailniveau (scherpte van onze drone beelden) hierdoor kunnen we achteraf veel aanvullende producten realiseren, eenmalig inwinnen voor meervoudig gebruik!
Grondslagnetwerk
Voordat we gingen vliegen hebben we een grondslagnetwerk gemaakt. Door het grondslagnetwerk zorgen we ervoor dat de uiteindelijke eindproducten een hoge landmeetkundige precisie hebben. In het hele projectgebied hebben wij punten gemeten die we aan elkaar rekenen door middel van GPS, tachymetrie en Move3. Hiermee creëren we een uiterst nauwkeurige uitgangssituatie.
Eindproducten
Nadat we alles ingewonnen hebben, hebben we natuurlijk heel veel data: big data, noemen we dat. Na het inwinnen genereren wij een aantal basisproducten zoals een 3D-puntenwolk, 3D-mesh (te bekijken in een online portaal) en 2D-orthomosaic. Deze basisproducten zijn vervolgens gebruikt voor het maken van een 3D Revit Model op detailniveau LOD200 waarmee de gemeente ook met 3D-ontwerp- en visualisatiesoftware kan werken. Hiermee is het hele projectgebied in 3D wat helpt bij de besluitvorming en participatie.
Naast deze producten is er nog een apart bestand gemaakt voor een BEA, een Bomen Effect Analyse. Alle bomen inclusief kruinlijnen en houtopstanden zijn op basis van de puntenwolk en terrestrische metingen in kaart gebracht.
Ook heeft Eyefly de data in een game-engine geladen waardoor het mogelijk is om ‘door de data te lopen’ of ‘te racen’, kortom: de mogelijkheden met onze data zijn eindeloos!