“Bedrijven lopen achter met oppakken nieuwe technologie”
Tijdens de Year in Infrastructure Conference van Bentley Systems in Singapore maakten Bentley Systems en Topcon bekend dat ze een nieuwe joint venture hebben gestart onder de naam Digital Construction Works (DCW). BIGnieuws sprak met Ted Lamboo, CEO van DCW, over de plannen die hij heeft met deze kersverse onderneming die diensten biedt voor automatisering, integratie en het maken van digitale tweelingen voor de gebouwde omgeving.
Door Lambert-Jan Koops
Laaghangend fruit
Die dienstverlening waar DCW zich op richt moet constructie en surveying bij elkaar brengen door beide processen op een hoger niveau met elkaar te integreren. Dat laatste is belangrijk, want Ray O’Connor, CEO van Topcon, merkte tijdens de lanceringsbijeenkomst van DCW al op dat er binnen bedrijven en samenwerkingsverbanden de neiging bestaat om het laaghangende fruit te plukken. Niet de hele workflow wordt verbeterd, maar alleen losse onderdelen. Er wordt daarmee wel vooruitgang geboekt, maar er blijft tegelijkertijd ook nog heel veel liggen.
Lamboo onderschrijft dit: “De adaptatiegraad in de markt is betrekkelijk laag. Bouwbedrijven lopen gewoon achter met het oppakken van nieuwe technologie. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat ze er niet om staan te springen om tijdens langdurende projecten te wisselen van software of werkwijze, omdat ze dit te lastig of onoverzichtelijk vinden. Vervolgens wordt de introductie van nieuwe systemen en workflows uitgesteld en blijven de automatiseringskansen onbenut. Wij richten ons er met onze dienstverlening dan ook op om bedrijven te bedienen die wel een volgende stap willen maken, maar niet de kennis of de tijd hebben om het zelf te doen. Het idee is daarbij dat we kennis overdragen aan onze klanten: ze moeten leren van onze werkzaamheden zodat ze het na een aantal projecten zelf kunnen doen en wij door kunnen naar een andere klant.”
Technisch agnostisch
Met Bentley Systems en Topcon als drijvende krachten achter DCW, ligt het voor de hand om te veronderstellen dat Lamboo en zijn collega´s bij hun werkzaamheden zullen aansturen op het gebruik van de producten van deze twee partijen. Toch zal dat in de praktijk behoorlijk meevallen, stelt de CEO van de joint venture: “Als DCW zijn we technisch
agnostisch. Wanneer we Bentley en Topcon kunnen helpen door hun producten in te zetten, dan doen we dat graag, maar als een klant al Leica-technologie of Autodesk-software gebruikt, dan is dat ook prima en werken we verder op basis van die producten. Veel maakt het ook niet uit, want een pointcloud is een pointcloud en binnen het grotere geheel van automatiseringstrajecten en workflowverbetering maakt het helemaal niet uit hoe die tot stand is gekomen.”
Zowel Lamboo als het hoofd van de Digital Twin-afdeling van DCW, Sander Jongeleen, werken vanuit Nederland, maar het bedrijf zelf zal wereldwijd opereren en dus overal zijn diensten aanbieden. Ondanks deze internationale aanpak verwacht Lamboo dat er wel regionale verschillen zijn in de werkzaamheden van de onderneming. “Dat heeft vooral te maken met de geschiedenis van het land waar onze klanten actief zijn. In veel Westerse landen zijn nogal wat historische data aanwezig in een vorm die niet optimaal is voor moderne toepassingen. In die landen zijn de fysieke kaarten van vroeger eerst omgezet in digitale 2D-kaarten, die vervolgens weer moeizaam in 3D- en BIM-modellen zijn omgezet. Voordat bedrijven in die regio’s toe zijn aan het maken van een digitale tweeling van hun assets, moeten ze misschien eerst nog wel allerlei andere stappen zetten. In bijvoorbeeld Aziatische landen zijn die stappen niet nodig, want daar zijn veel ontwerpdata helemaal niet digitaal beschikbaar. Daar wordt dan ook meteen een scanner neergezet om alles in te meten en zo zijn Aziatische organisaties al gewend aan een deel van de digitale tweeling-workflow. Dat scheelt dus enorm als ze over willen stappen op een workflow die gebruikmaakt van digitale tweelingen.”
Digitale steden
De medewerkers van DCW werken momenteel aan verschillende projecten voor uiteenlopende opdrachtgevers. “We zijn bezig met industriële sites zoals die van farmaceutische producenten en olie & gas-bedrijven,” vertelt Lamboo, “maar bemoeien ons ook met de optimalisatie van de workflow rondom de bouw van wegen en het treinspoor, van voetbalstadions, vliegvelden, stations en natuurlijk digitale steden. Alhoewel digitale tweelingen voor al die sectoren van belang zijn, geldt voor die laatste categorie natuurlijk dat ze daar helemaal onmisbaar zijn. Zelf ben ik ook een groot voorstander van het gebruik van digitale tweelingen omdat ik zie welke gigantische voordelen ze bieden. De laatste vijf jaar bij Bentley Systems heb ik daar dan ook veel over gesproken, al dan niet in combinatie met het gebruik van ContextCapture en de manier waarop daarmee data kunnen worden ingewonnen. Ik wil dan ook graag met DCW overheden en bedrijven op een andere manier laten kijken naar hun complexe infrastructuur. Dit is een goed moment om de volgende stap te zetten, de workflow om te gooien en gebruik te maken van de kracht van digitale tweelingen.”