Diamantbeurs, Capital C Amsterdam wint prestigieuze MIPIM Award 2020

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam wint prestigieuze MIPIM Award 2020

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, in Amsterdam heeft de prestigieuze MIPIM Award 2020 voor ‘Best Refurbished Building’ gewonnen tijdens de Paris Real Estate Week.

 

Copyright CapitalCAmsterdam

Het rijksmonument onderging een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects.

Nieuw leven voor een rijksmonument
De Amsterdamse Diamantbeurs, gebouwd in 1911, is getransformeerd tot het centrum voor creatieve industrie: Capital C Amsterdam. Na verschillende toevoegingen, een brand en verbouwingen was van de allure van het oorspronkelijke monument weinig over. Om de architectonische kwaliteiten van het monument in oude glorie te herstellen onderging het gebouw een ingrijpende renovatie. Het oorspronkelijke Jugendstil ontwerp van Gerrit van Arkel is daarmee grotendeels in ere hersteld.

De renovatie omvatte het herstel van de monumentale kwaliteiten van de Diamantbeurs en de aanpassing van het interieur om een moderne en flexibele werkomgeving te creëren. Als grootste ingreep heeft ZJA bovenop het gebouw een unieke langwerpige koepel van staal en glas ontworpen, genaamd de ‘High Light’. Zonnecellen zijn geïntegreerd in het gebogen glas van de transparante, parametrisch ontworpen dakconstructie. Zo wordt zonne-energie opgewekt en schaduw gecreëerd voor een aangenaam binnenklimaat. De glinsterende geometrische vorm doet denken aan het verleden van het pand als centrum van de diamanthandel.

Copyright CapitalCAmsterdam

Herstel van monumentale kenmerken
Op basis van archieftekeningen en foto’s heeft ZJA samen met Braaksma & Roos Architectenbureau het ontwerp gemaakt voor de nauwkeurige reconstructie van de gevel van het gebouw. Op het dak zijn de twee markante torens, de originele dakrand en de timpanen uit het oorspronkelijke ontwerp van Van Arkel in ere hersteld.

Kunst & design
Het ontwerp voor Capital C is tot stand gekomen in samenwerking met zo’n 20 kunstenaars die kunstwerken en design-toevoegingen inpasten in het gebouw die bij de identiteit van Capital C horen. Zij ontwierpen verschillende ruimtes in het gebouw zoals de entree, de trappenhuizen, vergaderruimtes en werkplekken. Hierdoor heeft iedere ruimte een uniek karakter gekregen. In de centrale hal is een pop-up galerie gevestigd die ruimte biedt aan exposities van Amsterdamse galeries. Het terras aan de voorzijde van het gebouw wordt een bijzonder landschap, van de hand van Gabriel Lester, en omringd door groene perken.

Een sprankelend monument
Als Capital C Amsterdam biedt de Diamantbeurs een hedendaagse werkomgeving met ruimte voor kunst in een uniek monument. Zo wordt de Diamantbeurs, in zijn reïncarnatie als Capital C Amsterdam, wederom een belangrijk onderdeel van Amsterdam.

ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects (architecten), Zadelhoff B.V. en Sijthoff Media (opdrachtgever), Müller & van Tol (interieurarchitect), Braaksma & Roos Architectenbureau (restauratie architect), Van Milt Restaurateurs (restaurateurs): Pieters Bouwtechniek (constructeur), DCV Bouw (bouwkundig aannemer), Octatube (engineer en aannemer dakopbouw), Studio Linse (interieurarchitect High Light, NewKantoor (aannemer afbouw), Peak Development (ontwikkel- en projectmanagement).

Website ZJA

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top