De verbinding tussen techniek en vormgeving

De verbinding tussen techniek en vormgeving

Samenwerking investeert in toekomstige professional

Specialist in valbeveiliging Eurosafe Solutions en creatieve vakschool Cibap Next hebben de handen ineengeslagen om samen een trainingsprogramma in het 3D-modelleerprogramma SketchUp Pro te ontwikkelen. Door de intensieve samenwerking tussen de twee Zwolse partijen verwachten zij, gezien de specialisaties van beide partijen, techniek met vormgeving te combineren en zo creatieve professionals voor de beroepspraktijk op te gaan leiden. 

Door de redactie

Eurosafe Solutions-directeur Mark Dubbink en Cibap Next-directeur Cor de Koning.

De training van Eurosafe en Cibap wordt niet georganiseerd via een traditionele één-op-één of groepstraining. De deelnemers worden opgeleid middels de interactieve Elektronische Leerweg Omgeving (ELO) en klassikale trainingsdagen. Kortom: blended learning, zodat het persoonlijke contact en aandacht niet ontbreekt. De persoonlijke voortgang wordt bijgehouden door middel van tussentijdse oefeningen en toetsen. Het trainingsprogramma is daarbij zo ontwikkeld dat het mogelijk is om over te stappen op een volledig online aanpak, mocht er aanscherping komen van de maatregelen rondom Covid-19.

Valbeveiliging
Eurosafe Solutions, twintig jaar geleden opgericht door ondernemer Mark van Buiten en twee Engelse bergbeklimmers en specialist in valbeveiliging, is niet direct een bedrijf dat met heel veel creativiteit wordt geassocieerd. Naast de valbeveiliging op daken leveren, monteren en inspecteren de medewerkers van Eurosafe Solutions tegenwoordig ook valbeveiliging ten behoeve van onderhoud aan gevels, in besloten ruimtes en in licht-, hoogspannings- en reclamemasten. Alles met het doel dat veilig op hoogte kan worden gewerkt − een verplichting vanuit de Arbowet. Directeur Mark Dubbink van Eurosafe Solutions legt hierbij direct de link naar het creatieve gedeelte: “Met valbeveiliging op deze nieuwe terreinen komen we op het aspect van creativiteit en 3D: valbeveiliging voor een gevel ontwerpen is ingewikkelder dan voor een plat dak, waar niks staat. Een extra uitdaging bij gevels is bovendien dat architecten het niet toestaan dat we hun ontwerpen aanpassen. Alles in het ontwerp moet kloppen en daar zagen wij dan ook mogelijkheden voor. We hebben stappen gezet op het gebied van SketchUp, Revit en BIM om ons onderscheidend vermogen te vergroten. Hierdoor zijn we nu in staat om ons hele productengamma in de juiste programmatuur te tekenen en kunnen we naar voren opschuiven in het proces richting de architect.”

Trainingen
Bij Eurosafe Solutions wordt in het BIM-proces dus veel met SketchUp Pro gewerkt. BIM-Coördinator Gerben Pol is hierbij de aanjager. Hij faciliteert de engineers met passende hard- en software en geeft hen training om optimaal met SketchUp Pro te kunnen werken. Pol: “Op deze manier zijn onze medewerkers in staat om een volwaardige partner te zijn in het gehele BIM-proces van de klant. Dat is belangrijk, want BIM is meer dan een simpele 3D-omgeving. Het omvat veel meer dimensies en SketchUp biedt hier met de juiste extensies dan ook uitkomst in.”
Doordat Pol vaak als SketchUp-trainer voor een groep staat, of het nu medewerkers of klanten zijn, was de stap om een SketchUp Authorized Training Center te worden snel gemaakt. “Bij Eurosafe Solutions geven wij les vanuit de ES Academy, onderdeel van Eurosafe Solutions. Omdat wij graag een hoge standaard willen leveren, hebben we contact gelegd met SketchUp Pro-distributeur Design8 om Authorized Training Center voor SketchUp Pro te kunnen worden. Na het volgen van een training en het afronden van een speciaal examen, heb ik mij hiervoor officieel gecertificeerd en kunnen wij de SketchUp Pro-training leveren die voldoet aan de minimale standaarden van de distributeur en daarmee ook de ontwikkelaar zelf”, legt Pol uit.

SketchUp Pro maakt een groot onderdeel uit van de dagelijkse BIM-werkzaamheden bij Eurosafe.

Samenwerking 
Vanuit het Zwolse mkb-netwerk kwamen Eurosafe Solutions en Cibap Next met elkaar in contact voor het ontwikkelen van een toekomstbestendig trainingsprogramma voor SketchUp. Cor de Koning, directeur van Cibap Next, vertelt hierover: “Bij de lancering van Cibap Next hebben we geïnventariseerd welke behoeften er waren bij het midden- en kleinbedrijf en bij de creatieve professionals uit de regio Zwolle, bestaande uit 22 gemeenten. Veel van onze contacten, werkend bij een bouwbedrijf tot de ruimtelijk vormgever, gaven aan dat ze iets wilden met SketchUp. Bij het zoeken naar een strategische partner uit de regio Zwolle vroegen we Lisa Heethaar van projectmanagementbureau DDOEN om advies. Zij wist hoe Eurosafe Solutions zich positioneert, hoe innovatief dit bedrijf is met het gebruik van SketchUp en hoe het samenwerkt met ketenpartners. Bijkomend voordeel hierbij was dat Eurosafe Solutions een van de Authorized Training Centers van SketchUp Nederland is, vooralsnog de enige in Noordoost-Nederland. Op basis van deze zaken hebben we vervolgens de samenwerking gezocht, met als doel om iets voor elkaar te kunnen betekenen.

Wij leiden op voor de designwereld en staan dus ook in contact met architecten, interieurontwerpers en ruimtelijke vormgevers. Wij kennen die taal en weten hoe je een architect kunt overtuigen met goede visualisaties.”
De Koning vervolgt: “Samen met Eurosafe Solutions hebben we een trainingsprogramma ontwikkeld met de naam SketchUp Pro. Dit programma verloopt via de Elektronische Leerweg Omgeving (ELO) in combinatie met klassikale trainingsdagen. Dat breiden we verder uit, waarbij we een op de vraag gestuurd aanbod ontwikkelen.” Cibap Next wil bij het ontwikkelen van dit trainingsprogramma ook voortdurend kunnen inspringen op actuele ontwikkelingen en deze mee kunnen nemen in de verdere uitwerking van het programma. De Koning: “We willen dus snel kunnen schakelen. Dat zie je nog te weinig bij de combinatie onderwijs en bedrijfsleven. Ik denk dat we daar als Cibap Next succesvol in kunnen zijn door juist die dingen te bieden die op een bepaald moment actueel zijn. Dat hoeft niet altijd een complete opleiding te zijn, we willen ook op onderdelen kunnen inschieten die op dat moment gevraagd worden. Denk aan badges of kleinere eenheden waarmee certificaten voor bepaalde specialisaties te behalen zijn.”

Ander soort dialoog
Het uiteindelijke doel van het trainingsprogramma SketchUp Pro is creatieve professionals naar een hoger niveau te brengen en bedrijven met creativiteit te verrijken. Dubbink: “Het zijn juist mensen die anders denken, die kunnen verrassen met nieuwe inzichten. Wij hebben verstand van het veilig werken op hoogte en in de diepte, maar dat is iets anders dan verstand hebben van SketchUp. We zouden daarvoor iemand kunnen inhuren, maar op die manier wordt het nooit van ons zelf. Daarom zijn we ook blij dat we de SketchUp-kennis in huis hebben. Er ontstaat veel beweging en commitment door het binnenhalen van creatieve jonge mensen, omdat er dan een ander soort dialoog ontstaat.” Volgens Dubbink heeft het creatieve aspect nóg een positieve kant en dat is het leren van elkaar: “Soms zeg ik tegen een medewerker: het is allemaal mooi wat je maakt, maar wat gaan we ermee doen? Hoe ga jij ervoor zorgen dat we dankzij jouw kennis en kunde makkelijker bij een architect naar binnen komen? Het delen van inzicht is iets waarvan ik vind dat het belangrijk is om in te investeren, want het levert heel veel op.”

Elektronische Leerweg Omgeving waarbij de voortgang wordt bijgehouden en na een vorige sessie weer kan worden hervat.

Speelruimte
De Koning reageert op de woorden van Dubbink: “Wat ik daar heel mooi aan vind, is dat een bedrijf met deze instelling ook een aantrekkelijke werkgever is. Mensen krijgen de ruimte. We weten hoe moeilijk het is om goede mensen te vinden. En waarom? Omdat werkgevers vaak niet aan weten te sluiten bij wat die mensen nodig hebben. Wat een creatieveling nodig heeft, is wat speelruimte, de kans om mooie dingen te maken. Door die verbinding te maken, staat een ondernemer heel sterk.”
“De combinatie tussen creativiteit en techniek is cruciaal. Iemand kan wel een mooie gevel uitdenken, maar als die niet blijft staan, is het niet erg nuttig.

Creatievelingen hebben daarom weer anderen nodig om ervoor te zorgen dat hun werk ook bruikbaar is. Een samenwerking zoals we die nu zijn aangegaan, biedt daarom een heleboel kansen. Het is een kwestie van creatief nadenken over de manier waarop iedereen voor elkaar van waarde kan zijn”, aldus De Koning.
Dubbink sluit zich hierbij aan: “Op onze website staat bijvoorbeeld een mooie video ‘Valbeveiliging in 3D BIM’ over wat wij doen. Daar maken we de connectie tussen techniek en ontwerp. Het maakt niet uit aan wie we die laten zien; iedereen wordt er blij van. Het mooie is dat uit welke hoek iemand ook komt, via SketchUp is het mogelijk om elkaar te begrijpen. En dat is wat alles samenbrengt.”

Website Eurosafe Solutions

Website Cibap Next

Website SketchUp

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top