De Twee Snoeken heeft samen met de gemeenten Oss en Uden een zorglabel ontwikkeld. Naar analogie van het energielabel geeft het zorglabel aan in welke mate een huis geschikt is, of is te maken, voor bewoners die nu of in de toekomst zorg nodig hebben. Het zorglabel wordt op basis van een lijst parameters berekend in WoonConnect, de dynamische applicatie voor woningdigitalisering en wijkinnovatie van De Twee Snoeken.
Aart Wijnen van De Twee Snoeken: “Het doel van het zorglabel is drieledig: tijdig het
bewustzijn rond langer thuis wonen vergroten bij ouderen, de geschiktheid van het huidige
woningaanbod in kaart brengen en procesveranderingen faciliteren die woningaanpassingen gericht op levensloopbestendig wonen vereenvoudigen.”
Zorglabel
Zowel de bouwkundige aspecten van de woning (bijvoorbeeld de breedte van de deurposten, de hoogte van de aanwezige drempels) als het gebruik (bijvoorbeeld het type grepen van de keukenkastjes, aanwezigheid van gevaarlijke apparatuur) worden in kaart gebracht in vier deelgebieden: mobiliteit, fysiek, veiligheid en zorg. Daaruit rolt een toegankelijk label, tussen A en F, dat snel inzicht geeft in de mogelijkheden of eventuele noodzakelijke aanpassingen van de woning. Een huis met zorglabel A heeft alle voorzieningen gelijkvloers en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Een huis met zorglabel F is niet geschikt voor bewoners die niet goed meer ter been zijn of geen trap meer op kunnen.
Pilot
De gemeenten Oss en Uden zijn nauw betrokken bij het opstellen van de parameters. Hun kennis en ervaring met betrekking tot het zorgvraagstuk sloten aan bij de expertise van de Twee Snoeken op het vlak van woningdigitalisering en de bouw. Oss is de eerste gemeente die deze zorglabels toekent: 17 april startte een pilot in de wijk Ruwaard. De bewoners van 232 woningen kunnen online zien welk zorglabel hun huis heeft en welke aanpassingen ze in hun woning kunnen doorvoeren om langer thuis te kunnen blijven wonen. In Uden start ook een pilot, in de wijk Raam. De exacte data daarvan zijn nog niet bekend. De gemeenten Oss en Uden willen met de pilots kijken hoe de zorglabels en het WoonConnect-project individuele bewoners helpen in het maken van keuzes over hun woontoekomst, en hoe er beleidsmatig (op populatieniveau) mee gewerkt kan worden om te komen tot zorgvriendelijke of dementieproof gemeenten.
Langer zelfstandig wonen
“Met het zorglabel krijgen we goed inzicht in wat nodig is om onze inwoners met een zorgvraag langer thuis te kunnen laten wonen. Het is namelijk in het belang van onze inwoners dat we onze woningen op tijd geschikt maken zodat zij niet hun vertrouwde omgeving moeten verlaten”, aldus Gerrit Overmans, wethouder Maatschappelijke ontwikkeling en sociale zaken bij de gemeente Uden. Ook Annemieke van de Ven, wethouder Zorg & Welzijn bij de gemeente Oss, is blij met de toevoeging van de zorglabels in WoonConnect: “Door mensen van informatie te voorzien helpen we ze om op tijd na te denken over hun toekomst. Dankzij het zorglabel kunnen we makkelijk zien hoeveel woningen in Oss geschikt zijn voor inwoners die langer zelfstandig willen wonen. Het helpt bovendien om sneller geschikte woningen te vinden als verhuizen noodzakelijk is.”