“De rol van de landmeter blijft onveranderd belangrijk”

“De rol van de landmeter blijft onveranderd belangrijk”

Ronald van Coevorden blikt terug en kijkt vooruit

 

Suikerrietvelden in Thailand en goudmijnen in Australië. Voor Trimble heeft Ronald van Coevorden de meest uiteenlopende plekken op deze wereld bezocht. Zijn carrière begon in 1994 bij Nikon Instruments Europe en vanaf 2003 werkt hij voor Trimble. Op dit moment is hij advanced solution manager EMEA. Van Coevorden legt uit wat dit inhoudt: “Met een team van specialisten introduceer ik nieuwe producten in de markt, zoals mobile-mappingsystemen en remote-sensingsoftware. Daarnaast manage ik een team van technical sales engineers, die de geospatial markt ondersteunen en trainingen geven over nieuwe producten.” 

Door de redactie

Introductie van de TSC7 tijdens de Trimble Gebruikersdag 2018.

We leggen Van Coevorden een aantal vragen voor over Trimble en de ontwikkelingen in het vakgebied. En uiteraard ook over alle unieke dingen die hij heeft meegemaakt tijdens zijn carrière. Het contact met uiteenlopende mensen is wat hem bijblijft: “Ik heb het geluk gehad om bij Trimble over de hele wereld te kunnen werken. Ik heb veel interessante mensen ontmoet en allerlei culturen ontdekt. Het is bijzonder om te zien hoe producten worden toegepast wereldwijd. De technische volwassenheid is uiteraard ook uiteenlopend. Sommige landen zijn verder ontwikkeld en stellen meer eisen aan technologie.”
Van Coevorden ziet hierin zeker een verschil tussen Nederland en Europa en de rest van de wereld: “In Noordwest-Europa wordt nieuwe technologie sneller opgepikt. De arbeidskosten zijn hoger en dat leidt tot meer focus op productiviteit. In deze regio zijn bedrijven erg gedreven om te verbeteren. Ook Trimble investeert in verbetering. We geven veel geld uit aan onderzoek en ontwikkeling. Wij zijn verantwoordelijk voor een aantal baanbrekende innovaties en durven ook functionaliteit te combineren. Denk aan het integreren van een laserscanner en een total station.”

Feedback
Omdat Trimble focust op verticale marktsegmenten is de samenwerking met een goed distributienetwerk en het lokaal ondersteunen van klanten belangrijk. Van Coevorden vertelt: “De samenwerking met partners brengt ons in contact met de gebruikers. Wij ontvangen graag feedback en ontwikkelen door op basis van deze input. De samenwerking met de distributeur van Trimble in Nederland, Geometius, is bijvoorbeeld erg goed. De gebruikersdag van Geometius, tegenwoordig het Meet en Weet Event, is voor ons ook een goede gelegenheid om in contact te komen met de eindgebruiker.”

Innovaties
Wij vragen Van Coevorden wat, in de ruim 25 jaar dat hij voor Trimble en Nikon werkt, de belangrijkste innovaties en sleutelmomenten zijn geweest op het gebied van landmeetkunde. Er volgt een uitgebreide opsomming: “Dat total stations langzaam de wereld overgingen is het eerste waar ik aan denk. De grote onhandige apparaten en kleine ontvangers op een paal, die daaraan vooraf gingen, kan ik mij nog goed herinneren, dus de introductie van de total stations is een belangrijke stap geweest. De technologische mijlpalen na het millennium zijn natuurlijk ook indrukwekkend, zoals laserscanning, drones en fotogrammetrie. Ook het samenvoegen van technologie in één apparaat, zoals bij een laserscanning total station het geval is, zie ik als een belangrijke stap voorwaarts. De nieuwe manieren van data inwinnen en verwerken, zoals landmeten met de smartphone of het werken met een veldboek lijken me ook vermeldenswaard in dit kader. Tenslotte zijn er inmiddels ook allerlei nieuwe kansen op komst, waarvan BIG smart cities wel het meest in het oog lopen.”
De komende vijf jaar verwacht Van Coevorden nog meer ontwikkelingen op het gebied van data inwinnen en verwerken: “Met mobile mapping worden enorm veel data in een korte tijd ingewonnen. Sensoren gaan een nog belangrijke rol spelen. En slimme software, waardoor gebruikers makkelijker kunnen samenwerken.”
Op beurzen als INTERGEO lijken drones de afgelopen jaren steeds meer aan terrein te winnen. De opkomst van deze apparaten is Van Coevorden en Trimble ook niet ontgaan: “Wij zijn als Trimble vroeg ingestapt in de wereld van drones, maar op een gegeven moment besloten wij te focussen op de verwerking van beelden met software. Drones zijn een belangrijk onderdeel van de markt. Wij geloven ook sterk in het inwinnen van data met drones, in combinatie met andere instrumenten, zoals een laserscanner. Helaas zijn er met het werken met drones ook veel beperkingen. Het is niet mogelijk of toegestaan om overal te vliegen en een dronegebruiker moet voldoen aan de wet- en regelgeving.”

De Trimble SX10.

Vakgebied in ontwikkeling
De ontwikkeling van drones, maar ook andere vernuftige technologie zorgt voor een verandering van het vakgebied Geo-ICT. Van Coevorden vertelt: “Het vak van landmeten is veranderd de afgelopen tien jaar, maar de rol van de landmeter blijft onveranderd belangrijk. De instrumenten en software zijn in de afgelopen jaren steeds gebruiksvriendelijker geworden, maar de landmeter blijft een belangrijke rol vervullen om de integriteit, precisie en nauwkeurigheid van de data te waarborgen. Inwinnen is misschien steeds gemakkelijker, maar de zorg voor de kwaliteit van de data blijft en de landmeter is daar bij uitstek de juiste persoon voor. Ontwikkelingen zoals augmented reality en data inwinnen met drones kunnen het vakgebied nog aantrekkelijker maken. Dit zijn dan ook interessante ontwikkelingen voor het vakgebied.”

Website Trimble

Website Geometius

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top