BuroScope gebruikt de Nederlandse CAD Standaard
Guido Groet startte een kleine tien jaar geleden met zijn eigen ingenieursbureau. Dé hamvraag bij zijn eerste project: “Welke tekenstandaard ga ik gebruiken?” Nog voordat de spreekwoordelijke echo van zijn vraag was weggeëbd, wist Groet het antwoord al. De NLCS, de Nederlandse CAD Standaard, bood hem precies wat hij zocht.
Door de redactie
Vandaag de dag is Groet eigenaar en meewerkend voorman van BuroScope, een allround civieltechnisch engineeringsbureau, zie kader. Groet: “Het grote voordeel dat ik bij de start had, was dat ik zowel bij een ingenieursbureau had gewerkt, als bij een gemeente. Bij het ingenieursbureau werkten we met een eigen standaard en eigenlijk voldeed die prima. Maar bij de gemeente zag ik wat er met een ontwerp gebeurt om dit geschikt te maken voor de beheerfase. Het ‘vertalen’ van de tekening is een tijdrovend karwei. Ik bedacht me hoe gemakkelijk het zou zijn als we allemaal dezelfde tekenstandaard zouden hanteren. Wat een immense uitwisselkracht zou je dan creëren! De NLCS heeft van dat scenario werkelijkheid gemaakt.”
Tijd en geld
Groet stelt dat de keuze voor de NLCS BuroScope veel heeft opgeleverd. “Laagnamen, lettertypes, maatvoeringen… Dankzij de NLCS is alles uniform. De tijd die je bespaart doordat je een tekening niet meer hoeft te interpreteren, is een groot voordeel voor alle partijen. Het scheelt ons als ontwerpers tijd en geld, waardoor we onze opdrachtgevers een aantrekkelijkere offerte kunnen aanbieden. Plus: de kans dat er bij het interpreteren van een tekening informatie verloren gaat, is een stuk kleiner geworden.”
Over BuroScope
BuroScope (Heerhugowaard) is een allround civieltechnisch engineeringsbureau. Eigenaar is Guido Groet, die het bedrijf in 2009 oprichtte, en inmiddels samen met mede-eigenaar Bart Visser de dagelijkse leiding voert. BuroScope bestaat uit acht gedreven medewerkers, gespecialiseerd in engineerings- en advieswerk binnen het civieltechnische spectrum.
Het is de veelzijdigheid die Groet’s baan tot de mooiste van de wereld maakt: “Ieder project heeft zijn eigen unieke eigenschappen. De ene dag zijn we bezig met een dijkversterking, de volgende met een grondwaterstandverlaging in een oude polder en weer een dag later met het bouw- en woonrijp maken van percelen of het ontwerpen van een complexe rioolreconstructie. Hoewel ik mede-eigenaar ben, wil ik mijn praktijkervaring in de praktijk in blijven zetten. Als we dat met z’n allen doen, vergroten we iedere dag het bestaansrecht van ons mooie bedrijf.”
Eigen identiteit
Ondanks de eenduidigheid ziet Groet de NLCS in geen geval als een betuttelende standaard. “Uniformiteit beperkt niet. Je presenteert je tekeningen zoals je zelf wilt, je kunt je eigen identiteit behouden. Neem een trottoiroppervlak. Dat kun je aanduiden door het oppervlak in te kleuren, maar je kunt ook symbolen plaatsen of het geheel arceren. Iedereen heeft zijn eigen filosofieën en voorkeuren, en de NLCS biedt de vrijheid om die te behouden. Daardoor kun je bijvoorbeeld prima inspelen op de voorkeuren van je opdrachtgever. Anders gezegd: je profiteert van de eenduidigheid van de NLCS, maar wordt niet in een strak keurslijf gepropt.”
Monden vielen open
Om conform de NLCS te werken, gebruiken Groet en zijn collega’s onder andere InfraCAD. “Het is een goede tool om met de NLCS te werken en toch heb ik een tijdje getwijfeld of ik ermee zou gaan werken”, bekent Groet.
“Totdat ik enkele jaren geleden tijdens InfraTech een demoversie zag. En vooral: hoe mijn collega’s erop reageerden. Ik had bewust enkele jonge, talentvolle tekenaars meegenomen en zij waren heel enthousiast. Voor mij was dat genoeg bevestiging. We zijn InfraCAD gaan proberen en intussen zouden we de software niet meer willen missen.”
Groet somt verschillende voordelen op van het gebruik van InfraCAD, zoals het snel en gemakkelijk switchen tussen tekenlagen, de gereedschapsgeschiedenis die gebruikersvoorkeuren ‘onthoudt’ en de vele actuele updates naar aanleiding van NLCS-mutaties of -uitbreidingen. “Of neem zoiets simpels als de verkeersbordenbibliotheek. In InfraCAD zijn alle verkeersborden uit het RVV-bordenboekje opgenomen. Een B06-tekstnotering in je tekening bij een voorrangskruising? Niet meer nodig. Je plaatst gewoon een afbeelding van het echte bord. Veel sneller, gemakkelijker én duidelijker.”
Heldere structuur
Het besluit om een kleine tien jaar geleden de NLCS te omarmen, heeft Groet nooit betreurd. “De NLCS is een uitgebreide, laagdrempelige standaard met een goede, heldere structuur. Ik gebruik hem ook in mijn rol als gastdocent: ik geef les aan grondwerkers in hun opleiding tot uitvoerder bij het Regio College. Een van de aandachtspunten is het bekend raken in de AutoCAD-wereld. Doordat de NLCS in zo veel basiselementen voorziet, zijn we niet eindeloos bezig met lijnen, tekststijlen en lettergroottes. We duiken veel sneller ons échte vakgebied in.”
NLCS
De NLCS (Nederlandse CAD Standaard) is een uniforme tekenstandaard voor de grond-, weg- en waterbouw. De informatie in een NLCS-tekening is eenduidig, compleet én helder gestructureerd. Daardoor kunnen tekeningen eenvoudig uitgewisseld worden, is de kans op fouten kleiner en kan de hele GWW-keten besparen op kosten. De NLCS is een BIM level 1-standaard en wordt beheerd door het BIM Loket.
Ambassadeur
Groet ziet zichzelf als warm pleitbezorger van de NLCS. Lachend: “Je kunt mij gerust ambassadeur noemen. Ik heb wel eens gehoord van een bedrijf dat al zijn klanten belde met de vraag of zij écht hun tekeningen in NLCS-formaat wilden ontvangen, zo krampachtig hielden ze vast aan hun eigen standaard. Nu kan ik goed begrijpen dat je je eigen standaard niet zomaar overboord gooit, je hebt er immers veel geld in gestoken. Maar je kunt de vraag beter andersom stellen: waarom zou je de NLCS níet gaan gebruiken? Het levert jou en je opdrachtgevers gegarandeerd geld op. Bovendien heeft de Rijksoverheid het gebruik van de NLCS al verplicht gesteld, net zoals we in het verleden bij Rijkswaterstaatprojecten de RTW-systematiek moesten gaan gebruiken. Ik juich dat besluit van de Rijksoverheid toe. Wat mij betreft is de NLCS een vanzelfsprekendheid, nu en in de toekomst, in heel onze branche.”