De missing link voor compleet inzicht

De missing link voor compleet inzicht

Samenvoegen data noodzakelijk

 

Eén enkele versie van de werkelijkheid; gebaseerd op echte gegevens, dat is in heel veel gevallen de missing link als het gaat om het bereiken van meer productiviteit, kwaliteit, transparantie, veiligheid en duurzaamheid. Een van de grootste uitdagingen is het op de juiste manier verbinden van platforms en bouwgerelateerde data, zodat deze de maximale waarde vertegenwoordigen voor iedereen binnen een organisatie en daarbuiten.

Door Bryn Fosburgh

Bryn Fosburgh, executive vice president bij Trimble: “Compleet inzicht vraagt om het samenvoegen van data uit bronnen als machinebesturing en diverse statusupdates uit assets.”

Tot voor kort zochten de meeste aannemers productiviteitsverhoging in schaalvergroting. Grotere machines zetten nu eenmaal meer weg. De volgende stap was technologie, zowel op de machine als erbuiten. De acceptatie en adoptie van die technologie is enorm gestegen, zeker de afgelopen vijf jaar. En met succes: de toepassing in de bouw heeft gezorgd voor een 130 procent hogere productiviteit en 50 procent minder herstelwerk. Technologische ontwikkelingen zijn echter voornamelijk gericht geweest op het digitaliseren van bepaalde specifieke workflows voor specifieke gebruikers. Ze leverden dan ook heel specialistische gegevens op. Op hun beurt waren die afgebakende systemen en datastromen weer slecht te integreren.

Schakelen tussen systemen
Op dit moment moeten opzichters en projectmanagers dus nog schakelen tussen verschillende systemen om zaken als de dagproductie, werk- en draaiuren en onderhoudsschema’s in de gaten te houden. Al die data zijn wel voorhanden, ze hebben alleen niet één enkel dashboard waarin alles samenkomt om zo real-time inzicht te houden in de voortgang op de bouwplaats en de gevolgen voor de planning en de kosten. Dit terwijl de druk om de kosten onder controle te houden en de winstmarge te vergroten steeds groter wordt. Er is steeds meer behoefte aan complexe informatie zoals live gegevens rond dagelijkse volumes, cijfers rond verdichtingskwaliteit en inzicht in welke machines het meeste werk verzetten. Allemaal meetpunten die een beeld geven van de voortgang van een project en die bepalen of het op schema ligt.

Connected Construction
Een bouwproces dat steeds verder geïntegreerd raakt en de opkomst van open datastandaarden hebben bijgedragen aan het feit dat een bedrijf als Trimble die volgende grote uitdaging nu aan kan pakken. Want compleet inzicht, over al die afzonderlijke workflows heen, vraagt om het samenvoegen van data uit bronnen als machinebesturing en diverse statusupdates uit assets. Om daarmee de zo noodzakelijke dynamische projectmanagementtools te bouwen.
En door die apps weer beschikbaar te stellen aan een steeds mobieler team krijgt iedereen een schat aan informatie en analysemogelijkheden, waar en wanneer ze die maar nodig hebben.

Die informatie moet dan wel relevant zijn voor en toegesneden op specifieke workflows en rollen. Door gegevens te combineren uit systemen als ERP, BIM, machinebesturing, landmeetkundige systemen en weersvoorspellingen zijn de juiste combinaties te maken. Bouwdata en échte samenwerking gaan ervoor zorgen dat elke functie, elke fase en elk proces naadloos samenwerkt – van kantoor tot op de bouwplaats. Om zo de hele lifecycle te optimaliseren, van planning, concept, bouw tot gebruik. Alleen een dergelijke, doelgerichte aanpak gaat werken, een aanpak die uitgaat van één versie van de werkelijkheid.

Bryn Fosburgh is executive vice president bij Trimble.

Website Trimble

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top