Ivan Borov zoekt naar evenwicht tussen vorm en functie
Ivan Borov kreeg het 3D-virus op zijn veertiende toen hij samen met een vriend aan een project met SketchUp en Google Earth werkte. Hij was gefascineerd door de toegankelijkheid en de technologie van de software. Tijdens zijn studie interieurarchitectuur in Milaan kreeg hij een beurs voor een korte filminzending waarin zijn liefde voor grafische vormgeving, video en fotobewerking werd gecombineerd.
Door de redactie
Tijdens een stage in een grote showroom in Milaan realiseerde Borov zich dat collega’s nog steeds alleen in 2D tekenden. Om de manier waarop ze werkten te helpen transformeren en de efficiëntie te verbeteren, introduceerde Borov het team de wereld van het ruimtelijke 3D-ontwerp met SketchUp.
Hij keerde in 2012 terug naar Bulgarije en werkte vier jaar bij een meubelbedrijf voordat hij 3DEA oprichtte, een dynamisch commercieel interieurbedrijf dat branding en kant-en-klare werkplekinterieurs levert. Borov: “Ik ben met 3DEA begonnen na enkele jaren post-studie werkervaring in Milaan en Bulgarije. Ik had een netwerk van professionele contacten opgebouwd terwijl ik bij een meubelbedrijf werkte, zodat ik een vlotte overgang had om hen als interieurarchitect te dienen. We werken normaliter op grote en kleine bedrijven en helpen hun ethos, merk en visuele identiteit binnen hun interieurs tot uitdrukking te brengen. We maken ook expo- en standontwerp en bewegwijzering. SketchUp is daarbij ons Zwitsers zakmes dat de mogelijkheid biedt om al deze taken op verschillende schaalniveaus consequent goed uit te voeren.”
Borov heeft zelf Interior Design gestudeerd aan het Instituto Europeo di Design (IED) in Milaan, waarbij hij zich het eerste jaar richtte op het leggen van een basis in de traditionele tekenfilosofie, persoonlijke overzichten van bestaande ruimtes en het tekenen met de hand. Daarna ging het curriculum over van 2D naar 3D, waar de studenten verschillende 3D-programma’s kregen aangeleerd.
Borov bleek het beste overweg te kunnen met SketchUp: “Ik ontdekte dat dit pakket alle functies van de afzonderlijke programma’s combineert die ik nodig heb. Om eerlijk te zijn, vond ik het moeilijk om een aantal van de meer complexe software te leren en was ik er meer op gebrand om te ontwerpen en te leveren dan om gehinderd te worden door technologie. Ik kon mijn ontwerp in Sketch-Up modelleren en vervolgens met behulp van LayOut mijn 2D technische tekeningen maken. Ik had het moeilijk op momenten dat mijn bestanden te zwaar werden en vlak voor deadlines een paar crashes opliepen, maar ik leerde hoe ik op een lichtvoetige manier kon modelleren, en ik ben dan ook met succes afgestudeerd!”
Multidisciplinair team
Een belangrijk thema bij de projecten van Borov en zijn collega’s is de combinatie van goed ontwerp en bouwbaarheid. “We runnen een klein team en werken nauw samen met andere ontwerpprofessionals, in het bijzonder met architectenbureaus, al naar gelang de eisen die per project worden gesteld. We vinden dat dit multidisciplinaire team meer expertise en daadkracht biedt voor het verkrijgen van grotere offertes. 3DEA was lange tijd een team van vijf, totdat ik begin dit jaar vader werd. Deze grote levensgebeurtenis dwong me om mijn benadering van het werk te herzien en een beter evenwicht te vinden. Dit betekende dat ik van 12 – 15 uur op kantoor moest overstappen op een meer selectieve aanpak van de projecten die we aannemen, en dat ik flexibeler kon werken. Ik ben van mening dat je beter werk levert als je een evenwichtige benadering hebt van leven, werk en ontwerp”, aldus Borov.
Op de vraag wat 3DEA nu onderscheidt van de concurrentie stelt Borov dat zijn bedrijf het aandurft om nieuwe dingen te proberen. “Dat gaat soms met vallen en opstaan, omdat we ook nieuwe paden bewandelen, maar ik denk dat fouten maken beter is dan het herhalen van bekende oplossingen die simpelweg worden toegepast omdat ‘dat de manier is waarop het is gedaan’ gedurende vele jaren. Dit was een probleem in de showroom waar ik in Milaan werkte, sommige van de oude architecten maakten nog steeds gebruik van dezelfde workflow die ze hadden gebruikt sinds ze de universiteit verlieten. Het kan natuurlijk moeilijk zijn om iets nieuws te proberen en te mislukken, maar uiteindelijk is het de moeite waard, want zo wordt innovatie geboren en wordt er goed werk verricht.”
Evenwicht
Bij het ontwerpen van werkplekken zoekt Borov altijd naar het evenwicht tussen functionaliteit en ontwerp. “Het in evenwicht brengen van functie en ontwerp is uiteraard een fundamentele vereiste voor elke ontwerptaak, maar de huidige trend van ‘Instagrambare’ ruimtes kantelt de focus van veel ontwerpers van mijn generatie naar trends en modieus design. De tijd heeft echter bewezen dat de geschiktheid, bruikbaarheid en veerkracht van een ontwerp ervoor zorgt dat het de tand des tijds doorstaat. Dit geldt voor elk soort ontwerp; auto-ontwerp, meubelontwerp en architectuur. Ik denk dat het ongelooflijk belangrijk is om te weten wat voor materiaal je moet gebruiken en wat voor functies je moet integreren. Schoonheid is belangrijk, maar uiteindelijk moeten deze andere principes wel duurzaam zijn.”
Met betrekking tot de communicatie van ontwerpbeslissingen in zijn projecten is Borov geïnspireerd door Bjark Ingels’ benadering van communicatie. Elk project dat Ingels creëert heeft volgens Borov een duidelijk verhaal dat door iedereen kan worden uitgelegd en begrepen. “Om dezelfde helderheid te bereiken, werken we aan het zichtbaar maken van onze voorgestelde oplossing voor de klant en de eindgebruikers, ongeacht de omvang van het project. We hebben de neiging om veel foto’s, schetsen, real-life modellen en 3D-tekeningen op te nemen, die we allemaal samenvoegen in LayOut. Elk project brengt verschillende problemen met zich mee, zodat we een andere mix van media kunnen gebruiken.”
Functionele en creatieve ruimte
Een van de vele werkplekken die Borov heeft geleverd was voor AECO Space in Sofia, Bulgarije. De opdracht was daarbij het ontwerpen en leveren van een functionele en creatieve ruimte voor de personeels-, presentatie- en trainingsruimten. Borov vertelt over dit project: “We hadden een luchtige ruimte om mee te werken; grote ramen, hoge plafonds en veel licht. Deze mooie kwaliteiten vormden een uitdaging. Hoewel ze geweldig waren voor het personeel, bleken deze eigenschappen problematisch voor hun dagelijkse werk, met name de trainingen en presentaties die in eigen huis werden gegeven.”
“Om een productievere omgeving te creëren, hebben we gekozen voor jaloezieën die groot genoeg zijn om de uitgestrekte ramen te bedekken en zo verblinding tegen te gaan. Dit betekende dat we moesten uitzoeken hoe we de zware jaloezieën veilig aan het plafond konden hangen. Het enige addertje onder het gras was dat we verlaagde plafonds hadden om de grote hoogte van de vloer tot aan het plafond tegen te gaan! Met behulp van tekeningen en 3D-modellen hebben we twee zichtbare en twee verborgen opties getest. Na overleg met de klant hebben we gekozen voor een verborgen optie die vervolgens door één aannemer is gemaakt en geïnstalleerd, wat ons tijd bespaart en het proces veel efficiënter maakt.”
Budget en stappenplan
De oorspronkelijke ruimte was ontworpen om een bank te huisvesten, dus moesten Borov en zijn collega´s iets verzinnen voor de formele granieten vloer die de klant niet wilde. Vijftien tot twintig procent van het budget moest opzij worden gezet om de gewenste vloer te kunnen leveren. Een duidelijk budget en stappenplan voor het hele project was dan ook essentieel om het project op tijd en binnen het budget binnen te halen.
De gerealiseerde ruimte bij AECO Space is bijna identiek aan de plannen van 3DEA, wat duidt op een opmerkelijk niveau van nauwkeurigheid tijdens de ontwerpfase. Borov: “Het leveren van wat we hebben beloofd was eenvoudig, omdat we gebruikmaakten van een construeerbare workflow. Door het project te modelleren met de bouwbaarheid in het achterhoofd, wisten we dat we konden leveren wat we hadden voorgesteld, tot aan het elektrische plan en de positie van de apparaten. Het betekende ook dat we het concept helder konden communiceren naar de klant en duidelijke technische details konden leveren aan onze aannemers. Geregistreerde, geannoteerde en gedimensioneerde tekeningen zorgden ervoor dat onze vakmensen elk element van het project gemakkelijk konden installeren. Dit hebben we gedaan met de op maat gemaakte vloertegels met verschillende kleuren en afmetingen, waardoor we duidelijke tekeningen konden leveren en een vlotte installatie konden garanderen. Ook konden we de kosten nauwkeurig berekenen aan de hand van onze tekeningen en ons team goed begeleide